Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

ABD Açıklamasının İngilizcesi "Referandumu Tanımıyoruz" Türkçesi "Dokunmayın Barzanime", Kürtçesi...

ABD Açıklamasının İngilizcesi "Referandumu Tanımıyoruz" Türkçesi "Dokunmayın Barzanime", Kürtçesi...
 

Evet, ABD Dışişleri Bakanlığı işin şakası olmadığını anlayınca devreye girdi ve Barzani referandumunu tanımadıklarını açıkladı... Açıklama şöyle: "ABD Kürdistan yönetiminin Pazartesi günü yaptığı tek taraflı referandumu tanımıyor... oylama ve sonuçları, meşru değildir..."

Buraya kadar güzel... Ama açıklamanın devamında Türkçesi de geliyor: "Karşılık eylem ve tehditlere son verilmesi çağrısı yapıyoruz...Irak Merkezi yönetimini ve komşuları tek taraflı eylemlerden ve güç kullanma tehditlerinden vaz geçmeye çağırıyoruz"

Aslında bu açıklamanın bir de Kürtçesi var: "Her ne kadar, böyle bir açıklama yaptıysak da aslında sizin arkanızda duruyoruz, şimdi şu tehditleri bertaraf edelim, sonra yine işimize bakarız!"

Gerek Türkiyenin kararlı tutumu, gerek İran'ın Türkiye ile birlikte hareket etmesi ve gerekse Rusya'nın devreye girmesi Barzani'nin destekçilerini bir adım geri atmaya itti anlaşılan.

Bu geriye atılan bir adım, ortalık süt liman olunca ileriye doğru iki adım atmak içindir.

Türkiye ve öteki komşu ülkeler ABD'nin bu samimiyetsiz açıklamasına itibar etmemelidir. Başlattıkları ambargo ve ötesinde gelecek tüm tedbirleri uygulamaktan geri durmamalıdırlar.

Burada mesele sadece Kürt Bölgesini cezalandırmak değil, asıl mesele onları kullananlara ciddi bir mesaj vermektir.

Ambargo ve öteki tedbirler ancak şu üç madde gerçekleşince kaldırılmaldır:

1-Bir kere, bu referandumu bunca uyarıya rağmen gerçekleştiren Barzani yönetimi gitmelidir...Kuzey Irak Bölgesel Yönetiminin başında Barzani'ler olmamalıdır.

2-İkincisi, yeni gelecek yönetim, Barzani yönetiminin aldığı referandum karanını ve tüm sonuçlarını hukuksuz yapacak kanunlar çıkarıp bütünüyle gayri meşru ilan etmelidir.

3-Ve üçüncüsü de Barzani ve ekibi Kuzey Irak'ta yargılanmalıdır... Bu yargılama hem hukuksuz işlem yaparak ülkesine ve halkına zarar vermekten hem de emperyalistlerle işbirliğinden olmalıdır.

Bu şartlar yerine gelince, eskiden olduğu gibi Türkiye ve öteki ülkeler ambargoları kaldırıp normale dönülmelidir.

Böyle bir tutum, bu bölgede emelleri olan emperyalistlere de, onların işbirlikçilerine de ciddi bir ders verecek ve ahtapotun kollarının bölgemizden çekilmesinin önünü açacaktır.

Bölge ülkeleri ve özellikle Merkezi Irak Yönetimine ABD ve İsrail'in baskısı olacaktır...Ancak, bugün baskılar sonuç verirse, bir daha asla direnmek mümkün olmayacağı için baskılara boyun eğilmemildir.

Merkezi Irak Yönetimi pes etse bile Türkiye, İran ve Rusya pes etmemelidir... Bu iş, özellikle Türkiye ve İran'ın bekasıyla ilgilidir... Özellikle bu iki ülke taviz vermeden Barzani'ye diz  çöktürmelidir.

Referandum'dan önce ses çıkarmayan Amerika, şimdi Barzani'yi kurtarmak için referandumu tanımıma iki yüzlülüğünü sergiliyor... Çünkü, artık bunu söylemenin bir anlamı kalmamıştır. 

Referandumu geri  çevirmenin yolu, yukarda sıraladığım maddelerin Kuzey Irak'ta gerçekleşmesidir... Başka türlüsü sadece oyalama taktiğidir.

Rusya'yı bilmem ama Türkiye ve İran, ABD'nin bu "tanımıyoruz" açıklamasına inanmayacak ve gereğini yapmaya devam edecektir.

 

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..