Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '11

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

ABD bize F-16 kodlarını Mısır yüzünden mi verdi?

ABD bize F-16 kodlarını Mısır yüzünden mi verdi?
 

F16


F-16 uçakları, bugün otuza yakın ülkenin envanterinde yer alıyor. Bu ülkelerden İsrail dışında hiçbiri F-16 uçaklarını kendi insaniyetinde uçuramıyor ya da en azından öyle biliniyor!

Nasıl yani? dediğinizi duyar gibiyim. Evet ! F-16 uçağı kullanan ülkeler, F-16 uçaklarını ABD savunma bakanlığının belirlediği sınırlar dışında uçuramıyor. Türkiye üzerinden örnek verecek olursak; F-16 uçaklarımız Kuzey Iraktaki bir hedefe bomba atmak isterse ve uçağımıza yüklü olan programın etkin kullanım sınırları Irak coğrafi sınırlarını içermiyorsa, uçağımızla hedefin üzerine kadar gider ve hiçbir şey yapamadan geri döneriz. Iraktaki o hedefi bombalamak için ABD'nin söz konusu uçağa bu izni vermesi, diğer bir tabir ile uçuş kontrol programına bu özelliği tanımlaması gereklidir.

Yıllarca biz elimizdeki 240 adet F-16 uçağını böyle kullandık.

Kabaca ifade etmek gerekirse; ABD’nin izniyle Irak’taki PKK hedeflerini vurabildik.

Ama 2007 yılında sanki bir şeyler bir anda değişti; sanki biz ! uçaklarımız konusunda ABD’den bağımsızmışız gibi hareket etmeye başladık. F-16 uçaklarımız 2007 yılında defalarca Kandil’i bombaladı. Bu da yetmezmiş gibi ABD hava kuvvetlerinden sonra en çok F-16 uçağına sahip İsrail’e diklenmeye başladık. Bir Türk F-16 uçağı, İsrail sınırı üzerine geldiğinde ya da herhangi bir İsrail uçağı ile karşılaştığında sivil ve sıradan bir jete dönerken, 240 adet F-16 uçağına sahip Türkiye’nin, özgün yazılım yüklü 340 adet F-16 uçağına sahip İsrail’e bu şekilde diklenmesi izah edilmesi gereken garip bir davranıştı. Çoğu insan bu davranışı, arkası boş bir siyasi manevra gibi algıladı.

Fakat geçen ay hiç beklenmedik bazı olaylar oldu. İsrail, Filistin sınırda 5 Mısır askerini öldürdü. Mısır da bu davranışa cevap olarak, 30 yıl sonra ilk defa ordusunu İsrail sınırına yığdı. İşte o zaman İsrail kendinden beklenmeyeni yaptı ve Mısır’dan özür diledi. Sanki daha önce hiç Mısır askeri öldürüp, umursamazlık etmemiş gibi!

Bu olay üzerinden çok geçmedi, dünya basını Türkiye ile Mısır’ın doğu Akdenizdeki doğalgaz ve petrol rezervleri için İsrail’i dışlayan bir politika üzerinde anlaştığını yazdı.

Geçmişteki Mısır-İsrail savaşında, birkaç saat içinde tüm uçaklarını ve havaalanlarını İsrail hava baskını ile kaybeden Mısır ne olmuştu da 30 yıl sonra ABD’den bağımsız uçuramadığı 190 adet F-16 uçağına güvenip İsrail’e hasım olmayı göze almıştı?

Ve en önemlisi durup dururken ABD bize F-16 uçaklarının kodlarını böyle bir ortamda neden verme ihtiyacını hissetmişti?

İnsanın aklına bir tek şey geliyor.

Acaba bizim mühendislerimiz F-16 uçaklarının kodlarını mı çözdü?

Yoksa Aselsan cinayetleri, sandığımızdan daha derin mesajlar mı içeriyordu?

Yoksa çözülen kodlarının gizlice 190 adet Mısır F-16 uçağına Türk mühendisler tarafından yüklenmesi ihtimaline karşı ABD tedbir mi alıyor? Bu tür bir operasyondan kendisinin de haberdar olabilmesi için Türkiye ile kodları paylaşarak illegal operasyonları legal hale mi getimeye çalışıyor?

Daha açık söylemek gerekirse; ABD halihazırda kaybetmiş olduğu kontrol mekanizmasını(kodları), Türkiye ile paylaşarak yeni bir ortaklık mı teklif ediyor?


 

 
Toplam blog
: 23
: 2625
Kayıt tarihi
: 28.11.06
 
 

İnsanca yaşamaya çalışan, zaman zaman düşen, zaman zaman kalkan, zaman zaman kaygılara kapılan, zama..