Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

ABD'deki bankaya Türk CEO

ABD'deki bankaya Türk kadın CEO!


First Republic Bankası’nın Başkanı  Hafize Gaye Erkan aynı bankada İcra Eş-Direktörlüğü (Co-CEO) görevine seçildi. Böylelikle ABD'nin en genç ve ilk Müslüman kadın Co-CEO'su oldu.

Haber: Rona Doğan
 
 
 
 
Hafize Gaye Erkan İstanbul Erkek Lisesi’ni ikincilikle, Boğaziçi Endüstri Mühendisliği bölümünü rekor puanla birincilikle bitirdi. Hafize Gaye Erkan tam burslu okuduğu Princeton Üniversitesi tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. Hafize Gaye Erkan şu an First Republic Bank’ın Başkanlık görevini yürütüyor ve ABD'nin ‘’en genç finans profesörü’’ ünvanı sahibi.

Hafize Gaye Erkan ayrıca, Princeton Üniversitesi’nden bir ev, ayda 3 bin 200 dolar cep harçlığı ve ABD Ulusal Bilim Vakfı'ndan için sınırsız bütçe imkanına sahip oldu. Doktora tercihini finans mühendisliğinden yana kullanan Hafize Gaye Erkan, 2 yıl süren ve 12 dersten oluşan doktora programını bir yılda tamamladı. 246 yıllık geçmişi olan ve dünyaya yön veren birçok ünlü ismi mezun eden Princeton Üniveristesi'nin tarihinde doktorayı bir yılda tamamlayan ilk öğrenci oldu. ABD'nin şu anda en genç finans profesörü unvanını alan Erkan'ın bu başarısıyla üniversite yönetimi 2.5 asırlık tarihindeki mezuniyet sistemini değiştirerek 2 yıllık mezuniyet zorunluluğunu 1 yıla indirdi.



Erkan, 2009’da ABD yönetiminin el koyduğu First Republic Bank’ın dümenine geçmiş, Kıdemli Başkan Yardımcısı görevinin yanı sıra Yatırım Bölümü Başkanı ve Risk Yönetimi Eş Başkanı koltuklarını devralmıştı. Federal Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (FDIC) tarafından yönetilen bankanın en önemli 3 koltuğuna birden atanan Gaye Erkan’ın göreve geldiğinde First Republic Bank’ın büyüklüğü 20-25 milyar dolar civarındaydı.

Gaye Erkan’a verilen görevle Herbert eş CEO olacak ve bankayı Türk kadını ile birlikte yönetecek. Erkan’ın bu göreve gelmesinin ABD finans çevreleri tarafından ilgiyle takip edilmesinin bir diğer nedeni ise bir ilke imza atması. ABD’de şu anda 40 yaş altında banka CEO’luğu yapan bir profesyonel yönetici bulunmuyor. Erkan, bu unvanın da sahibi oldu. Bankanın şu anda kendi aktifl eri yaklaşık 150 milyar dolar. İştiraklerle birlikte bu rakam 250 milyar dolara varıyor. Yani bir anlamda Gaye Erkan’ın katılımıyla First Republic Bank, 6 yılda neredeyse 10 kat büyümüş oldu.
 

 

 
Toplam blog
: 13
: 303
Kayıt tarihi
: 12.06.21
 
 

ABD'nin Başkenti Washington DC'de yaşayan gazeteci... ABD'deki başarılı Türk kadınların hikayeler..