Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '12

 
Kategori
Güncel
 

A.B.D’deki okul katliamının sorumlusu 20 yaşındaki saldırganının portresi

A.B.D’deki okul katliamının sorumlusu 20 yaşındaki saldırganının portresi
 

A.B.D’deki okul katliamının sorumlusu 20 yaşındaki saldırganının portresi

Connecticut’taki okul katliamı: Okul yıllarında Adam Lanza’ya psikolog tayin edilmiş…

Adam Lanza’nın lise yıllarındaki sosyal davranış bozuklukları o derece endişe yaratmış ki, o dönemdeki okul yöneticileri kendisine bir psikolog tayin etmek zorunda kalmışlar.

2007 yılında Newton Okul Bölgesi Güvenlik Müdürü olarak görev yapmış  olan Richard Novia’nın verdiği bilgiye göre, Amerika’nın en acımasız okul katliamlarından birini gerçekleştiren silahlı saldırgan Adam Lanza, lisede eğitim adlığı sıralarda, okul idaresinin, öğretmenlerin ve güvenlik görevlilerinin dikkatini çekmiş.

Başkalarına değil, kendine zarar vereceğinden korkulmuş

Lanza’nın, başkasına zarar vereceğini düşünmeyen okul idarecilerinin endişesi, gencin başkaları tarafından zarar görebileceği veya kendisine zarar verebileceği yönünde olmuş.

Eski Müdür Richard Novia, Wall Street Journal Gazetesi’ne verdiği röportajda, “ Adam, hayatının o safhasında başkasına zarar veren biri gibi görünmüyordu. Bizler onun bir kurban olmasından ya da kendisine bir zarar vermesinden endişeleniyorduk” açıklamasını yaptı.

Okuldan alınarak, evde eğitime tabii tutuldu

20 yaşındaki Lanza, hayatının daha erken dönemlerinde dahi, farklı biriydi. Araştırmacılar, Lanza’nın annesi tarafından okuldan alınarak, kısmen ev eğitimine tabii tutulmasının öncesinde, geçtiğimiz Cuma günü katliam yaptığı Sandy Hook İlkokulu’na devam ettiğini düşünüyor.

Lanza’nın okuldan alınması kararının, sorunlu çocuklarına bir çözüm yolu bulma mücadelesi içindeki aile tarafından alındığı belirtiliyor.

Ebeveynlerinin boşanması sonrasında Adam Lanza, annesinin sömürge dönemi tarzındaki malikânesinde yaşadı. Dört yatak odalı bu evin iki odası Adam’a  aitti. Odalardan birinde kendi kalıyordu; diğerini ise şiddet içeren bilgisayar oyunlarını oynadığı bilgisayar odası olarak kullanıyordu.

Giyimi yaşıtlarından farklıydı

Arkadaşları onu utangaç fakat oldukça zeki biri olarak tarif ediyorlar. Yaşıtları Amerikan okullarında gençlerin giydikleri klasik kıyafetleri tercih ederken, o ise bedenine oldukça büyük gelen tişörtler giyen ve tişört ceplerine dolma kalemler koyan biriydi.

Lanza’nın sınıf arkadaşlarından birinin annesi Catherine Urso, altkültür merkezli sert rock müziğe atıfta bulunarak, Lanza’yı şu şekilde tarif ediyor: “ Çok zayıftı, mesafeliydi; gotik gençlerden biriydi.”

Başka bir ebeveyn ise, Adam Lanza’nın abisi olan Ryan Lanza’nın kardeşi ile ilgili yapmış olduğu bir tanımlamayı aktarıyor: “ Kardeşim her zaman oldukça zeki ve toplumdışı biriydi. Hâlâ cep kalemliği kullanırdı.”

Tek sosyal ilişki içinde olduğu yer: Okulun teknoloji kulübü

Adam Lanza’nın az da olsa sosyal ilişki içerisine girdiği kişiler, Newtown Lisesi’nin Teknoloji Kulübü üyeleriydi. Grup, bilgisayar oyunu oynamak için bir araya geliyordu.

Adam, bilgisayar oyunlarına ergenlik sorunlarından bir kaçış olarak sığınan bu grup üyelerinden dahi “tuhaflığı” dolayısıyla ayrılmaktaydı. Çekilmiş bulunan bir grup fotosunda, diğer gençler objektife gülümserken, o, solgun ve donuk bir görüntü sergiliyordu.

Bilgisayara olan eğilimine rağmen, Adam hiçbir dijital bir iz bırakmadı; hatta yaşıtları olan Amerikan gençlerinden oldukça farklı bir şekilde, kendisine bir Facebook hesabı dahi açmadı.

Asperger Sendromu

Ağabey Ryan Lanza polise verdiği ifadede, kardeşinin Asperger Sendromu tedavisi gördüğünü belirtiliyor. Söz konusu sendrom, sosyal ilişkilerde zorluğu içeren bir tür otistik spektrum bozukluğu anlamına geliyor. Ancak tıp uzmanları, bu durumun Lanza’da görülen şiddeti açıklamayacağının altını çiziyorlar.

Acı hissi yoktu

Hatta bir arkadaşı, gazetecilere Adam Lanza’nın neredeyse hiç acı hissetmediğini belirterek, “Beyzbol takımındayken herkes onun düşmemesi için dikkatli olmak zorundaydı çünkü o, kendisini yaralasa bile bunu hissetmiyordu” açıklamasını yaptı.

Kayıtlar, Lanza’nın bir lise diplomasına sahip olmasına rağmen üniversiteye gitmediğini ya da herhangi bir işe girmediğini gösteriyor.

Anne Lanza’ya gelince…

Komşuları tarafından bahçe işlerine ve zar oyunlarına meraklı, sevecen bir kadın olarak tanımlanan anne Nancy Lanza için oğlunun yaşadığı zorluklar her zaman zihnini meşgul eden bir konu oldu.

Bayan Lanza’nın görümcesi Marsha Lanza, erkek kardeşinin eski eşinin, oğlunun ihtiyacı olan desteği aldığından emin olmak noktasında okul yönetimi ile sürekli bir mücadele içinde olduğunu belirtiyor.

Anne Lanza, oğluna nasıl silah kullanılacağını öğretti ve sahip olduğu silah koleksiyonu hakkında serbestçe konuşmaktan hiç çekinmedi.

O çok sevdiği silahlarından biriyle oğlu tarafından başından vuruldu

Saldırganın evinde inceleme yapmak üzere gelen polis, 52 yaşındaki anne Lanza’yı, Sandy Hook İlkokulu’ndan beş mil uzaklıktaki evinde ölü olarak buldu. Nacny Lanza, küçük oğlu tarafından silahla başından vurularak öldürülmüştü.

Bir akrabası, bayan Lanza’nın hayatta kalmaya önem veren bir kişi olduğunu ve bu nedenle de en az beş adet ateşli silah ile çeşitli tabancalara sahip olduğunu belirtiyor ki, bunların içinde Lanza’nın okul katliamında kullandığı güçlü etkili tüfek de var.

Arkadaşları gazetecilere yaptıkları açıklamalarda, bayan Lanza’nın cana yakın ancak oldukça sinirli biri olduğunu, oğlunun gelişim sürecindeki problemleriyle baş etmek noktasında endişeli olduğunu belirtiyorlar.

Arkadaşlarını evine hiç çağırmadı

Sarı saçlı, zayıf bir kadın… Cumhuriyetçi Parti’ye kaydı bulunuyor. Arkadaşlarının belirttiğine göre, Bayan Lanza bazı akşamlar arkadaşlarının evlerinde yapılan “ kadınlar toplantısı”ndan hoşlanan ancak hiçbir zaman onları kendi evinde ağırlamamış olan biri…

“My Place” isimli yerel barlardan birinde sıklıkla görülüyor; burada sert içkiler içmeyi seviyor ve burada silahlara olan sevgisi üzerine sohbet ediyor.

Evin yan kapısını kullanırdı

Bayan Lanza’nın devasa evinin bahçesinde çalışmış olan bir bahçe mimarı, kendisi ön kapının zilini çalmasına rağmen bayan Lanza’nın sürekli olarak yan kapıdan dışarı çıktığını ve evinin içine girmesine asla izin vermediğini belirtiyor.

Adam Lanza’nın polis olan dayısı öldürülenlerin ailelerine seslendi

Bayan Lanza’nın New Hampshire’da polislik yapan erkek kardeşi James Champion, bir açıklamasında, yaşananlardan duyduğu üzüntüyü şu sözler ile dile getirdi:

“ Birçok insanı etkileyen bu akıl erdirilemez masum insan kayıplarından duyduğumuz derin üzüntümüzü ifade etmek üzere Newton halkına sesleniyoruz.”

İlkin, yanlışlıkla ağabey Lanza suçlandı

Amerikan televizyonları okul katliamının hemen akabinde ilgili haberi flaş olarak yayınlarlarken, “saldırgan” olarak yanlış bir şekilde ağabey Ryan’ı tarif ediyorlardı; anne Lanza ise bu sırada çoktan yaşamını yitirmişti.

24 yaşındaki Ryan Lanza, ofisindeki televizyonda saldırı ile ilgili flaş haberi gördüğünde, Manhattan’dan 80 mil uzaklıktaydı. Ryan, çalıştığı bağımsız denetim şirketi Earnst & Young’taki meslektaşlarına, ofisten ayrılmak zorunda olduğunu söyledi.

New Jersey, Hoboken’de bulunan dairesine giden Ryan, facebook’daki hesabından masum olduğunu belirten mesajlar atmaya başladı. Ryan, bu mesajlarda, ‘ o, ben değilim, ben ofisteydim” yazıyordu.

Facebook’ta 14 bin suçlayıcı mesaj

Ancak Ryan, Facebook sayfasında kısa bir zamanda kendisini katliamdan dolayı suçlayan 14 bin adet mesaj aldı. Bulvar gazetelerinden biri, Adam Lanza’nın Ryan Lanza’nın kimliğini taşıyor olması sebebiyle polisin yanlış kardeşi suçladığına dair bir haber yaptı.  

Ancak kısa bir zaman sonra iri yapılı New Jersey polisi, bu minyon ve gözlüklü ağabeyi elleri kelepçeli bir halde televizyon kameralarının önünde evinden çıkardılar.

Ağabey, FBI’ın karşısında

Ryan Lanza, bundan sonraki birkaç saati FBI’ın kendisine kardeşiyle ilgili olarak yönelttiği soruları yanıtlamakla geçirdi. Ağabey Lanza, onlara kardeşinin öğrenme zorluklarını ve 2010 yılından beri Adam’ı görmediğini anlattı. Yetkililer, ağabey Lanza’yı polis ile “oldukça işbirliği içinde” şeklinde tanımlayarak, kendisinin şüpheli olarak muamele görmediğini de belirttiler.

Ağabey Lanza, kardeşini 2010’dan beri görmemiş

Ryan Lanza, genç bir uzman olarak normal bir yaşam sürüyor. Quinnipiac Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, Ernst & Young şirketinde çalışmaya başladı.

Ryan’ın, kardeşini uzun bir süredir görmemesine rağmen, annesine yakın olduğu görülüyor. Facebook sayfası kendisinin yakın zaman önce Newtown’da annesiyle bir araya gelerek, bir konser için birlikte New Orleans’a gittiklerini gösteriyor.

Baba, hâlâ şaşkın

Oğlu Ryan Lanza’dan farklı olarak Peter Lanza, televizyonda gördüğü haberler ile kendi ailesi arasında bir bağlantı kuramıyor. Bu nedenle, Mini Cooper’ıyla iş dönüşü evine vardığında karşısında bir gazeteci görünce oldukça şaşırıyor.

Camını indirdiğinde, gazeteci kadın kendisine oğlunun bir ilkokuldaki çocukları katletmekten dolayı şüpheli olduğunu söylüyor. Gazeteci kadın, bu açıklama üzerine baba Lanza’nın yüzündeki duygu değişimlerini şu şekilde tarif ediyor: “ Çehresi sabırlı bir görüntünden, şaşkınlık ve sonra korkuya doğru değişti.”

54 yaşındaki baba Lanza, olayın gerçekleştiği günden bu yana  konfor ve refah içinde yetiştirdiği oğlunun böyle bir suçu nasıl işlediğine ilişkin olarak cevaplar bulmaya çalışıyor.

Finans uzmanı baba bir açıklamasında, “ olanlara inanamıyoruz ve bir cevap bulmaya çalışıyoruz” açıklamasını yapıyor. “ Bu olayla ilgili olarak biz de kendimize ‘neden?’ diye soruyoruz.” 

Baba, yılda 1milyon dolar kazanıyor

Bay ve bayan Lanza 1981 yılında New Hampshire’de evlendiler. Oğulları sırasıyla 1988 ve 1992 yıllarında dünyaya geldi. Aile, 1998 yılında Connecticut’a taşındı. Bay Lanza General Electric firmasına girdi. Kendisinin yılda 1 milyon dolar ( 600 bin pound) kazandığına inanılıyor.

Çift, evlilikleri 2008 yılında sona ermesine rağmen, sorunlu oğulları Adam’a özen göstermek kararıyla, birlik içinde hareket etti.  

Adam için yılda 250 bin dolar

Bay Lanza, Adam’ın müşterek velayeti ve cömert ziyaret hakkı karşılığında çocuk bakım parası olarak - avukatlarının önerdiğinden çok daha fazla bir miktarda- yılda 250 bin dolar (150 bin pound) ödemeyi kabul etmiş.

Oğlundan bir saatlik uzaklıktaki bir mesafede yaşıyor

Arkadaşları arasında efendi bir insan olarak tanımlanan Cumhuriyetçi işadamı baba Lanza yaşamını, Connecticut’taki bir üniversitenin kütüphanesinde çalışan Shelley Cudiner ile hayatını birleştirmiş olduğu bir saatlik mesafedeki Stamford’da sürdürüyor. 

Baba Lanza’nın açıklaması

Bay Lanza, okul katliamının ardından yaptığı bir açıklamada, duygularını şu sözler ile ifade etti:“ Ailemiz, bu büyük trajediden etkilenen bütün herkesle birlikte kederlenmektedir. Yaşadığımız üzüntüyü ifade etmeye hiçbir söz yeterli değil.”

Fotoğrafta Adam Lanza, sağdan üçüncü kişi… Söz konusu fotoğraf, Newtown Lisesi yıllığından alınma. Adam Lanza, burada Teknoloji Kulübü üyeleriyle birlikte görülüyor.

Kaynak: The Telegraph

Çeviri: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..