Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

abd den askeri amaçlı bir deniz römorku almışız adı İnebolu

abd den askeri amaçlı bir deniz römorku almışız adı İnebolu
 

Tcg İnebolunun usns powhatan olduğu zamanlardaki görüntüsü


Bugün Belediyemizin sitesinde ABD'den askeri amaçlı bir açık deniz römorkörü aldığımızı ve gemiye TCG İNEBOLU isminin verildiğini öğrenmiş, sevinmiş ve bundan gurur duymuştum. Ancak internette biraz araştırınca şaşırarak alınan geminin aslında uzun! bir geçmişi olduğunu öğrendim.

TCG İNEBOLU yaklaşık 30 yaşında bir gemi. Asıl adı USNS POWHATAN, kodu (T-ATF-166), aynı adla Amerikan Donanmasının 6 ncı gemisi. ABD Askeri Deniz Ulaştırma Komutanlığı'nda açıkdeniz romorkörü olarak 15.Haziran.1979 tarihinde hizmete alınmış ve 20 sene sonra, 26.Şubat.1999'da askeri görevi bitmiştir. Daha sonra römorkör ve kurtarma hizmeti veren özel bir şirkete 10 seneliğine kiralanmıştır. Kiralama süresi sonunda Amerikan Donanması gemiyi Türk Donanmasına transfer etmiştir, ancak geminin haşat durumda olması nedeniyle gemi motorları ve jeneratörleriyle birlikte komple tamir edilmiş ve boyanmıştır. Charleston, South Carolina'daki tersanede eski-Powhatan yeni TCG Inebolu adıyla Türk Donanması için tekrar görevlendirilmiştir.
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Powhatan

TCG İnebolu'nun 27 Eylül 2008 tarihinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edildiği gün donanmamız MİLGEM (Milli Gemi) projesi adı altında yapımına üç yıl önce Pendik askeri tersanesinde başlanan Heybeliada isimli gemiyi denize indirdi. Türkiye'nin ilk yerli savaş gemisi bu gemi 2000 ton ağırlığında, 93 mürettebatlı, 99 metre ve saate 55 km hıza çıkabiliyor.
Türkiye bu gemiyi yapabiliyorsa Amerikan donanmasında hurdası çıkmış bir gemiyi (bedava verilmiş dahi olsa) neden alır?
Internette yazılı haberleri taradım. Neden hiçbirinde bu römorkörün 30 yaşında olduğundan, eski adından vs bahsedilmiyor? Okuyunca sanki yeni bir gemi alındığı izlenimi uyandırıyor.
Aklımıza "Ama gemi komple yenilenmiş, yeni gibi olmuş" gibi bir düşünce gelebilir. O zaman bütün makam araçlarını da 2 nci el alalım.
Bu gemiye İnebolu adının verilmesine sevinemedim!
Hasan Ergün
http://www.boyran.com/inebolu/default.asp?PG=47
 
Toplam blog
: 118
: 3309
Kayıt tarihi
: 04.09.07
 
 

Bilgi büyük adamı alçak gönüllü yapar, normal adamı şaşırtır, küçük adamıysa kibirlendirir.. ..