Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '06

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

ABD ekonomisi çöktü mü?

Bugün ilginç biriyle tanıştım, 1996-2000 arası Nasdaq'da trader olarak çalışmış, Fransız müşterileri adına 6 ayda % 280 getiri sağladığını Mart 2000'de ise elde ettiği yüksek getiri ve komisyonların buhar olup gittiğini söyledi, onlar geride kalmış ama Amerikan ekonomisi ve küresel ekonomi hakkında anlattıkları daha da enterasandı.

İşte Baybars’ın bana anlattıkları:

Amerikan ekonomisi teknoloji balonunun 5 Mart 2000'de patlamasıyla ABD ekonomisi 1929/daki yakın bir çöküş sürecine girmiş, aşırı kapasite yüzünden yatırım eğilimi kesilmiş, batan büyük şirketlerin emekli müdürleri tuvalet temizlemeye başlamışlar. Greenspan faizleri hızla indirmek zorunda kalmış, ekonomiye Japonların yaptığı gibi para pompalamaya başlamış, ücret yüksekliği yatırımların gelişmekte olan ülkelere kaymasının sebeblerindenç Ayrıca ellerinde atıl nakitleri olan ABD şirketleri bütün dünyadan şirket satınalma yarışına girdiler çünkü ABD'de tüketim daha fazla artamazdı, azalan üretim ithalatla dengelendi ama bu cari açığı arttırdı, finansman ihtiyacı ABD’de enflasyonist değil deflasyonist tehlike olmasına rağmen faizin Greenspan tarafından arttırılmasına neden oldu. ABD ekonomik çöküntüsünden dikkati başka noktalara çekmek için Bush çetesiyle Iraka saldırdı, Bush, Cheney ve Rumsfeld üçlüsü Suudilerle ortak petrol fiyatlarını ve silah sektörünü dünyada çeşitli gerginlikleri kullanarak arttırdı. Amaçları dünyada gerginlik artışıyla ABD ekonomisinin aslında kötü olmadığı, dünyadaki problemler yüzünden problem yaşadığı.

Bernanke’de bu gerginlikleri ABD ekonomisindeki yavaşlamaya rağmen faiz artırımlarında kullandı, bunda enflasyonist korku değil dolar rezerv tutan ülkelerin dolarda kalmaları düşüncesi hakimdi, şimdi ise birden bire ekonominin yavaşladığı büyümenin hizaya geldiği söyleniyor.

Bütün dünyada işgücünün fiziksel ve/veya elektronik olarak mobilitesinin sağlandığı bir ortamdayız, Çin’in dünyanın fabrikası olduğu, Hindistan’ın software konusunda bütün dünyaya hizmet verdiği alım gücünün gelişmekte olan ülkelere kaydığı dönemlerdeyiz. Sözün özü bir çok konuda maliyetlerin azaldığı bir dünyada kim enflasyondan bahsedebilirki, söylense söylense deflasyondan bahsedilebilir. Bernanke’nin derdi enflasyon gibi gözüksede aslında deflasyon, deflasyon ise ABD için Japonyanın 15 yıldan beri çektiği belanın ABD’ye musallat olması, ABD’nin ise bu ekonomik zayıflığı Japonya dan farklı olarak askeri gücünü kullanarak gizlemesi ve Bernanke’ninde bu oyunda rolünü oynamasından başka çaresi yok.

Sonunda olacak olan deflasyon nedeniyle faizlerin durması değil azaltılması, çaresi yok eninde sonunda faiz düşecek, dolar düşecek takke düşecek kel görünecek. O nedenle gelişmiş ülkelerdeki likidite tuzağı yani aşırı kapasite nedeniyle paranın faiz 0 olsada talep edilmemesi, paranın gelişmekte olan ülkelere kayması sonucunu pekiştirecek, o nedenle gelişen ülkelerin şansı çok fazla, ABD’de çalışmaktansa Türkiye’de çalışmak daha avantajlı, ümitsiz değil ümitli olalım.

Değişik görüşler sınırlarımızı aşmamıza yardımcı oldukları ölçüde önümüzü açarlar, bunun için; dinlemeyi bilmek ve okumak önemlidir.

 
Toplam blog
: 25
: 1298
Kayıt tarihi
: 16.06.06
 
 

Trabzon doğumluyum. Uluslararası ve ulusal şirketlerde uzun süre finans yöneticiliği yaptım. Ekon..