Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '17

 
Kategori
Dünya
 

ABD Elçisi’nin Açıklaması ve Soru İşaretleri

ABD Elçisi’nin Açıklaması ve Soru İşaretleri
 

 

Ortadoğu’nun ve dünyanın başına bela olan IŞİD’in nasıl kurulduğuna dair birbirinden farklı bilgiler var. Hikaye uzun ve eski, ta,  Afganistan’da Taliban- El Kaide’ye dayanıyor.

Saddam’ın Amerika tarafından devrilmesi ile IŞİD palazlanıyor. IŞİD, Amerika’nın Irak’ta bıraktığı silahlarla güçleniyor.

Donald Trump’ın geçen yıl seçim kampanyaları sırasındaki  açıklamasına göre IŞİD, Obama tarafından kuruldu. Açıklamanın sağlam bir kanıtı olmasa da ABD’nin,  Irak’tan geri çekilirken IŞİD’in yaratılmasına ve güç kazanmasına neden olduğu biliniyor.

Diğer yandan ABD, EL Kaide ile olduğu gibi  IŞİD’le mücadele içinde görünüyor. Durum, gerçekten kafa karıştırıcı bir manzara içinde. Bu yetmezmiş gibi, 11 Ekim günü, Amerika Büyük Elçisi John Bass’ın, Türkiye’deki IŞİD  terör eylemlerinin son dokuz buçuk aydır ABD istihbaratının verdiği bilgilerle gerçekleşmediği anlamındaki açıklaması zihinlerde bazı soru işaretleri yaratıyor.

İş, bu kadar kolaydı da ABD,  yedi sekiz ay öncesinden neden istihbarı bilgileri yeteri kadar vermedi ya da Türk yetkilileri ile paylaşmadı. Vaziyet gerçekten böyle ise ne kadar vahim olduğunu anlatmaya gerek yok. Başka bir yorum, “dolaylı tehdit mi?” sorusunu akla getiriyor.

Terör, Türkiye’nin başına nerdeyse yarım asra yakındır  bela.

Son zamanlarda, PKK’nin yan kolu olduğu söylenen YPG- PYD’ye  yine ABD’nin silah yardımı yapması apayrı bir konu olarak karşımıza çıkarken bir de vize ambargosu ile karşılaşıldı. Bu durumla birlikte, Türkiye, ABD’ye,  “Dost musun, düşman mısın,” deme noktasına geldi.

Amerika’nın tutumu şu meşhur kurtla kuzu hikayesini hatırlattı;

Kuzu, akarsuyun alt taraflarında bir yerde su içerken kurt yukarılardan kuzuyu görür ve hışımla yanına yaklaşır. “Suyumu bulandırdın, seni cezalandıracağım,” der. Kuzu, “Ben aşağıdayım, sen yukarıda,  nasıl senin suyun bulanır,  suyu bulandırmadım,”  dese de kurdu ikna edemez. Olan olur, başına gelecekten kurtulamaz.

Dostluk, “dostuz” demekle olmuyor.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..