Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '09

 
Kategori
Dünya
 

ABD gözüyle Davos krizi

ABD gözüyle Davos krizi
 

freefoto.com


Geçtiğimiz gün İsviçre’nın Davos Kasabası’nda Dünya Ekonomik Forumu sürecinde “Gazze, Ortadoğu için model” konulu oturum esnasında İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in sert üslubu ve moderatör Ignatus’un eşit olmayan zaman paylaştırması ve el kol hareketleri ile ortamı gerdiği bir anda Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın sert çıkış ve resti ile oturum sona ermiş ve Davos’ta unutulmaz bir akşam yaşanmıştı.

Ardından Başbakan Erdoğan’ın tepkisinin İsrail halkına ya da Musevilere değil, doğrudan İsrail yönetimine olduğu yönünde aklı selim açıklamaları ve daha sonra Şİmon Peres’in Sayın Erdoğan’ı arayarak özür dilemsi ve ertesi gün yine Cumhurbaşkanı Peres’in, olayın abartılmaması gerektiği ve sorun teşkil etmediği ve ayrıca temennisinin Türkiye, İsrail arasındaki ilişkilerin olumsuz etkilenmemesi yönündeki açıklamaları iki ülkeyi siyasi ve diplomatik bir krize sürüklenmekten uzak tuttu.

Erdoğan’ın hareketi Türkiye tarafında genellikle olumlu bulunmuş, siyasi çevreler ve Cumhurbaşkanı Gül tarafından onanmış ve askeri kanadın “siyasi ilişkilerin zarar görmemesinin temel hedef olması” şeklinde çok ta eleştirel olmayan yoruma açık beyanatı ile değerlendirilmiştir.

Ayrıca Türkiye ve İsrail, siyasi ve kültürel ilişkilerin dışında askeri alış verişler dolayısıyla da birbirlerine ticari anlamda ihtiyaç hisseder durumdadırlar. Davos krizinin olumsuz etkilemediği fakat büyük bir siyasi krizin sonlandırması muhtemel alışverişler vardır. Bugün İsrail’den insansız savaş uçakları , “Heron’lar” almaktayız ve İsrail savaş uçakları da Konya’daki askeri üste eğitim alıyorlar. Bunlar bizim de (halk olarak) bildiğimiz önemli birkaç kalem ki eminim ki deşifre olmayan birçok askeri ilişkimiz de mevcut olabilir.

Uluslar arası arenada diplomatik herhangi bir krizin çıkmaması olayın taraflarından sonra kuşkusuz en çok Amerika Birleşik Devletleri’ni memnun etmiş görünüyor. Öyle ki Ortadoğu’da siyasi bir birliktelik ve huzur ortamını desteklediğini ifade eden Amerika’nın bölgedeki en büyük kozları ve güçleri Türkiye ve İsrail’dir. Siyasi istikrar adına iyi ilişkilerin korunması şarttır.

Özellikle Ortadoğu’da sürekli bir keşmekeşin içerisinde bulunan ve komşularıyla sürekli ihtilaf ve çatışma halinde bulunan İsrail’in belki de düşman durumunda olmadığı tek Ortadoğu ülkesi Türkiye’dir.

Ortadoğu barışı için tüm bölge ülkeleri ile muntazam ikili ilişkiler içerisinde olan ve zaman içerisinde Afganistan-Pakistan, Suriye-İsrail, İsrail-Filistin ve genel anlamda kördüğüm olan Arap-İsrail hattında diplomatik arabulucu rolünü üstlenen Türkiye’nin konumunu kaybetmemesi için iki hatta eşite yakın mesafelerde bulunması şarttır.

İsrail ile girilmesi muhtemel bir siyasi kriz ve ilişkilerin kopması demek, Arap ülkelerinin de büyük desteği ile Türkiye’nin bölgede daha farklı bir konuma gelmesi ve İsrail’in de tamamen yalnız kalması anlamına gelir. Bu, bölgede dengelerin korunmasını isteyen Amerika’nın işine gelmeyeceği gibi siyasi bir istikrarsızlığa da neden olabilir. Türkiye bölgenin emniyet sübabıdır ve Arap-İsrail hattındaki tarafsızlığı barışçıl çözümler de sunması açısından ABD’nin en çok istediği konjonktürdür.

Netice itibariyle ABD, ortamın gerilmemesinden memnuniyet duymaktadır. Yaşanan mini bir krizi de ABD kanadı sadece “talihsiz bir olay” diye nitelendirmiştir.

 
Toplam blog
: 290
: 2581
Kayıt tarihi
: 15.06.06
 
 

Kimya Yüksek Mühendisi. Sporsever ve edebiyat aşığı. Periyodik tablo, T cetvel..