Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Şubat '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

ABD'li doktorlar hastalarına niye bulguru ilaç niyetine veriyor? Bulgurun faydaları...

ABD'li doktorlar hastalarına niye bulguru ilaç niyetine veriyor? Bulgurun faydaları...
 

Hatırlarsanız bir zamanlar mercimeğimiz vardı. Sonra sıra tam da nohut’a geldi derken, nohut’un üretimi düştü. Leblebi fiyatları katlanırken, nohut fasulye fiyatını ikiye katladı…

Böyle olunca, kimse ‘kendisini kuru fasulye gibi nimetten sayıyor’ vecizesini kullanmaz, kullanamaz oldu. Çünkü araya nohut(!) girdi.

Bu günlerde nohut’un yanına bulgur yerleşti…

Bulgurun bu kadar popüler olmasının nedeni başka…

ABD'li doktorlar artık ilaç yerine bulgur veriyor. O kadar ki çok faydaları varmış ki! Özellikle de hamilelikte bir numaralı ilaç yerine geçiyormuş.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram şöyle diyor;

 -'Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyor'

İlginç değil mi?

 İlaç yerine bulgur!

Acaba kaynatılarak mı kullanılıyor, yoksa kuru kuruya ardından su içilerek mi?

Profesör Doktor Mustafa Bayram’ın aktardığına göre, ‘Bir kadın hamile olduğu zaman bebeğin beyin gelişimi için doktorlar folik asit ilaçları veriyor, bu ilaçlar çocuğun beynini geliştiriyor.

Fakat Amerikalılar bizdeki gibi hap vermiyor, onlar bulgur öneriyorlar. Diyorlarmış ki ‘hamileyseniz ilk 3 ay içerisinde bulgur yediğiniz zaman folik asidi ilaçtan değil direkt olarak bulgurdan alabilirsiniz.’

O açıdan bulgur önemli önemliymiş.

Bulguru ABD´de gözde yapan birçok yönü vamış. Onlardan bazılarını Prof. Bayram şöyle sıralıyor;

*Bulgur, böcek ve larvaların oluşumuna dayanıklıdır. Raf ömrü oldukça uzun, sıcağa ve rutubete dayanıklıdır.

*Bulgur doymamış yağa sahiptir, beslenmede önemlidir ve ekonomiktir.

*Hazırlanması kolaydır. Vejetaryen beslenmeye çok uygun bir üründür.

*Kalp için oldukça yararlı, sindirimi kolaydır.

*Süt ile karıştırıldığında mükemmel, muhteşem bir gıda oluyor.

* Başlığa bakıp da et yememezlik etmeyin, onun yeri abartmamak kaydıyla ayrı ama en azından etli çiğ köfte yerine bulguru, özellikle haşlanmış (yalancı köfte gibi) olarak tercih edin ve sofranızda bulguru en azından haftada 2 kez tüketin.

*Dünyada ilk işlenen gıda maddelerinden biri olan bulguru, meşhur Moğol imparatoru Cengiz Han savaşlarda ordu erzakları arasında bulundurmuştur.

 Gelelim ucuz olduğundan mı bilinmez ülkemizde Anadolu mutfağı dışında çok da fazla itibar görmeyen bulgurun faydalarına.

Bulgur özellikle bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltıyormuş. Besin değeri yanında vitaminler açısından da son derece zengin bir gıdaymış.

Bulgur çözünebilen ve çözünemeyen lifler (fiber) bakımından oldukça zenginmiş. Fiber düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini engelleyen önemli bir besin elemanıymış.

 Karbonhidrat değeri düşük, protein değeri yüksekmiş. Bunun dışında B1, B6 vitaminleri ve Niasin’den zenginmiş. Bulgurda bulunan lifler, içerisinde bulunan selüloz, pektin gibi yapılarla vücutta dengeleyici etki gösterirmiş.

Suda çözünebilen lifler, kan şekerini kontrol ederek kolesterolü düşürücü etki gösterimiş.

 Lifli besinler diğer besinlere oranla aynı zamanda daha fazla tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırırmış. Ayrıca günlük su ihtiyacını da artırdığından bol su içilmesini sağlarmış.

Bulgurda bulunan B1 vitaminleri, folat ve magnezyum sinir ve sindirim sistemi sağlığında önemli rolleri olan maddelermiş.

Bulgur aynı zamanda içerdiği mineral ve vitaminler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar, kabızlığı önler, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, zihni dinlendirir ve enerji verirmiş.

 2 yemek kaşığı pişmiş bulgur kalori değeri bakımından 1 dilim ekmeğe denk düşmekteymiş.

Zayıflama diyetlerinde kolesterol sorunu olanları ekmek yerine bu sebeple bulgur önerilirmiş.

Doktorlar bulgurun, vitamin ve protein yönünden pirince oranla daha zengin olduğu da bildiriliyor.

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünce yapılan bir araştırmaya göre, bulgur, pirince göre 4 kat kalsiyum, 4 kat demir, 2 kat fazla protein içeriyormuş.

Vitamin ve protein yönünden zengin olan bulgur üstelik çok daha ucuz.

Bulgurda, bazı sebzelerden daha çok demir bulunmaktaymış.

Bu sebeple de doktorlar vücudunda demir eksikliği bulunanlara ıspanak yemelerini tavsiye ederken bulguru unutmuşlar.

Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülürmüş.

 MÖ 2800´de Çin İmparatoru Shen Nung, bulgurun ana maddesi olan buğdayı; pirinç, darı, arpa ve soya fasulyesiyle birlikte beş kutsal bitkiden biri olarak belirlemiş

Hıristiyanların kutsal kitabı İncil de, eski Babil, Hitit ve İbrani halklarının 4 bin yıl önce, Mısırlıların ve Doğu Akdeniz´de kurulu diğer uygarlıkların da MÖ 1000 yılında pişirilip kurutulmuş buğdayı kullandıklarını göstermektedir.

Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de avantajlı bir gıda olarak göze çarpıyor.

Raf ömrü uzun olduğu için bozulmaması ile bilinen bulgur o kadar kıymetli ki ABD´de savaş olasılığına karşı stoklanıyormuş.

Bulgur sen nelere kadirmişsin de bizim haberimiz yokmuş.

Yeni besin yıldızımız sensin. Mademki ABD’li doktorlar seni ilaç olarak öneriyorlar ve hastalara ilaç niyetinde veriyorlar, o halde biz seni el üstünde tutarız.

Biz ne de olsa küçük bir ABD’yiz!

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..