- Kategori
- Haber
- Okunma Sayısı
- 747
ABD mallarına boykot !

Türkiye tüketiciler birliği halka, Amerikan'ın Türkiye'deki en yaygın 5 ürününe boykot çağrısı yaptı.
Amerikan emperyalizminin finansörü ve simgesi olan
5 sembolü
1- Kolasını (Cocacola-Pepsi),
2- Hamburgerini (McDonald's),
3- Sigarasını (Marllboro-Parliament),
4- Para birimini (Dolar) ve
5- Havayolunu (DeltaAirlines-AmericanAirlines)
kullanmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."
Hazine Müsteşarlığı verilerine göre halen ülkemizde 800 Amerikan şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin en büyükleri ise Coca-Cola, Pepsi, McDonald's, Burger King, Citibank, Microsoft, Philip Morris, Motorola, Gillette, Ford, Avon, Colgate, Hilton, Goodyear ve BAT.
Son yıllarda özellikle satın alma yoluyla Türkiye'deki yatırımlarına hız veren Amerikalı şirketlerin Türkiye'deki toplam yatırım tutarı 7 milyar dolara ulaşıyor. Bankacılık ve medya alanında yoğunlaşan bu satınalma sürecinin en önemli kilometre taşı ise Amerikalı Citibank'ın, 2006 yılının Ekim ayında Türkiye'nin önde gelen finansal kuruluşlarından Akbank'ın yüzde 20'sini satın alması oldu.
Citibank, bu satın alma işlemi için 3,1 milyar dolar ödedi. Son dönemin bir diğer önemli satın alması ise Türkiye'nin önde gelen alkollü içecek üreticisi Mey İçki'nin Nisan 2006'da 900 milyon dolara Amerikalı Texas Pacific Group'a satılması oldu. Ağustos 2005'te ise Amerikalı General Electric, Garanti Bankası'nın yüzde 25,5'ine 1 milyar 555 milyon dolar ödedi.
Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde ilk sırayı savunma sanayii alıyor. Yılda ortalama 5 ila 8 milyar dolarlık askerî alım gerçekleştiren TSK'nın en önemli tedarikçisi ise Amerikalı savunma devleri. Hava, deniz ve kara kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu birçok ürünün temin askerî şirketlerle imzalanan kontratlar ciddi rakamlara ulaşıyor.
Ticari ilişkilerde görünmeyen bu kalemin büyüklüğü Mayıs 2007'de 30 adet F-16 uçağının modernizasyonu için 1,6 milyar doları gözden çıkaran anlaşmayla gözler önüne serilmişti. Uzmanlar, ABD'li silah devlerinin önemli müşterileri arasında yer alan Türkiye'nin etkili bir boykot için savunma ihalelerini de gözden geçirmesi gerekebileceğine işaret ediyor.
Haydi boykota!
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Tüketim toplumu ancak tüketici gücüyle dize getirilir.Doğru bir yaklaşım.Ancak niye beş marka, beş ürün sıralayalım hepsini.Bunların en büyük gücü markalar,markaları boykot edelim, marka bağımlılığını boyket edelim.Hatta markaların taklit edilmesine destek verelim.
Gezgin Çelebi 16.10.2007 10:52- Cevap :
- Herkes ne yapabiliyorsa kendi kullanımlarının çeşidine göre seçebilir.Ama medyada gereken ölçüde duyuru olmadı nedense,sevgiler... 16.10.2007 10:54
bu gibi durumlarda hemen "o devletin mallarını boykot edelim!.." çığlıkları duyulmaya başlıyor. neden ki? "boykot edelim" dediğiniz şirketler (ya da markalar) her ne kadar abd'li olsa da.. büyük çoğunluğu türk şirketi. bu şirketlerin büyük çoğunluğunun sahibi türk, çalışanı türk, tedarikçileri türk... türkiye vergi dairelerine kayıtlılar... abd'ye sadece isim hakkı ödüyorlar veya kardan belli bir miktar yüzde... bu şirketleri boykot edince abd mi zarar görür? yoksa, türkiye'deki yatırımcı, çalışan, tedarikçi mi? bu "boykot" çağrıları, eylemler ucuz popülist davranışlardır. sivil toplum örgütleri bir şeyleri boykot edecekse, öncelikle ülkemizi barzani-talabani gibi aşiret ağalarının karşısında aciz durumda bırakan, her yönü ile abd'nin, ab'nin, imf'nin esiri haline getiren yöneticileri boykot etmeli, onlara tepki göstermelidir. çünkü, bir devlet iyi yönetilirse ne aşiret ağaları ne de diğer devletler (o devlete)onursuzca davranmaya cesaret edemez!..
Mustafa Öncül 13.10.2007 10:05- Cevap :
- Bu da bir görüş ama bir müddet böyle bir tepkinin olması gerektiğini düşünüyorum,saygılar... 13.10.2007 10:21