Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '07

 
Kategori
Haber
 

ABD mallarına boykot !

ABD mallarına boykot !
 

Türkiye tüketiciler birliği halka, Amerikan'ın Türkiye'deki en yaygın 5 ürününe boykot çağrısı yaptı.

Amerikan emperyalizminin finansörü ve simgesi olan
5 sembolü
1- Kolasını (Cocacola-Pepsi),
2- Hamburgerini (McDonald's),
3- Sigarasını (Marllboro-Parliament),
4- Para birimini (Dolar) ve
5- Havayolunu (DeltaAirlines-AmericanAirlines)
kullanmayacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz."

Hazine Müsteşarlığı verilerine göre halen ülkemizde 800 Amerikan şirketi faaliyet gösteriyor. Bu şirketlerin en büyükleri ise Coca-Cola, Pepsi, McDonald's, Burger King, Citibank, Microsoft, Philip Morris, Motorola, Gillette, Ford, Avon, Colgate, Hilton, Goodyear ve BAT.

Son yıllarda özellikle satın alma yoluyla Türkiye'deki yatırımlarına hız veren Amerikalı şirketlerin Türkiye'deki toplam yatırım tutarı 7 milyar dolara ulaşıyor. Bankacılık ve medya alanında yoğunlaşan bu satınalma sürecinin en önemli kilometre taşı ise Amerikalı Citibank'ın, 2006 yılının Ekim ayında Türkiye'nin önde gelen finansal kuruluşlarından Akbank'ın yüzde 20'sini satın alması oldu.

Citibank, bu satın alma işlemi için 3,1 milyar dolar ödedi. Son dönemin bir diğer önemli satın alması ise Türkiye'nin önde gelen alkollü içecek üreticisi Mey İçki'nin Nisan 2006'da 900 milyon dolara Amerikalı Texas Pacific Group'a satılması oldu. Ağustos 2005'te ise Amerikalı General Electric, Garanti Bankası'nın yüzde 25,5'ine 1 milyar 555 milyon dolar ödedi.

Amerika ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilerde ilk sırayı savunma sanayii alıyor. Yılda ortalama 5 ila 8 milyar dolarlık askerî alım gerçekleştiren TSK'nın en önemli tedarikçisi ise Amerikalı savunma devleri. Hava, deniz ve kara kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu birçok ürünün temin askerî şirketlerle imzalanan kontratlar ciddi rakamlara ulaşıyor.

Ticari ilişkilerde görünmeyen bu kalemin büyüklüğü Mayıs 2007'de 30 adet F-16 uçağının modernizasyonu için 1,6 milyar doları gözden çıkaran anlaşmayla gözler önüne serilmişti. Uzmanlar, ABD'li silah devlerinin önemli müşterileri arasında yer alan Türkiye'nin etkili bir boykot için savunma ihalelerini de gözden geçirmesi gerekebileceğine işaret ediyor.

Haydi boykota!



 
Toplam blog
: 351
: 3216
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Emekli olmaya çalışan bir sanatçı,yazmaktan büyük keyif alıyorum. Kocaeli Gölcük' de oturuyorum e..