Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '14

 
Kategori
Dünya
 

ABD'nin süper güç olmasını sağlayan Amerikalı'nın dehası mı yoksa verimli Amerikan topraklar mı?

ABD'nin süper güç olmasını sağlayan Amerikalı'nın dehası mı yoksa verimli Amerikan topraklar mı?
 

Bazıları dünyayı sömüren emperyalist siyaset diyecektir ama bunun için de gücünüzün olması gerekir. Ben yine de bu seçeneğin de dâhil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani ABD’nin süper güç olmasını sağlayan üç unsur Amerikalının dehası, geniş ve verimli Amerikan toprakları ile dünya jandarmalığı dâhil emperyalist siyasettir.

Bu yazının konusu aslında önemli; çünkü başka ülkeler bu yüksekliği yakalayamadı. Neden yakalayamadığı tartışılır. Yani örneğin Çin ile kıyaslarsak, bence Çin’in iklimi ve toprağı daha iyi. Yani bugün herkes Çin’in nasıl ilerlediğine şaşırırken ben Çin’in bulunduğu yeri beğenmiyorum. Kıta büyüklüğünde verimli bir ülke, belki en az 500 milyon faal işgücü… Nüfusun büyüklüğünü herkes dezavantaj olarak görüyor ama çalışıp üreten bir nüfus varsın büyük olsun. Yine de tabii ki 1,5 milyar insanı doyurmak kolay değil.

Çin ile ABD’yi karşılaştıramayız çünkü şartları farklı. ABD yeni bir ülke. Çin uygarlık. Bu durum Çin’in avantajı. İklim ve topraklar eh birbirine yakın. Çin emperyalist değil ve bence tarih boyunca da olmadı. ABD’nin buradan getirisi vardır mutlaka. ABD için emperyalist ülke olma ile süper güç olmayı bağdaştıranlar da var. Yani ABD’nin süper güç olmasını emperyalist siyaseti sağlıyor. Tam olarak katılmıyorum; çünkü emperyalist siyaset uygulayabilmek için de süper güç olmanız gerekir. ABD bu güce ulaşmadan önceki gücünü nereden aldı?

Çok açık toprak/nüfus avantajı ile Amerikalının dehası arasında gidip geliyorum. Ben zaten İngiliz insanının dehasına inanan biriyim. İngilizleri sosyal hayatta beğenmiyorum. Yani bu zaten tarihten beri görülüyor. Muhteşem Britanya vizyonunda hinlikler cinlikler olsa da İngiliz dehası inkâr edilemez. İngilizlerin farkını iki Amerika’da görmekteyiz. Kuzey Amerika’ya İngilizler Güney Amerika’ya İspanyollar falan gittiler. İki Amerika arasındaki fark ortada. Ve işte bu İngilizler yeni bir kıtaya gittiler Amerikalı adını alıp kabuk değiştirdiler. Amerikalı olunca dehaları daha bir arttı; İngiliz kalsalardı böyle olmazdı.

Buraya kadar sözlerim Yankeelerin hoşuna gidecek ama daha film bitmedi. Türk söyleyeceğini en sona saklar. Yazdığımız, söylediğimiz her şey doğru olabilir ama işin en doğrusu Amerikalılara (ABD)  vuran “yenidünya” piyangosu. Avrupa büyüklüğünde verimli bir ülke ve topu topu 300 küsur milyon nüfus. Dünya jandarmalığının getirisi, Amerikalının dehası ama illa da yenidünya piyangosu. Bu piyangoyu da değerlendirmek önemli tabii ki. Türkiye’de 60’ların en büyük piyango talihlisinin huzur evinde yardımla yaşadığını düşünürsek… Aşağılık kompleksi değil gerçek, o şahıs Amerikalı olsaydı belki şimdi büyük bir iş adamıydı…

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..