Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '22

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

ABD’nin Ukrayna tedbirleri

Rusya Ukrayna’yı işgal ederse alınacak tedbirler bu yazıda özetlenmiştir.  Ukrayna işgale maruz kalırsa 1945’den beri uygulanan sınırların değişmemesi kuralı hükümsüz kalacağından ABD müttefikleriyle birlikte, Rusya’ya ciddi tedbirler alıp, yaptırımlar uygulayacağını bunların geçmişte uygulananlardan çok daha kapsamlı olacağını belirtmektedir.

ABD’nin hedefi Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda,  “Bunun Rusya’ya maliyeti o kadar yüksek olmalı ki, bu maliyeti gören başka ülkeler bir daha bu tür bir teşebbüste bulunmasın ve bu maliyet herkese ders olsun” şeklindedir.

Bunlar çok kısaltılmış olarak aşağıdadır. 

1. Oligarkların/Devlet varlıklarını çok ucuza satın alanların  servetlerine Batı’da el konması, vize iptali. Rus Hükümeti’nden para çalanların, yolsuzluk yapanların Batı’da soruşturmaya uğraması.

2. ABD tabanlı teknolojilerin Rusya’ya satılmasının önlenmesi için ticari tedbirler alınması.

3. Finansal yaptırımlar kapsamında Rusya mali kuruluşlarının izole edilmesi. Bunlara yardım edenlere ceza uygulanması,  Rusya’nın uluslararası döviz transferi sağlayan Swift sisteminden çıkarılması bu tedbirlere AB’de devam edilmesi

4. Avrupa’nın Rus gazına bağımlılığının hızla azaltılması için harpteymiş gibi hızla dekarbonizasyon / karbonsuzlaştırma  uygulamasına geçilmesi.  Bu kapsamda Alman-Rus Nordstream2 gaz hattının çalıştırılmaması,  Hızlı karbonsuzlaştırma programı yapılması ve Zamanla Rusya’dan gaz, petrol ithalatının azaltılması, Ayrıca Rus endüstri ürünlerine karbon vergisi konması

5. Uzun süreli çatışmada Ukrayna direnişinin desteklenmesi.  Bu kapsamda Ukrayna için direniş fonu sağlanması  ve ABD askerinin bu  direnişte yer almaması .

6. NATO ve Avrupa güvenliğinin güçlendirilmesi.  NATO Doğu Avrupa ülkelerine askeri yardım için mali kaynak sağlanarak Sovyet kökenli donanımın yenilenmesi,  AB’nin savunma sistemlerine daha çok kaynak ayırması, yatırım yapması.  İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması,  Avrupa’daki ABD silah ve askeri gücünün artırılması

7. Rusya’nın diplomatik taarruzla Dünya’da izole edilmesi.  Ortadoğu ve Hint-Pasifiğinde Rusya’dan silah alımının durdurulması için tedbirler alınması, Balkan ülkelerinin NATO’ya ve AB’ye alınması için bir yol haritası yapılması, Rusya’nın barışı tehdit eden ülke olarak Dünya’da utandırılması.

8. ABD’nin Dünya’da stratejik istikrarı sağlamak için Rusya ile diplomatik ilişkilere devam etmesi ve soğuk savaş döneminde olduğu gibi gerilimi azaltma çalışmaları yapması

9. Rusya’nın tepkilerine karşı hazırlık yapılması. Bu kapsamda ABD İstihbarat Ajansı FBI hatalarının tespiti ve azaltılması için çalışmalar yapılması, FBI‘ın güçlendirilmesi. 

Rusya’nın karşıt çalışmalarının ABD Başkanlık makamı tarafından takibi, karşıt tedbirler alınması için yeni bir birim kurulması,  Rusya’nın  karşıt girişimlerinin müttefiklerle paylaşılması için diplomatik ve istihbarat kanallarının kurulması, alınacak derslerin incelenmesi, hukuki tedbirlere başvurarak bu etkilerin önlenmesi ve siber ataklar için hazırlıklı olmak.

Kaynak:How the United States should respond if Russia invades Ukraine, Max Bergmann, CAP, Report Jan 25,  2022

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..