Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '13

 
Kategori
Dünya
 

A.B.D. ordusu, insan ahlakına uyarak yapacağı hiçbir konvansiyonel savaşı kazanamaz!

A.B.D. ordusu, insan ahlakına uyarak yapacağı hiçbir konvansiyonel savaşı kazanamaz!
 

Her doğan güneşle dünyayı yeniden tehdit eden zorbalığa dayalı güç anlayışı çok yakın bir gelecekte elbette yenilecektir.


Bence A.B.D. ordusu, sahip olduğu tüm olağanüstü teknolojik ve lojistik üstünlüğe rağmen, centilmenlik kurallarına, insan ahlakına uyarak yapacağı hiçbir savaşı kazanamaz. Hele de,  karşısındaki, Avrupa'nın ya da dünyanın güçlü, büyük, prestijli ordularından biriyse...

Şimdi şurada, 2.Dünya Savaşı'nın galibi kimdir? diye sorsam size; hemen " A.B.D.! A.B.D.! " diye cevap verirsiniz herhalde bu soruma...

Oysa, Hitler'in insanüstü bir biçimde savaşan Ordusunu, Ruslar dize getirmişti. Aynı savaşta Almanların müttefiki Japonya'ya da, en öldürücü darbeyi, yine Rus Ordusu indirmişti. Evet, savaşı A.B.D.'nin Hiroşima ve Nagazaki'ye attığı atom bombaları bitirmişti belki; ama... Atom bombası atarak kazanılan bir savaş, ne kadar ahlaklı, ne kadar onurlu bir zafer olabilirdi, ne kadar hakedilmiş bir galibiyet sayılabilirdi ki?!!

Peki aynı A.B.D. Ordusu, yıllarca kara kabusu olan Wietnam Savaşı'nı nasıl bitirebilmişti? Siz cevap vermeden, ben cevaplayabilirim; isterseniz kendi sorumu hemen: napalm bombaları atarak, binlerce sivili katlederek, elegeçirdiği savaş esirlerine, binbir eza, binbir cefa çektirerek, bugün bile cesetlerine ulaşılamayan binlerce kayıp insanı ardında bırakarak...

Aynı A.B.D. Ordusu, Irak'ta, Afganistan'da ne yapmıştı peki? Yalan, yanlış propagandalarla dünya kamuoyunu aylarca, yıllarca kandırarak, kimyasal ve biyolojik silahları yok etmek, atom bombası üretilmesini engellemek için girdiği Irak'ta!; yüzbinlerce insanın canına kıymıştı. Hem de asker, sivil ayrımı gözetmeksizin... Yalan mı?

Kendi yarattığı Frankenstein, Usame  Bin Ladin'in canavarı El - Kaide'yi yok etmek bahanesiyle işgal ettiği Afganistan'da, ne işi vardı Amerika'nın? Afganistan Savaşı bahanesiyle, Guantanamo türü esir kamplarında, insanlık dışı muameleler yaptığı, sözüm ona, savaş esirleri, hangi canice işlenen işkence suçlarının muhattabı olmuştu acaba? Bilmeyeniniz var mı?

Peki, 2.Dünya Savaşı'nın sonunu, ancak atom bombası atarak getirebilen bu büyük ordu!, Amerikan Ordusu, zafer kazanmak için her yolu mübah gören savaş anlayışına, uluslararası bütün anlaşma ve kuruluşları hiçe sayan, terbiye edilemeyecek ego görgüsüzlüğüne ve askeri ve teknolojik bütün üstünlüğüne rağmen, bugün dünyada hatırı sayılır, büyük bir orduyla savaşmak zorunda kalsa, Mesela Çin Ordusuyla, kesin bir zafer kazanabilir mi acaba? Hiç sanmıyorum doğrusu...

Savaşan bir ordunun, işini kolaylaştıracak bütün silahları elinde, hatta tekelinde bulundurmasına rağmen, ne Wietnam'da, ne Irak'ta ne de Afganistan'da kesin bir zafer kazanabilen A.B.D. ordusu, savaş ahlakına uyarak, centilmence yapacağı bir savaşı kazanabilir mi? Orantısız güç kullanmadan, elindeki biyolojik, kimyasal ve nükleer silahlara sırtını dayamadan, sırf çok iyi eğitimli, iyi savaşan askerlerden oluşan bir ordu olduğu için, hadi bırakın büyük, güçlü orduları; orta büyüklükte ancak iyi eğitilmiş ve çok disiplinli bir orduyu, tek derdi vatanını korumak olan bir silahlı gücü yenebilir mi? 

Ben biliyorum bu sorumun cevabını ama... O cevabı bir de siz verseniz, olmaz mı?

Son dönemde karşılaştığı bütün sorunları, yumuşak gücünü, diplomasisini, ulusal ve uluslararası yazılı ve sözlü kurallardan kaynaklanan haklarını kullanarak çözmekten temelli vazgeçmiş görünen, tüm sorun çözme kapasitesini kaba gücüne, savaş makinesinin ışıltılı ürkütücülüğüne dayandıran A.B.D.'nin, politik gerçekçilikten uzak yönetim anlayışı ve o anlayışın alanen şımarttığı ordusu, çok da uzak olmayan bir gelecekte ağır yenilgiler alabilir. O gün geldiğinde, hiç şaşırmayın. Olur mu?

Orta ve uzun vadede süper güç olmaktan çıkması kaçınılmaz gözüken bir ülkenin, A.B.D.'nin, bu kural tanımaz savaş makinesi, geçmişte ve her gerekli gördüğünde uyguladığı insanlık dışı taktik, teknik ve tercihleriyle, yeni insanlık facialarına yol açmazsa eğer, ne bugün, ne yarın insan ahlakına uygun biçimde yapacağı hiçbir konvansiyonel savaşı kazanamaz bence.

Ve ister kural ve kanun tanımayarak, kafasına göre dünyayı yönettiğini sansın... ister hiçbir savaşında ahlaki kuralara uyma zorunluluğu duymasın... İnsanoğlu yeryüzüne indiği günden beri dünyaya sadece kaba kuvvetle, zorbalıkla hükmetmeye çalışan, evet, belki çok güçlü ve kalabalık; ama hiçbir insani duyarlılık taşımayan o yenilmez sanılan bütün orduları, kimler, nasıl gelip yenmişse... Cengiz Hanları, Aksak Timurları, kimler, nasıl dizegetirmişse, bugün dünyanın en büyük askeri gücü olduğu tartışılmaz olan A.B.D. Ordusunu da, günü gelecek, elbet birileri gelip, yenecek. Elbet bir gün, A.B.D.Ordusu da yenilecek.

Taaaa ki, boyunu aşsın, aşmasın her işe burnunu sokmaktan vazgeçene kadar... En azından... Adam gibi savaşmayı, erkek gibi dövüşmeyi öğreninceye kadar...

Not: Yazıda kullanılan görsel internetten alınmıştır.

 
Toplam blog
: 1349
: 1777
Kayıt tarihi
: 30.01.11
 
 

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler veTanıtım, A.Ö.F. Adalet Yüksek Meslek ..