Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Şubat '07

 
Kategori
Siyaset
 

ABD Özgürlüğü

ABD Özgürlüğü
 

Bireysel özgürlüklerin artmasıyla insanlar savaşı sorgular hale geldiler. Her devlette hiçte az olmayacak şekilde artan savaş karşıtı kitle çıktı. Savaşın insanları hayvanlaştıran, yarar getirmeyen bir olgu olduğu vurgulandı. Savaşla genişleme ve başka ülke kaynaklarını kullanma politikasına sahip iki devlet ABD ve İngiltere kendi ve dünya kamuoyu karşısında güç duruma düşmemek için vatan için, Tanrı için politikasını bırakarak evrensel konulara girdiler.

Ele geçirdikleri yerlerdeki insanlara özgürlüklerini vereceklerdi.

Bu politikaya savaş karşıtları bile inanarak orduya katıldılar. Ne zaman mı? 1. Dünya Savaşı ve 2. Dünya Savaşı'nda afişlerde çok güzel vurgulandı.

Hitler bu askeri kurnazlığa hayran kalarak savaş strajesini geliştirmiştir.

Ancak gelişen teknoloji ile birlikte tutsak uluslara özgürlük götürme politikası Vietnam'da yerel halka zulüm eden askerlerini seyreden halka şok etkisi yarattı. Askerler de büyük bunalıma girmişti. Çünkü kendilerine Vietnam'da bulunma sebebi olarak yerel halkı komünizmden koruyarak özgürlüklerine ulaştırmaktı. Fakat kendilerince iyilik yaptıklarına inandıkları Vietnamlılar onlara ateş ettiklerinde sarsılmışlardı.

Vietnam Savaşı sırasında savunma bakanı olan iki devletin savunma bakanları savaştan sonra bir araya gelmişler. Vietnam eski savunma bakanı:

- Bizi Çin ile işbirliği yaptığımız için suçlayarak savaş açtınız. Oysa tarihimizi okumuş olsaydınız 1000 yıldır Çin ile savaş halindeyiz, demişti.

Aynı hata Irak Savaşı sonunda yapılmış bölge koşulları iyice araştırılmadan işgal edilmiş ve mezhep kavgasına neden olmuşlardır. Bir ABD askeri:

-Biz onlara özgürlük verdik ama onlar bize ateş ediyorlar, diyerek ruh halini ortaya koymuştur.

Bu tutsak ülkelere özgürlük götürme politikası artık iflas etmiştir. Eskiden hiç olmazsa kendi kamuoyularının savaşa desteğini sağlamıştır. Şimdilerde kimse inanmıyor. Sadece beyni yıkanan askerler inanıyor.

Bu arada kendi kamuoyunun desteğini sağlamak amacını güden bu sihirli özgürlük kelimesini bir kere de ülkemiz kullanmıştır. Yaşı büyük olan değerli büyüklerim hatırlar. Bülent Ecevit:

Biz sadece adadaki Türklere değil, Rumlara da özgürlük götüreceğiz.

 
Toplam blog
: 150
: 2951
Kayıt tarihi
: 14.01.07
 
 

1975 Aydın doğumluğum, bir Ege sevdalısıyım. Dostluğa, arkadaşlığa önem veririm...