Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '08

 
Kategori
Haber
 

ABD Pay Çıkarmış! (Geridönüş Stratejisi)

ABD Pay Çıkarmış! (Geridönüş Stratejisi)
 

Sayın, Yaşar Büyükanıt-G.K.Başkanı


Aslında enformasyon ve geniş açılı söylem harekatın kamuoyunda farklı algılanmasına neden olmuştur. Bunu en iyi değerlendiren ABD olmuştur. ABD uzay gözüyle takip ettiği operasyonun kendi inisiyatifinde geliştiğinin dünya kamuoyunda bilinmesi telaşı ile hareket etmiştir.

Son açıklamalardan, özellikle genelkurmay açıklamalarından bu anlaşılmaktadır. Ordumuzun sınır ötesindeki birliklerinin çekildiğini fark eden ABD fırsatçı davranarak kendine pay çıkarmış harekatın Tamamen kendi inisiyatifinde olduğu veya olabileceği imajını vermeye çalışmıştır.

Bu taktik bizde bile gerekli yankıyı bulmuştur. Ancak dış dünya hariç Ülkemizde ki tepki kendisi aleyhine olmakla beraber uluslararası konjönktür de kendi ağırlığının etkisinin semeresini toplamak ve kendi hanesine artı puan eklemiştir.
Bunun kendi kamu oyumuzdaki yanlış algılanmasının bedeli başkalarıyla yapılan bilgi-istihbarat iş birliğinin yansımasıdır. Bu anti propagandanın bu gibi işbirliğinin hangi alanlarda kullanılabileceğinin bir göstergesi olmuştur.

Bu ince hesabı ABD görmüştür ve değerlendirmiştir. İç politika ve yetkili mercilerin son açıklamalarından ve söylemlerden bu olasılık akla gelmektedir. Bunun kendi istekleri nedeniyle sonuç vermesi imajı da; kendimizin, olabilecek hareket potansiyeline olabildiğince abartılı hedefler konulmasından kaynaklanan beklentilerin olduğudur.

Bu bağlamda kısa süre ve dar çerçevede ki operasyonun sıcak takip stratejisinin planlı bir uygulaması olan sınır ötesi operasyon, siyasi olarak üst düzey diplomasiye götürülerek harekatın son bulma aşamasında geri çekilme başlamışken Irak başkentine üst düzey davet ziyaretlerinin olması ve bu süreçte harekatın devam edeceği izlenimi verilmesidir.

Zaten harekat son bulmak üzereyken bugüne kadar yüz vermediğiniz kişileri tavlamak için bu girişimlere gerek olmadığıda anlaşılmıştır. Operasyon olmasa dahi Talabani gelmek için zaten can atıyordu.

Bu tür bir girişim, karşı tarafta farz edilen veya harekatı benimsemeyen tarafın öfkesini yumuşatmak yanınıza çekmek için yapılması gerekirken operasyon sona ereceği sırada bu girişimin yapılması iç kamu oyunda yanlış değerlendirmelere neden olmuştur.

Hedef terör örgütünün sonu olacak söylemleri ile medyadan yansıyınca, netice açıklandığı gibi sınırlı ve taktik bir operasyon düzeyinde kalınca kamuoyu beklentileri ütopik düzeyde kalmakla karşılaşmıştır.

Bu görüntüden ABD kendine pay çıkarsa da Genelkurmay bu başlamış çekilme aşamasında kuvvetlerin riske bırakılmaması düşüncesiyle taktik söylemlerde bulunmasını gerektirdiği anlaşılmaktadır. Zaten kamuoyu toplumda en güvenilir kuruluş olarak gördüğü T.S.Kuvvetlerinin eylem ve stratejisinin özgür iradesi ile oluşturduğunun bilincindedir.

Ancak elektronik ve uzay haberleşme işbirliğinin başka yönlü diplomatik manevralar içinde kullanılabileceğini göstermiştir.

Fakat terör konusundaki bu sınırlı operasyonla terör mücadelesinin aynı ciddiyetle devam edeceği olgusunun devam edeceği anlaşılmıştır. Hala Irak'ın kuzeyinde PKK örgütü varlığını davam ettirmekte ve Kandil'i üs olarak kullanmaya devam etmektedir.

Yerli medya kadar yabancı medyanın da Türkiye'de ki temsilcilerince oluşturulan haber ve yorumlar, değerlendirilirken oluşturulmuş kamuoyu yansıması iyi tahlil edilmelidir.

Sınır ötesi operasyon, salt ulusal politikaların gündemde olduğu ve değerlendirildiği ortamlar oluşturularak yapılmasında daha doğru değerlendirmelerin olacağı muhakkaktır. Ancak iç politikada ki sorunlarla eşzamanlı meydana gelmesi ulusal açıdan fayda-zarar muhasebesinin sosyolojik bilançosu farklı değerlendirmelere neden olacaktır.

Reuters, Sayın Büyükanıt’ın, “Görevini yapmıştır Silahlı Kuvvetler orada, Kara Kuvvetleri ile, Hava Kuvvetleri ile, Jandarma’sıyla... İnanılmaz şeyler yapmışlardır” şeklindeki sözlerine yer verdi. Milletimiz de bu demeçlere inanmaktadır. Ancak siyasi politikalardan ve ABD ilişkilerinden acaba soru işaretlerinin etkisini taşımaktadır.

Sayın Başbakan'ın da çekilme sürecindeki bilerek veya bilmeyerek harekatın devam ettiği yönündeki beyanı askeri açıdan taktik olarak olumlu değerlendirildiği Sayın Büyükanıt'ın :
"Bana göre orada söylediği şey harekâtın emniyeti açısından doğruydu. ‘Çekiliyor ya da çekilecek’ denir mi, mümkün değil” demesinden anlaşılmaktadır.

Ancak süreç doğru değerlendirmeye başlandıkça bu yabancı medya açısından da yeni değerlendirmelere neden olmaktadır. AP de, “Türk ordusunun lideri, Irak’tan çekilmenin ABD’nin çağrılarıyla ilişkili olmadığını söylüyor” başlığını kullandı. Haberde, "Büyükanıt’ın, harekâtı sona erdirme kararını, ABD Savunma Bakanı Robert Gates’in Türkiye ziyaretinden önce verdiklerini söylediğine dikkat çekildi."

"Kırgın ve kızgın olduğu gözlenen Büyükanıt, "Hedefimiz Zap'tı hedefimize ulaştık. Hedefler büyütüldü. PKK'nın bu operasyonla bitirileceği gibi bir algı yaratıldı. Şartların kendileri tarfından değerlendirildiğini Kandile gitme planı olmadığını, bazılarının başka hedefleri vardı, algı da çok büyüdü." diye konuştu.(03.mart.08 milliyet)

Anlaşılan netice, gerektiğinde sıcak takibin her zaman devam edeceği, bu operasyonun bir anlamda bundan sonraki olabilecek sınır ötesi operasyonların bir şekliyle tatbikatı ve gözdağı olduğudur.


Nariçi: 02.3.08

Haber:Milliyet.com.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..