Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '07

 
Kategori
Siyaset
 

ABD sonrası Irak

ABD sonrası Irak
 

ABD, her haliyle Irak’ta kaybetmiş gözüküyor.Bu kaçınılmaz sonuç.ABD ,eninde sonunda bu ülkeden çekilecek.Çekilirken de ABD yanlısı bir oluşum oluşturamayacak. Böyle bir oluşum olsa bile uzun ömürlü olmayacak.

Geriye yerinden oynamış taşlar kalacak.Bu taşlar bir daha, hiçbir zaman yerine oturmayacak.

Irak’ın genel yapısına şöyle bir baktığımız zaman,çok büyük bir bölünme görürüz, İran yanlısı Şiiller,Saddam yanlısı Sunniler, ABD yanlısı Kürtler,Türkmenler ve Hristiyan gruplar.

Irak’a komşu ülkelerin, bu ülkeyle bir çok bağları ve emelleri var.Şii Grupların,İran ve Suriye tarafından desteklendiğini herkes biliyor.İran ve Suriye’nin mezhepsel birlikteliği ve dayanışmasını da biliyoruz.Suriye’nin şu andaki yönetim kadroları Şii ama halkın çoğunluğu sunni mezhep taraftarı.Türkiye’nin de tarihten kaynaklanan sorumlulukları ve Musul Kerkük’ün Türk yapısının değiştirilmesine razı olamayacağı gerçeği var.

Diğer taraftan komşu olmamasına rağmen,İsrail’in de bu bölgede planlarının olduğu, bu planları Kürtler aracılığıyla yürütmesi gerçeği var.İsrail’in ABD’nin Irakta, Kürtlerle birlikte taşeronluğunu yapmaya heveslendiği varsayımı da var. Suudi Arabistan’ın da son zamanlarda Irak’a karşı söylemlerinde farklılık var.Bazı oluşumları önlemek veya yeni oluşumlar yaratmak için devreye gireceğe benziyor.

Başka bir yönde; yükselen Arap Milliyetçiliğinin bu bölgede çok daha etkili olacağını göreceğimiz zaman yaklaşıyor.Bir cadı kazanına dönen, dönecek olan Irak’ta hiçbir şey bundan sonra kolay olmayacak.İç savaş senaryoları yazanlara katılıyorum. Çok zor bir durum bekliyor,Irak’ı.

Ülkemizin Dış politikasında da kolay bir durum değil,Irak Politikası.Bir satranç oyunu gibi. İyi düşünmek gerekir.Bu cadı kazanı ülkemize çok zarar verebilir. Birbirine o kadar bağlı konular ki o kadarda karmaşık durumlar.Dışardan konuşmak, akıl yürütmek kolay ama işin içine girildiği zaman durum daha farklı olabiliyor.

Saddam’ın asılmasının Arap milliyetçilerinin, Kürtler’e olan baskılarını artıracak ,( Kürtlerin Amerika yanlısı olması ve Talabani’nin Cumhurbaşkanı olarak idamı onaylaması) zaten şii Araplarla da ilişkileri iyi olmayan Kürtler’i iyi günler beklemiyor. Bu durum Kürt nüfusunun yoğun olduğu,Türkiye,İran ve Suriye’yi de yakından ilgilendirmektedir.Bu durum da Kürtler’e bu bölgede sahip çıkmamız, tarihi bir görev ve sorumluluğumuz olmalıdır.Bunun kültürel boyutları yanında Kürt vatandaşlarımızı da rahatlatacaktır.

Bu gün Milliyet’te okudum.ABD Dışişleri bakanın Irak senaryoları ve Türkiye’ye etkileri ile ilgili bir haber vardı.ABD’nin senaryoları kendini ilgilendirir.ABD bizim gibi Irakla komşu değil.Biz Irakla hep komşu kalacağız.Bu coğrafya bizim kaderimiz. O zaman bu coğrafyayı yaşanılr hale getirmek için müspet politikalar geliştirmeliyiz.

Umarım bu kanlı senaryolar gerçekleşmez,herkes barış ve dostluk içinde yaşar.Biz de komşu bir ülke olarak bundan mutluluk duyarız.

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..