Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '14

 
Kategori
Dünya
 

ABD Suriye'de kaput

ABD Suriye'de kaput
 

google


“ABD'nin Suriye Planına Ağır Darbe

ABD'nin ılımlı Suriye muhalifleriyle ilgili planı ağır darbe aldı. ABD'nin destekleyip umut bağladığı Suriyeli ılımlı muhalifler, üslerini ve ABD'den aldıkları silahları El Nusra Cephesi'ne vererek teslim oldu.”

http://www.ntvmsnbc.com/id/25547933

ABD, Suriye’de her ne yapmak istiyorsa, yapamadı.

ABD, Arap Baharı ile her ne yapmak istiyorsa, yapamadı.

ABD, Kore Savaşı’ndan beridir, Vietnam dahil, her neler yapmak istediyse, yapamadı.

1989’da reel sosyalizm battı sanıldı, 2014’te Doğu Avrupa’da (eskilerin mirasçısı) reel sosyalistler % 20 oy almakta. Yani  ABD, reel sosyalizme karşı da her neler yapmak istediyse, yapamadı.

Ancak panorama şu:

ABD, gerçek düşmanı ve antitezi olan AB’ye karşı açıkça savaş ilan edemediği ve onun geleneğinden geldiğinden dolayı, onu antitezi sayamadığı için, onun yerine ikame olsun diye, önce reel sosyalizmi, şimdi de (2001’den beridir) İslam’ı antitez / düşman kılmak arzusunda, çünkü yok olmaya yaklaşan global  hegemon devlet illa ki birilerine sataşmak zorunda gibi.

Devam:

“Örgüt, ‘Suriye Devrimci Cephesi’ ve ‘Azim Hareketi’ adlı iki ılımlı Suriyeli muhalif örgütü yenilgiye uğrattı.

Her iki örgüt üslerini ve silahlarını El Nusra Cephesi'ne teslim ederken, iki grubun üyeleri de ya teslim oldu ya da El Nusra Cephesi'ne katıldı.

Washington'ın Suriye'de IŞİD'e karşı savaşacak kara gücü olarak gördüğü Suriye Devrimci Cephesi ve Azim Hareketi 6 aydır ABD'den ‘Grad’ ve ‘tow’ tanksavar füzeleri gibi ağır silahlar alıyordu.”

Öncelikle:

Suriye’deki muhalefet, taşıma sudan mürekkep zayıf bir oluşumdu.

Ayrca, bu teslim olan grupların saptadığı üzere, ABD kendi beslediği kargayı feci satar. Onları da Esed’e satmış durumda gibi. Onlar da, kurtuluş için ‘doğru yol İslam’ı seçti işte.

Ara nağme:

Ancak, (2013-2013 gibi) arada 6-12 ay falan Rusya açıktan, Çin yandan yandan, Esed’i yardım etmeseydi, Esed çoktan düşmüştü.

Dolayısıyla kuadralektik: 4 öğeden her 1’i diğer 3’üne düşman / rakip / karşıt / antitez durumunda. Yani, hepsinin çıkarları çatışıyor bir diğerlerininkiyle.

Buradan ne çıkar?

Hiçbirşey çıkmaz ve/ya kaos çıkar.

Suriye’deki kaos, küçük ölçekli olduğu için dert değil ama bundan sonraki tüm çatışmalarda, herkes herkesle çatışacağı için durumlar kilitlenecek.

Ki bu, hem yeni global fetret devrinin, hem de müstakbel yarı-rönesansın önkoşulu sayılır.

Kendim dahil herkese öneri:

Ya bahis oynamayın, ya da her durumda kaybedeceğiniz için,  hem en küçük bahse, hem de en süprriz ata oynayın.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..