Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '18

 
Kategori
Dünya
 

ABD Suriye'den Çekiliyorsa Çok Şeyler Değişecek

Amerika, Suriye'den çekilmekle eğer blöf yapmıyorsa, yani çekildikten sonra tekrar dolaylı şekilde  girmeye çalışmayacaksa Ortadoğu coğrafyasında değişen bir şey olmayacak demektir. Dolayısıyla Türkiye'nin de Ortadoğu'da yapacak bir şeyi kalmamış olacağından her an her şey olabilir demektir siyaset bağlamında gerek dünya ülkelerinde gerek ülkemizde.

Amerika yapacağını yaptı zaten Suriye politikasıyla. Üretmiş olduğu silahların denemesini yaptığı gibi son on yıl içinde silah satışıyla da rekorunu kırmış silah tuccarlarını zengin etmiştir. Türkiye'nin terör dışında hiç bir ülke tarafından her hangi bir ülke tarafından saldırı söz konusu olmadığı halde S-400 savunma silahını bile bize satabildiğine göre söylenecek söz kalmamıştır diye düşünüyorum.

Suriye'deki şehirleri ne hale getirdiğini de gördük görüyoruz. Adeta cenennemi andıran görüntüleri gördükçe kapitalizmin vahşi yönünü gözler önüne serildiğini hissediyor insan. Şehirleri yok edercesine harcanan silah ve mermileri düşününce insanın hafızası almıyor.

Asıl trajedi 6 milyona yakın insanın hayatına mal olmasıdır. Bir o kadar insanın da ülkelerini terk etmek zorunda bırakılıp mülteci durumuna bırakılmasıdır.

Bütün bu savaşlar yaşanırken dünya silah petrol dolar faiz ve borsa tuccarları kazanımlarına kazanım katmakta ve küresel sermaye gücü başta Avrupa ülkelerinde olmak üzere ülkemiz dahil bir çok ülkeleri kendi kapsama alanına çekerek vatandaşın satın alma gücünü düşürmekte ve bir bakıma sömürmektedir. Yani Suriye için atılan her kurşun vatandaşın cebini yakmakta!

Fransa'da başlayan ve daha sonra İsrail'e de sıçrayan sarı yelek gösterileri boşuna gösteriler değildir dikkatinizi çekmek isterim. Akaryakıt zammı protestosu bir başlangıç oldu Fransa'da. Tüm zamlar savaşın yansımalarıdır.

Ülkemizde yaşanmış olan yüzde 25 enflasyon ve piyasadaki daralma ve ekonomik durgunluğun sebebi de güya müttefikimiz olan ABD'nin Suriye sınırına konuşlandırmış olduğu terör örgütleriyle savaşmamızın faturalarıdır. Müttefikimiz Amerika PYD'ye silah yardımı yapıyor ve bizi PYD ile savaştırıyor. Vahşi kapitalizm bu işte!

Trump Fransa'daki olayları iyi okuduğuna inanmaktayım. Dünya dengeleri ABD'nin Suriye'den çekildikten sonra değişecek, hatta siyasi dengeler de değişecektir.

Amerika gerçekten (kimsenin inanamadığı) Suriye'den çekiliyor ve bir daha dönmeyecekse -ki durum onu gösteriyor, o zaman ülkelerdeki aktörlerin de değişmesi gerekiyor. Suriye politikasında önemli role sahip olan Merkel siyaseti bırakacağını açıkladı biliyorsunuz. Putin de aynı şekilde bırakabilir diye düşünüyorum. Durum bu aşamaya geldikten sonra bir önceki yazımda belirtmiş olduğum Erdoğan'ın bir 10 yıl daha iktidarda kalma olasılığı zayıflamış olur, bir bakmışız bir sabah ansızın 'istifa ediyorum' der gibi geliyor bana.

 

 
Toplam blog
: 2327
: 450
Kayıt tarihi
: 03.07.07
 
 

25.05.1960 doğumlu. Üniversite terk. Müzik, seyahat ve tiyatro sever. Antalya Devlet Tiyatrosu'nd..