Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '07

 
Kategori
Güncel
 

ABD ziyaretinin sonuçları

Başbakan Erdoğan'ın ABD ziyaretininden sağlanan tatminin derecesini Bush ile yapılan temasın süresinin uzunluğu ile ölçen etkin medyamızdaki karartmanın arkasını gördüğümüz kadarıyla sonuç, AKP açısından tatmin edici olmuştur diyebiliriz. Ancak bu Türkiye Cumhuriyeti için ne anlama gelmektedir? Öncelikle görüşme sonrasında yapılan açıklamaları taraflar açısından birer cümleyle özetleyelim:

Bush: Etkin istihbarat olmadan askeri başarı olmaz!

Erdoğan: Önceliğimiz istihbarata önem vermek olacaktır!

Sonuç 1: Türkiye bugünkü siyasi iradesiyle, Irak'ın kuzeyi ile ilgili olarak kendisine olan tecavüzlere karşı geniş kapsamlı bir operasyon hakkından doğabilecek etkili askeri çözüm kozunu kaybetmiştir. Bir diğer anlatımla TBMM tarfından hükümete verilen yetki silahı düşmüştür.

Sonuç 2: Türkiye'nin Irak'ın Kuzeyi ile ilgili askeri konulardaki kararlarında, ABD askeri mercileri bir kademe oluşturma noktasına gelmiştir. Bunun diplomatik dille ifadesi ise ABD'nin ve Türkiye'nin ikinci adamları ile ABD'nin Irak'daki komutanının sürekli temas halinde olmaları ve Türk askerinin saldırılara tepki vermesinin ABD'den alınacak istihbarata bağlı kılınmasıdır. Erdoğan tarafından "anlık istihbarat" olarak nitelenen (ancak Bush'un bu deyimi kullanmadığı) bir karar anı söz konusu olacaksa, bu düzeyde ve bu kadar kademeyle sağlanan temaslardan ne kadar etkin bir sonuç çıkabileceğini yorumlamayı bir tarafa bırakırsak, bu durumun bugün için yarattığı izlenim, Genelkurmay'ın Irak'ın Kuzeyi üzerindeki olası tasarruf yetkisinin kullanımında ABD askeri komutasının da bir kademe oluşturacağııdır. Bu durum Erdoğan ve AKP üzerindeki, gönülsüzce içine girdikleri Irak'ın kuzeyine operasyon kıskacından Genelkurmay'ı kendi yerine atarak kurtulması anlamına gelmektedir. Bu durumun Genelkurmay tarafından kabulü halinde artık hiç kimse AKP'yi muhtemel terorist saldırılar karşısında pasif ve yetersiz kalmakla suçlayamayacaktır. Zira Genelkurmay İkinci Başkanı'nın içinde yer aldığı böyle bir mutabakat sonrasında olası bir saldırı karşısında sorumluluk tamamen ABD'den istihbarat alma noktasındaki Genelkurmay'da olacaktır.

Tüm bu gelişmelere içte de DTP'nin yükseltmekte olduğu gerilim politikası da eklenince Türkiye' yi ufukta yeni bir kaosun beklediğini söylemek fazla karamsarlık olmamaktadır. Zira AB ile ilişkilerde bugün için inceldiği yerden kopma izlenimi veren hükümet kanadı da artık DTP'nin bu politikasına karşı iç siyasette zemin kaybetmemek için söyleminde sertliğe başvurmaktadır. Bunun olası bir sonucu da gelir dağılımında ve yargıda adaletsizliğe, işsizliğe, sağlıksızlığa ve eğitimsizliğe mahkum edilerek sadaka kabul eder duruma gelen toplumda mevcut olanlara ek olarak etnisiteye dayalı iç çatışma riskidir.

 
Toplam blog
: 129
: 1104
Kayıt tarihi
: 12.06.06
 
 

Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F mezunuyum. Yüksek Lisans diplomalarımı G.Ü Sosyal Bilimler Enstitüsü'nd..