Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Abdülcanbaz

Abdülcanbaz
 

Öğrencilik yıllarımda Abdülcanbaz çizgi romanını ve karakterini hiç kaçırmadan takip ederdim. Abdülcanbaz’ın haksızlığa, işbirlikçilere karşı koyması çok hoşuma giderdi. En çok da herkesin gözünü korkutan Osmanlı Tokatı. Osmanlı tokatı, Abdülcanbaz’ın hem silahı hem de imzasıydı.

Abdülcanbaz karakterinin ortaya çıkması kısaca aşağıdaki gibidir;

“ 1957yılında Turhan Selçuk tarafından Milliyet Gazetesi için çizilmeye başlanan çizgi roman ve çizgi romanın baş kahramanıdır.

O yıllarda, Milliyet gazetesinde yarım sayfalık yabancı bir çizgi roman dizisi vardır. Abdi İpekçi Turhan Selçuk’tan ısrarla bu çizgi romanın yerlisini ister. Bunun üzerine Turhan Selçuk mizah yazarı Aziz Nesin’den yardım ister. Aziz Nesin’de hilekar, üçkağıtçı bir turist rehberi tipi yaratır. Bu üç kağıtçı adama ise Abdülcanbaz adını takar.

Birinci öykünün bitiminden sonra Aziz Nesin diziye devam etmek istemez. Bunun üzerine Turhan Selçuk, Rıfat Ilgaz’dan yardım ister. Bir süre sonra Rıfat Ilgaz’dan gelen senaryolarda aksamaya başlayınca Turhan Selçuk diziyi kendisi yazmaya başlar. Bu, düzenbaz Abdülcanbaz tipinin değişmesine ve yeniden yaratılmasına neden olur.

Abdülcanbaz, uzun yıllar Milliyet, Cumhuriyet, Akşam ve Yeni İstanbul gazetelerinde yer aldı. Yetmişli yıllarda Mehmet Benli, seksenli yıllarda da Milliyet Yayıncılık tarafından albüm olarak yayınlandı. Turhan Selçuk 1987 yılında Abdülcanbaz’ı emekli etti. Ancak 1994 yılında ısrarlar sonucunda tekrar çizmeye başladı.”

Abdülcanbaz’ın ortaya çıkış macerasını özetledikten sonra biraz da karakterinden söz etmek gerekirse,

Abdülcanbaz, dürüsttür, cesurdur, akıllı ve zekidir. Yakışıklıdır, çelikten kaslara sahiptir. Bu üstün niteliklerini daima iyinin, haklının, ezilenin yanında; sömürücülere, zalimlere, namussuzlara karşı kullanır.

Son olarak eklemek istediğim;

Günümüz de, özellikle de içinde bulunduğumuz ortam ve koşullar da Abdülcanbaz ruhlu insanlara daha çok yer vermek gerekliliğine inanmaktayım.

Kısaca, hayatta Abdülcanbaz ruhlu insanların artmasını dilerim.

var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E")); try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-7006964-1"); pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}

 
Toplam blog
: 226
: 1337
Kayıt tarihi
: 26.01.07
 
 

1960 İstanbul doğumluyum. Kitap okumayı, yazı yazmayı, resim yapmayı ve yabancı dil'den Türkçe'ye..