Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Eylül '10

 
Kategori
Kitap
 

Abdülkadir Bulut Kasabalı Lorca

Abdülkadir Bulut Kasabalı Lorca
 

Cemal Süreyya’nın <ı>“Kasabalı Lorca” adını verdiği Anamurlu şair Abdülkadir Bulut’un ölümünün 25. yılında, F.Saadet Bilir ve Ali F.Bilir, <ı>“Abdülkadir Bulut Kasabalı Lorca” adını koydukları kitapla güzel bir armağan verdiler, Bulut’un sevenlerine. 2003’ten beri büyük bir özveri, titizlik ve imece usulüyle hazırladıkları kitap, 09 Ağustos 2010’da E Yayınları’nca basıldı.

Abdülkadir Bulut’u her yönüyle tanıtacak bir kitap yazmaya karar verdikten sonra, yazarların ulaştıkları bilgi ve belgelerin çokluğu, onları iki kitap yapmaya zorladı. Birinci kitap, <ı>“Abdülkadir Bulut Kasabalı Lorca” adıyla ulaştı okurlara. Bulut’u tanıtan ikinci kitap ise, <ı>“Abdülkadir Bulut’a Sevgi Sözleri” adıyla yakında çıkacak karşımıza. 344 sayfadan oluşan birinci kitapta, Anamurlu şairin yaşamöyküsü, düzyazıları, daha önce yayımlanmamış şiirleri, kitap tanıtma yazıları, söyleşileri ve mektupları yer almakta. <ı>“Abdülkadir Kasabalı Lorca”, Bulut üzerine araştırma yapacaklara gerçekten güvenilir bir kaynak oldu<ı>.

Kitabı yayımlayan Mehmet Atay şöyle diyor: “Nereden aklıma gelirdi Bulut’un ölümünden 5 yıl sonra yayıncılığa başlayacağım, yitirişimizin 25.yılında onun için kitap basacağım. Ama Ali ve Saadet Bilir gibi iki güzel insan, hemşerileri Abdülkadir için incelik ve sorumluluk gösterip, bu kitabı hazırlayınca bana da basma onuru kaldı. Onlara teşekkür borçluyum.”

Doğan Hızlan, 23 Ağustos 2010 tarihli Hürriyet’te şunları yazıyor: “F. Saadet Bilir / Ali F. Bilir, gerçekten edebiyat adına çok yararlı bir girişimi gerçekleştirmişler. 25 yıl önce bir minibüs kazasıyla aramızdan ayrılan şair Abdülkadir Bulut hakkında bir kitap hazırlamışlar. Bulut’un şiirlerinden, düz yazılarından seçmelerin yanı sıra ölümünden önce ve sonra hakkında yazılanlardan da bir seçmeyi kitaplarına koymuşlar. Yazarların vefa duygusunu taşımaları beni her zaman mutlu etmiştir. F. Saadet Bilir / Ali F. Bilir, bu duyguyu hatırlayan ve hatırlatanlardan. Kitabın adı; Abdülkadir Bulut - “Kasabalı Lorca…"

<ı>"Abdülkadir Bulut Kasabalı Lorca”da, Özdemir İnce’nin, Abdülkadir’in eşi Havva Bulut ve çocukları Ekim ile Eliçin Bulut’un da yazıları var.

Kitabın arka kapağında sağ ön bacağı kopmuş bir kurbağa fotoğrafı insanın dikkatini çekiyor. Yazarlar, bu kurbağanın öyküsünü şöyle anlatıyor kitapta (sayfa 35): “…Bulut ise müfettişin raporu doğrultusunda ve bakanlık emriyle mahkemeye verilir (22.11.1966). Suç delili, öğretmen Bulut’un evindeki kitaplar ve onun asfalt yolda bulup lojman panosuna iliştirdiği, <ı>‘sağ ön bacağı kopmuş, sol ön bacağı öne uzamış konumda ezilmiş’ ölü bir kurbağadır. Müfettişe göre, bu kurbağa Abdülkadir Bulut’un benimsediği sol düşünceyi simgelemektedir, bu nedenle Bulut öğretmenin cezalandırılması gerekir. 1967 yılında mahkemece aklansa da Bakanlık onun geri dönmesine izin vermez. Daha sonra Bulut’un Danıştay’a açtığı, Avukat Halit Çelenk’in savunmanlığını yaptığı dava ise ancak <ı>777 günde sonuçlanır (12.12.1968). Kayıtlara, “Solcu-komünist-kurbağa davası” olarak geçen bu trajikomik öykü Mahmut Makal’ın “Zulüm Makinesi” kitabına da konu olur…”

<ı>BİR AKDENİZ ÇOCUĞU OLARAK

Bir Akdeniz çocuğu olarak

Tutuklandın otuzuna basmadan

Ve ellerin arkadan kelepçeli

Farkında olmadan eğildi başın

Bir nar dalının altından

Geçer gibi Kaygılandın ama alnın

Dağılmadı her her şeye rağmen

Geride kalsa da karın

Ve dağlara sakladığın kitapların

Kollarına girip akşamüstleri

Yol boyu yürüdüğün dostların

Dağılmadı her şeye rağmen

Koparıldın köyünden ve suyundan

Ve onaların ilkyazlarda yarattığı

Caneriklerinden, karadutlardan

Götürüldün arkadaşlarınla birlikte

Silifke üstünden Mersin’e doğru

Sular serinlik taşıyordu

Getirildin sabahın içinden

Gençliğini kuran Mersin şehrine

Yanında kokularına alıştığın

Kollarını boynuna doladığın

Arkadaşların

Tutuklandın otuzuna yaklaşırken

Ne esmerliğin tadını çıkarabildin

Ne de karının, göğüs cebine

Gururla bıraktığı paralardan

Sıcak bir ekmek alabildin

Kendi ellerinle

<ı>Abdülkadir Bulut 1976

Kutluyoruz büyük bir değerbilirlik örneği gösteren F. Saadet Bilir ve Ali F. Bilir’i. Dileriz <ı>“Abdülkadir Bulut Kasabalı Lorca” da hak ettiği yeri bulsun. Çünkü okunmaya değer bir kitap.

 
Toplam blog
: 95
: 1738
Kayıt tarihi
: 12.06.07
 
 

Emekli öğretim görevlisi, çevirmen, öykü yazarı, kültür ve düşün dergisi Gerçemek'in sahibi ve ge..