Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ağustos '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Abdülkadir Güler'in 50. sanat yılına güzelleme

Abdülkadir Güler'in 50. sanat yılına güzelleme
 

Bir konuk yazar:

Nail TAN Yazıyor.

Bilindiği üzere  senat ve Edebiyat Dünyasında ELLİ YIL BÖYLE GEÇTİ “ adanı taşıyan kitabım temmuz ayı başında  sanat ve kültür dünyasına  merhaba dedi. Adı geçen  kitabımı Aydın’dan Ankara’ya, Ankara’dan  İstanbul’la, İstanbul’dan  Adana’ya, Gaziantep’ten  Kahramanmaraş ‘a kadar  birçok sanatçı dostlarıma  gönderdim. Daha da göndermeye devam edeceğim.

“Elli Yıl Böyle Geçti” Fethiye’den Üna Şöhret Dirlik, İstanbul’dan   Erhan Tığlı ,İzmir’den Oğuz Tümbaş ve bu kez de Ankara’dan  Prof. Dr. İsa Kayacan  ve araştırmacı yazar,halk bilimci  ve HAGEM eski Genel müdürü  Sayın Nail Tan  Yazdılar.

Sayın TAN’ın yazısını siz değerli    Milliyet Blogdaşlarımla  paylaşmak istiyorum.  Sayın Nail TAN Hocama da ayrıca teşekkürlerimi  sunmak istiyorum. Sayın TAN’ığn da dediği gibi  sanat ve edebiyat dünyasında 75.  Sanat  Yılını birlikte  kutlamak  bizlere    nasip olacaktır. 

Sözü fazla  uzatmadan  Sevgili  Nail Tan Hocama bırakıyorum:

 

ABDÜLKADİR GÜLER’İN 50. SANAT YILI’NA GÜZELLEME

                                                                                Nail TAN  *

İlköğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü mezunu has öğretmen, şiirle evli vefalı dost, yazmadığı zaman hastaneye kaldırılan yazar Abdülkadir Güler, “Elli Yıl Böyle Geçti” kitabıyla yazı masamıza konuk oldu.1962’de ilk yazısı yayımlandığından bu yana ömrünün 52 yılını geride bırakmış.Ben Güler’i, birçok Türkçe, edebiyat öğretmeni gibi halk kültürüyle ilgilendiği, ili Mardin’in halk kültürü değerlerini derleyip yayımlayarak ölümsüzleştirdiği için sevdim,takdir ettim. Halk kültürüyle ilgilenmesinde, bazı yazılarında dile getirdiği gibi, 1974 yılında katıldığı, Başkanı bulunduğum Millî Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığının Ankara Devlet Konservatuarında düzenlediği Folklor Derleyicisi Yetiştirme Kursu’nun etkisi büyüktür. Bu kursta ders verdiğim için, beni dostlarına daima “Hocam” diye tanıtmıştır. Türk halk kültürüyle ilgili çalışmalarının semeresini, FAK’ın 1998 Türk Folkloruna Hizmet Ödülü’nü alarak gördü.

Bir şairin, yazarın edebî ve bilimsel değerinin anlaşılmasında şiir ve yazılarının yayımlandığı dergilerin çok önemli rolü vardır. Her dergi, bir yazar okuludur. Her şiir veya yazıyı yayımlamazlar. Değer ölçülerinin altına inmezler. Çoğu, edebiyat dünyasının temel taşları, kültür evrenimizin yıldızları konumundaki Güler’in yazdığı dergileri alfabetik sıralayacak olursak karşımıza şu liste çıkar:

Ajans Türk, Akpınar, Aykırı Sanat, Beşparmak, Bizim Ece, Çağıltı, Çalı, Çağrı, Erciyes, Gülpınar, Güncel Sanat, Güneyde Kültür, Kemalist Ülkü, Kümbet Altında, Kültür Çağlayanı, Mavi, Sarı Zeybek, Sevgi Yolu, Sivas Folkloru, Şehir, Tarla, Tay, Türk Dili, Türk Folklor Araştırmaları, Türk Edebiyatı, Tohum, Yeni Adam, Yeni Defne, Yeniden Diriliş.

Bu dergilerin birçoğunda kalem arkadaşlığı, sayı paydaşlığı yaptık.

Onun özelliklerini, alt alta yazmaya çalışalım:

Mardin’de nefes, Söke’de ses.

Şiirin hasreti, hasretin şiiri.

Yazının ekini, ekinin yazısı.

Kitabın âşığı; aşkın, sevginin kitabı.

Vefalı dost, dost vefası.

Öğretmenliğin şiiri, şiiri öğretmenliğin.

Gönlü sevgi saygıda, sevgi ve saygıda gönlü.

50. Sanat Yılı’nı kutladı,

75. Sanat Yılı’nı elbet kutlayacak…

Güler’in kalemi, öldüğü güne kadar çalışacak. Elinden hiç düşmeyecek. 75. Sanat Yılı’nı elbet kutlayacak…75. Yılı’nda buluşmak üzere…

--------------------------------------------------------------------------------------------------

*  Nail TAN,  Halk Bilimci Yazar, HAGEM Eski Genel Müdürü- ANKARA

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..