Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Abdullah Baştürk Edebiyat Ödülleri açıklandı

Mutluluklar paylaşıldıkça çoğalır. Ben de paylaşmak istedim az önce aldığım bu güzel haberi. Can arkadaşım Dürsaliye Şahan'ı ve ödül alan diğer yazar arkadaşlarımı canı gönülden kutluyor, başarılarının devamını yürekten diliyorum.

"Hikâye Hırsızı’na emek ödülü"

Abdullah Baştürk Edebiyat Ödülleri açıklandı.

İntihal davası ile gündeme gelen kitaba Addullah Baştürk İşçi Edebiyatı ödülü verildi

 
Haber: Hatice Peköz

Genel-İş ve DİSK eski Genel Başkanı Abdullah Baştürk anısına düzenlenen edebiyat ödülleri belli oldu.

Dürsaliye Şahan’ın ‘Hikâye Hırsızı’, Adil Kurt’un ‘Emeğin Çukurovası’, Hüseyin Akyüz’ün ‘Yağmurda Kuş Sesleri’ adlı öykü kitapları bu yılın ödülünü birlikte paylaştılar.

Seçici kurul adına açıklama yapan Tuncer Uçarol; “Karın tokluğuna çalışan işçilerin anlatıldığı ‘Emeğin Çukurovası, erkekler, töreler ve toplum tarafından ezilen kadınların anlatıldığı ‘Hikâye Hırsızı’ ve  Kent yaşamını anlatan ‘Yağmurda Kuş Sesleri’ içerdikleri öyküler itibariyle ağırlıklı olarak insan emeğini ve onurunu ön planda tuttukları için ödüle değer bulunmuştur” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz yıl intihal iddiası ile telif davası görülen ‘Hikâye Hırsızı’nın yazarı Dürsaliye Şahan ise “Abdullah Baştürk ödülü benim ve kitabım için çok değerli. Çünkü çıkış noktasında emeğe saygı var” dedi.

                         Basın Duyurusu

     2012 YILI

ABDULLAH BAŞTÜRK İŞÇİ EDEBİYATI ÖDÜLLERİ

                                                 AÇIKLANDI

Genel-İş ve DİSK eski Genel Başkanı Abdullah Baştürk (29 Mayıs 1929 - 21 Aralık 1991) anısına, Baştürk ailesi ve DİSK/Genel-İş Sendikası’yla birlikte bu yıl onuncusu düzenlenen yarışma sonuçları belli oldu.

 Yarışmaya katılan roman, öykü, şiir, anı, yaşamöyküsü, günce, röportaj, oyun, deneme kitapları arasında (Yönetmelik gereği ödül sıralaması, tür sınırlaması yoktur),   Remzi İnanç, Özgen Seçkin, Vecihi Timuroğlu, Tuncer Uçarol, Şiir Erkök Yılmaz’dan oluşan seçici kurulca yapılan değerlendirmelerde, oy çokluğu ile,

- Adil Kurt’un “Emeğin Çukurovası”,

- Dürsaliye Şahan’ın “Hikâye Hırsızı”,

- Hüseyin Akyüz’ün “Yağmurda Kuş Sesleri”

adlı öykü kitapları ödüle değer görülmüştür.

            Anma ve ödül töreni, 25 Aralık 2012 salı günü saat 16.00 – 21.00’de, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde, Ankara’da yapılacaktır.

            Ödül verme gerekçeleri:

- “Emeğin Çukurovası”: Hızla kentleşen ülkemiz içinde artık pek tanımadığımız ırgatlar, çeltik yükleyicileri, briket işçileri, kum ocağı çalışanları, taşçılar, ayrıca kentlerdeki lağım ve inşaat işçileri, hurda toplayıcıları… Karın tokluğuna, hatta ölümüne çalışan onların öyküleri… Çukurovalı yoksul kesimin Toroslardan günümüze ağan kırsal söz varlıklarıyla çeşitli yönlerden başarıyla anlatılıyor… İşçilerin, yoksulların da bir solukta okuyacağı, doğrudan yüreğe işleyen öyküler… 

- “Hikâye Hırsızı”: Erkekler, töreler, cemaat  tarafından ezilen, köylerimizde köle gibi yaşayan ‘ev ve aile işletmesi emekçileri’nin en önemlisi olan kadınlarımız… Sigortası, ücreti, güvencesi, özgürlüğü olmayan, kişiliklerini, özgürlüklerini elde etmeye çalışan / çalışmayan kadınlar kitapta yedi öyküde süssüz bir dille anlatılmış:  Hizmetçi kadının sigortalı olma çabası… Londra’ya kaçak işçi olarak giden ailelerde kadının, kız çocuklarının durumu, sığınmacı olma çabaları... 2068 yılının makineleşmiş ve “Dünya Büyük Patronlar Hükümet Meclisi” yönetimindeki işyerlerinde, robotlarda bile işini yitirme korkusu, aşırı  çalışmayı özendiren göz boyayıcı ödül düzenekleri, insanca yaşama duyguları ve başkaldırılar… ‘Bunları ben de yazarım’ gibi görünen, son derece anlaşılır, inandırıcı, yeri geldiğinde alaysamalı öyküler…  

- “Yağmurda Kuş Sesleri”: Kentlerdeki dar gelirli işçi aileleri anlatılıyor… Babaları ölmüş eş ve çocukların, iç ezen,  felaketlere açılan anıöyküleri: Çalışan dul kadınların özverili dünyaları... Gurbete giden babasını her gün bekleyen küçük çocuk… Emekçi baba ölünce dağılan aile, kötü yollara düşen kızlar… Üvey babalar… İçkici ve işsiz babaların çocuklarının eve para yetiştirmeye zorunlu yaşamları… Ayrıca, sıkıntılı işyerlerini ferahlatan ehlikeyf bir insan… Hüzünlü, etkili, zaman zaman şiirsi anlatımlarla örülü bu öykülerde, kentlerde hayata tutunmaya çalışanların dünyaları haber veriliyor okuyuculara... 

Gelecekte emek tarihimize de kaynaklık edecek kitaplar.

Duyurulur.

                                               Tuncer Uçarol / Ödül Yazmanı, Seçici Kurul Üyesi

                                tunol@ttmail.com  - tarihçe, kitaplar, yankılar www.genel-is.org.tr

 

 

 

 
Toplam blog
: 755
: 776
Kayıt tarihi
: 13.06.07
 
 

Ankara'da doğdum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi Ankara'da tamamladım. AÜİF iş idaresi b..