Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '11

 
Kategori
Güncel
 

Abdullah Öcalan'ın yol haritası ve ev hapsi...

Abdullah Öcalan'ın yol haritası ve ev hapsi...
 

Bu günlerde Terörist başı Abdullah Öcalan’ın “Ev Hapsi” tartışılıyor. 

Abdullah Öcalan’a “Ev Hapsi”ni öneren, BDP’li Ufuk Uras! 

Ufuk Uras kim? 

Özgürlük ve Dayanışma Partisinin eski Genel Başkanı. 

2007 genel seçiminde, İstanbul’dan bağımsız milletvekili olarak seçilip(!) meclise girmişti. Herkes, partisinin başına döneceğini beklerken, o vefasızlık(!) etmeyip, kendisini destekleyenlerin partisi Demokratik Toplum Partisi (DTP)ne katılarak, bir nevi vefasını göstermişti. 

DTP’nin 12 Aralık 2009 tarihinde kapatılması ile bir süre bağımsız kalan Ufuk Uras, DTP’lilerin yedek partisi BDP’ye geçerek, grup kurulmasına yardım etti. 

Ufuk Uras en son olarak da, Abdullah Öcalan’ın geleceği hakkında, parti sözcülüğüne soyunup, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile görüşerek, Abdullah Öcalan’ın “Ev Hapsine” çıkmasını önerdi. Hatta kendi evini mekân olarak önerdi. 

Bu arada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Devlet tarafından el konulan Abdullah Öcalan’ın yol haritasının iadesine karar verdi. Bu karardan etkilenen Ufuk Uras, Abdullah Öcalan’ın yol haritasını hayata geçirmeye soyundu! 

Zamanında çok tartışılan bu yol haritası neydi? 

Evet, Abdullah Öcalan’ın, 10 başlık altında topladığı yol haritası şöyle: 

* Demokratik Ulus İlkesi: Dil, etnisite, sınıf ve devlete dayanmayan, çok dilli, çok etnisiteli, sınıf ayrımına ve devlet ayrıcalığına yer vermeyen, özgür ve eşit bireylere dayanan demokratik toplumun ulus halini ifade eder. 

* Ortak Vatan (Demokratik Vatan) İlkesi: Hiçbir kişinin diğerini, hiçbir topluluğun diğer topluluğu ötekileştirmediği, eşit ve özgürce paylaşılan anavatanların toplamını ifade eder. 

* Demokratik Cumhuriyet İlkesi: Devletin demokratik topluma ve bireye açık olmasını ifade eder. 

* Demokratik Anayasa İlkesi: Demokratik vatandaşı ve toplulukları ulus-devlete karşı korumayı esas alan toplumsal konsensüsle oluşan anayasadır. 

* Demokratik Çözüm İlkesi: Daha çok devlet olmayı hedeflemeyen, devletin uzantısı da olmayan sivil toplumun demokratikleşmesini esas alan çözüm modelidir. 

* Bireysel ve Kolektif Hakların Ayrılmazlığı İlkesi: Nasıl ki bireylerden oluşan toplum yine de bireylerin toplamından farklı bir şeyse, aralarında farklılık olsa da, bireysel ve kolektif haklar da aynı toplumun iki farklı yüzünü ifade eder. 

* İdeolojik Bağımsızlık ve Özgürlük İlkesi: Demokratik ulus çözümü kapitalist modernitenin pozitivist ideolojik hegemonyasını ve bireycilik olarak yeniden inşa edilmiş liberalist köleliğini aşmadan gerçekleştirilemez. 

* Tarihsellik ve Şimdilik İlkesi: Toplumsal gerçeklikler tarihsel gerçekliklerdir. Tarih ve şimdinin doğru kavranışı demokratik ulus çözümü için gerekli bir koşuldur. 

* Ahlâk ve Vicdan İlkesi: Hiçbir toplumsal sorun ahlâk ve vicdana başvurulmadan sağlıklı bir çözüme vardırılamaz. 

* Demokrasilerin Öz Savunması İlkesi: Öz savunmazsız varlık olmadığı gibi, doğanın en gelişmiş varlığı olan demokratik toplumlar da öz savunmasız gerçekleşemez, varlığını sürdüremez. Demokratik ulusal çözümlerde öz savunma ilkesinin gerekleri karşılanmak durumundadır. 

Öcalan, üç aşamalı çözüm planını ise şöyle:

* PKK’nin çatışmasızlık ortamını kalıcı olarak ilan etmesi: Bu aşamada tarafların provokasyonlara gelmemeye, güçleri üzerindeki kontrolü sıklaştırmaya ve kamuoyunu hazırlamaya devam etmeleri gerekir. 

* Hükümetin inisiyatifiyle TBMM’nin onayından geçmiş ve hazırlayacağı önerilerle hukuki engellerin kaldırılmasına yardımcı olacak bir Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu’nun teşkil edilmesi: Komisyonun teşkilinde tüm taraflar arasında azami muvafakat aranacaktır. Bu komisyonda yapılacak itiraflar ve savunmalara bağlı olarak bir af müessesesi önerilerek, TBMM’ye sunulacaktır. Yasal engellerin bu biçimde kaldırılması halinde, PKK yasadışı konumdaki varlığını ABD, AB, BM, Irak Kürt Federe Yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin içinde bulunacağı bir kurulun denetiminde Türkiye sınırlarının dışına çıkarabilecektir. 

* Demokratikleşmenin anayasal ve yasal adımları atıldıkça tekrar silahlara başvurmanın zemini kalmayacaktır: Başta PKK’de görev almış olanlar olmak üzere, uzun yıllardan beri sürgün yaşayan, vatandaşlıktan çıkarılmış ve mülteci konumuna düşmüş olanların peyderpey yurda dönmesi başlayacaktır. 

Evet, bu yol haritasından yararlanmak isteyenlerin ülkeyi ne hale getirdiklerini, önce ‘Kürt Açılımı’ sonra ‘Demokratik Açılım’ söylemleri ile gördük. 

Gizli kapılar arkasında terörist başı ile anlaşanlar, sağladıkları barış(!) ortamının sefasını fazla süremeyecek gibi görünüyor. 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..