Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '15

 
Kategori
Kitap
 

Abdullah Rıza Ergüven'in kaleminden Avanos

Abdullah Rıza Ergüven'in kaleminden Avanos
 

“Kitap vardır tadılır, kitap vardır yutulur ve bazıları da çiğnenir, sindirilir.”  Hoşlandığım bu söz,  “Brown Reader” adlı kitabın girişine Francis Bacon’dan alıntı olarak yazılmış. Kitap okumayı bilenler, bu söze hak verecekler.

    Kitabın dili, akıcı ve sade olunca tadı da başka oluyor. Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın . “ Abdullah Rıza Ergüven’in Kaleminden Avanos “ adlı kitabı da bu türden. Abdullah Rıza Ergüven’in 80’e yakın eseri olduğu biliniyor. 

Abdullah Rıza Ergüven hakkında detaylı bir araştırma ve soruşturma sonunda  ortaya çıkan  eser, yazarın kitaplarından alıntılar yapılarak derlenip toparlanan, iplik iplik cımbızla çekilip çıkartılan dizeler ve  yazdığı mektuplarından oluşan sayfalar.

“Yıkanmaya gelirdi kadınlar

 on birinde var yoktum

ellerinde tahta tokmaklar

sabahın akşamın köründe

sabunla çamaşır döverlerdi

taşların üstünde”

Başka bir sayfada,

“Değirmen çarklarını döndüren su dolabının yanına geldik. Korkunç eğimler yapıyordu orada sular. Bizden önce gelenler, güneşlenmek için sıcacık kumlara gömülmüşlerdi. Kimi elleriyle kuma gelişigüzel resimler çiziyor, kimileri de elleriyle küçük oyuklar açarak bilye oynuyorlardı. Kaynar bir kazan gibi başımızın üstüne dökülüyordu güneş. Biraz aşağıda çocuklar balık avlıyorlardı. Anladım. yaşamın kökeni : Hava, su, kum ve güneş.”

“Ergüven’in babasının adı Ali Rıza’dır. Rıza Efendi olarak bilinir ve hitap edilir. Sakin, sessiz yaradılışlı, iyi niyetli, dürüst bir adamdır. Eğilmeyi, bükülmeyi ve güçlüden yana olmayı bilmez. Bu da karısını çok kızdırır. Başkaları gibi onun da devre uymasını, bazen gözünü kulağını kapatıp güçlülerin istediklerini yapmasını ister. Bunu yapmadığı için de işsiz kalır ve ailesi hep sıkıntı çeker.”

Yazarın diliyle özdeşleşen anlatım özelliğinden dolayı sanki yazara ait yepyeni bir kitap okuyorsunuz. Geçmiş zaman içinde yöresel kültür, ekonomik ve sosyal yapı gözler önüne serilen  Anadolu yaşamından küçük kesitler.

Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..