Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '12

 
Kategori
Tarih
 

Abdulmecid Han’ın İsveç’e yardım etmesi sonucu İsveç Asilzadelerinin Abdulmecid’e teşekkür mektubu.

Abdulmecid Han’ın İsveç’e yardım etmesi sonucu İsveç Asilzadelerinin Abdulmecid’e teşekkür mektubu.
 

İrlanda 1845 yılında yaşadığı büyük kıtlık sırasında, Osmanlı Devleti tahtında bulunan Sultan Abdülmecid’in tarafından yardım gönderilmişti.

İsveç’ gönderilen yardımı Osmanlı Donanması tarafından “Boyne Nehri”nden hareket ederek“Drogheda’ya” yardım ulaştırılmıştı.

Osmanlı Devleti’nin “Drogheda’ya” yaptığı bu büyük yardımdan dolayı 1845’den itibaren “Drogheda” kentinin resmi sembolü olarak “AY-YILDIZ “ kabul edilmişti. Aynı şehrin adını taşıyan “Drogheda Futbol  Takımı”nın sembolü de “ay-yıldız”dır.

Bazı tarihçiler, Osmanlı Devleti’nin İsveç’e yaptığı bu yardımı içine sindirmemektedir. Bu tarihçiler iki gruba ayrılmaktadırlar.

Birinci gruba göre;“O dönemde Boyne Nehri’ne köprü yapılması gündemdeydi. İddialara göre, köprüyü düzgün yapabilmek için yöre halkı yün balyalarını nehre atarak su akışını durdurdu, nehri kuruttu. 1855’e kadar nehir kurumuştu” fikrini ileri sürmekte iseler de bunu ispat edecek bir belge yoktur. Şayet bu olay doğru olsa bile Osmanlılar yardımı bahsedilen yerden karayolu ile ulaştırmış olabilir.

İkinci görüşteki tarihçilere göre ise; “Ay-yıldız simgesinin geçmişi ilk haçlı seferine kadar gidiyor. 1210’da Kral John bu sembolü kullanmaya başladı” fikrini ileri sürmektedirler. Bu görüşünde her hangi bir tarihi dayanağı yoktur.

Osmanlı Devleti’nin, İsveç’e gönderdiği yardım ile ilgili bilgi ve belge şuana kadar bulunamamıştır. İleriki yıllarda bu belge de mutlaka gün ışığına çıkacaktır. Şunu da unutmayalım ki; tonlarca Osmanlı arşiv belgelerini vagonlarla Bulgaristan’a hurda kağıt olarak satılmıştır. Bahsedilen belge de bu mezkur belgeler arasında bulunamaz mı?

İsveç asilzadeleri’nin yardım dolayısıyla Sultan Abdulmecit’e gönderdikleri teşekkür mektubu “Başbakanlık Osmanlı Arşivleri”(BOA) arasında bulunmaktadır.

 İrlanda Asilzâdeleri'nin Abdülmecit'e gönderdiği mektup

“Majesteleri Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid Han'a

Aşağıda imzaları bulunan biz İrlanda Asilzâdeleri, Beyefendileri ve Sâkinleri, Majesteleri tarafından acı çeken kederli İrlanda halkına gösterilen cömert hayırseverlik ve alâkaya en derin minnetlerimizi saygıyla takdim eder ve onlar adına Majesteleri tarafından İrlanda halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve acısını dindirmek üzere cömertçe yapılan bin sterlinlik bağış için teşekkürlerimizi arz ederiz.

Eşine az rastlanır türde, ülkemizde ansızın ortaya çıkan kıtlık ve fakir halkın karşı karşıya kaldığı çaresizlik Allah'ın hikmetiyle takdir olunmuştur. İrlanda halkının, bu durumda kendilerini ve ailelerini açlık ve ölümden korumak adına diğer ülkelerin şefkat ve cömertliğine başvurmaktan başka seçeneği kalmamıştır. Majestelerinin bu zor durumdaki insanların yardım talebine verdiği mertçe cevap büyük Avrupa devletlerine kıymetli bir örnek olmuştur.

Bu vaktinde yapılmış hayırlı davranış, pek çok kişiyi ferahlatmış ve ölümden kurtarmıştır. Onlar adına tekrar Majestelerine minnetdarlığımızı sunmak, idareniz altında bulunan ve ihsanınızda payı olan halkınızın ve ülkenizin, katlanmak zorunda kaldığımız sıkıntılardan muhafaza buyurulması dileğimizi izninizle ifade ediyoruz..

1847”  

 
Toplam blog
: 10
: 1041
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

Üniversite mezunu olup çeşitli devlet kadamelerinde çalıştım ve halen çalışmaktayım. Nereli olduğ..