Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '18

 
Kategori
Eğitim
 

Abi Ne Olayım Ben?

Abi Ne Olayım Ben?
 

Lise bitti, şimdi ne olacak?


Sevgili okurlarım hepinize merhabalar,

Üniversite tercihlerinin sonuna geldiğimiz ve artık okulların açılmasına yaklaştığımız şu günlerde, herhangi bir okula yerleşemeyen genç kardeşlerimden şu soruyu duyuyorum: "Abi ne olayım ben?" Hal böyle olunca bu yazıyı yazmak artık farz oldu dedim. 

Güzel kardeşim, öncelikle sen kendini en iyi tanıyansın. Kendini dinle. Neleri seversin, nelerden hoşlanırsın? Para mı, makam mı, sükunet mi, şöhret mi ararsın? Önce bunlara karar ver. Daha sonra meslekleri al karşına ve kapat gözlerini. Kendini bu meslekleri yaparken hayal et. Hangisinde en mutlusun ona karar ver. Bu kararı verirken yeteneğini de gözardı etme. Sevdiğin bir iş olsa dahi ona yeteneğin yoksa üzülürsün... 

Meslek işini hallettikten sonra geldik diğer aşamaya. Güzel kardeşim ailen senin için büyük fedakarlıklar yapıyor. Belki özel okula gönderiyor, özel ders aldırıyor, belki tek göz bir evde yaşıyorsunuz ve herkes sen ders çalış diye sus pus. Her durumda da ailenin senin üzerinde hakkı oluyor. Lütfen onların bu emeğinin farkında ol ve vicdanının sesini dinle. O senin temiz kalbine neler yapman gerektiğini anlatacaktır şüphen olmasın. Bu yolculuğunda karşına çıkacak ve seni alıkoyacak arkadaşlardan uzak dur. Hayır demesini muhakkak öğren. Hayatının her döneminde "Hayır!" diyebilmek işini çok kolaylaştıracaktır. Sakin olmayı hayat felsefesi haline getir ve biraz teslimiyetçi ol. "Başaramazsam ne olur?" diye korkma. Yine deneyeceksin. Ayağa kalkıp devam edeceksin. Kış aylarında güzel çalışırsın ama çok abartma. Unutma ki ilk bahar aylarında işi sıkı tutan muhakkak bir kazanım elde ediyor. O nedenle kışın enerjini ilk bahara kalacak şekilde ayarla. 

Sınav günü geldiğinde rahat bir şekilde sınavına gir. Hayatın sonu değil buna inan. Diploması olmayan bir sürü insan ekonomiye yön vermekte. Kimmiş bunlar diye araştır ve inan çok şaşıracaksın. Yaz tatilin başlasın ve keyfine bak. Sonuç ne olur diye fazla kafana takma. 

Sonuçlar belli olunca hedefine ulaştı isen ne mutlu sana. Ulaşamadı isen tekrar denemek veya tercih yapmak konusunda bir karar ver. Bu kararı kendin ver ki birşeyler istediğin gibi olmazsa başkalarını suçlamayasın.  Seni ve sevdiğin işi en iyi sen bilirsin tabi ama sevdiğim bölüm gelmedi, tercih de yapmam lazım diyorsan absürt bölümleri yazma. Bilişim, sağlık, hukuk, öğretmenliğin bazı branşları gibi bölümler diğer bölümlere göre biraz daha avantajlıdır. Bunları göz önünde bulundur.

Üniversiteye yerleşti isen hayırlı olsun. Üniversiteye adımını atar atmaz dikkatli davranman gerek. Çünkü üniversite çok kozmopolit bir yerdir. Lisede emniyetten gelen polis amcaların dediklerini aklından çıkarma. Kimse sana karşılıksız maddi bir şey vermez bunu sakın unutma. Ne oldukları belli olmayan gruplara girme. Aklını kiraya verme. Menfaat uğruna inanmadığın gibi yaşama. Yabancı dil muhakkak öğren. Alanın ile alakalı etkinliklere ve kulüplere olabildiğince katıl. 

Hayat senin hayatın bunu sakın unutma, daima gülümse ve mutlu olmanın yollarını ara, seni mutsuz eden kim varsa hayatından at. Ali abinden şimdilik bu kadar. Sevgiyle kal, hoşçakal. 

 
Toplam blog
: 3
: 122
Kayıt tarihi
: 09.09.18
 
 

Hayatın normal şartlarda ortalarına doğru ilerliyorum. Malatya' da başlayan maceram Ankara' da de..