Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Abraham Maslow Teorisi

Abraham Maslow Teorisi
 

Abraham Maslow


Aslında adını ilk kez duymuş değilim ama Nil Gün’ün NLP isimli kitabında oldukça sık söz ettiği bir isim Abraham Maslow.

Hümanistik Psikolojinin babası olarak biliniyor.

Brandeis University’de psikoloji profesörlüğü yapmış.

Maslow’s hierarchy of needs’in yazarı.

Maslow; klinik gözlemlerinden yola çıkarak insan davranışlarına yön veren temel gereksinimlerin neler olduğunu, çalışmalarında ortaya koymaya çalışmıştır. Onun ihtiyaçlar hiyerarşisi kuramı, belki de motivasyon ve gereksinimlerle ilişkili olarak dünyada en yaygın şekilde tanınan motivasyon kuramıdır.

Maslow’a göre insanların doğuştan gelen ihtiyaçları vardır. Ve bu ihityaçlar en alttan en üste kadar belli bir hiyerarşiye göre sıralanmıştır;

1.Fizyolojik ihtiyaçlar: Nefes alma, yeme içme, uyuma,vs.

2Güvenlik ihtiyaçları: Kendini ailesini ve sevdiklerini güven içinde hissetme.

3. Ait olma ve Sevgi ihtiyacı: Başka insanlar ile iletişim kurma, kabul edilme bir yere ait olma.

4. Değer İhtiyaçları: Başkalarınca benimsenip tanınmak,başarılı ve yeterli olmak.

5. Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı: Kişisel tatmin, kişinin potansiyelini ortaya çıkarması.

Maslow insanların bir ihtiyacını tamamlamadan bir diğerine geçmediğini söyler. Örneğin “açlık”.

Bir insan açken gezme ihtiyacı, kendini geliştirme ihtiyacı hissetmez. Doğal olarak önce açlığını gidermeye çalışacaktır. Ve 5. Sınıf bir yemek bile 1.sınıf bir boyadan daha güzel gelecektir gözüne.

Takdir ve saygı ihtiyacı dediğimiz şey ise iki yönlüdür; birincisi insan başarılı olduğu ya da hizmet verdiği bir konuda diğer insanlardan takdir ve saygı bekler. Diğer bir yön ise insanın kendine duyduğu saygıdır. Başarısı takdir gören insanın kendine güveni gelir. Bu açıdan düşünüldüğünde takdir ve sevgi ihtiyacı ihtiyaçlar hiyerarşisinin önemli bir basamağını oluşturur. Kendini gerçekleştirme insanın varmaya çalıştığı son nokta ve Maslow a göre, tamamen sonuçlanmayan en üst basamak. Birey yukarıdaki ihtiyaçlarını giderse bile eğer hala yetenek, bilgi, beceri itibariyle kendini tam olarak ortaya koyamadığını düşünüyorsa içinde bir boşluk hissedecek ve bu eksikliği gidermeye çalışacaktır. İşte buna kendini tamamlama, kendini gerçekleştirme denilmektedir. Yani amaç bilge kişilik olabilme durumudur.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi bu yönde ilerler.

İnsan olmanın psikolojisi isimli kitabı ise mutlaka okunması gereken bir kitaptır. Böylece anlatmak istediklerini daha net anlayıp, hayatımıza geçirebileceklerimizi uygulayabiliriz.

Bir sonraki yazımda hayatı ile alakalı olacak.

Güzel bir gün dilerim…

 
Toplam blog
: 670
: 1923
Kayıt tarihi
: 19.12.10
 
 

İstanbul doğumlu. Kuantum Yaşam Koçu. EFT, NLP, ETKİLİ İLETİŞİM, BEDEN DİLİ gibi bir çok konuda e..