Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

25 Şubat '14

 
Kategori
Psikoloji
 

Acaba mutlu muyuz?

Acaba mutlu muyuz?
 

MUTLULUK NEDİR?


Mutluluk bir duygu biçimidir. Bütün özlemlere eksiksiz ve sürekli olarak ulaşılmaktan duyulan sevinç, olgunluk, saadettir. Mutluluk Schopenhauer gibi düşünürlere göre mutluluk, mutsuz olmamaktır. Yani üzüntü, acı çekmemektir.

Mutluluk yaptığımız iş sonuncunda ya da ulaştığımız bir hedef sonucunda hissettiğimiz duygudur, ödülümüzdür. Verilen çaba ve emeğin karşılığıdır. Çevremize, şöyle bir yakınımıza baktığımızda ya da hiç uzaklara gitmeden kendimize bir baktığımızda herkesin nefes almak gibi en çok ihtiyacı olan bir duygudur mutluluk. Çoğu insan bir yardım almaktan kendi başına sorunlarının içsel hüzün ve sıkıntısını yayın evlerinden çıkan mutluluk, mutlu olmak, yaşama sevinci, olumlu yaşama gibi kitapların vaatleriyle çareler aramaya çalışıyorlar.

Şunu bilmeliyiz mutlu kişi en canlı heyecanları, sevinçleri, zevkleri veya en büyük hazları tatmış kişiler değildir.

Mutluluk araştırmaları insanları tam olarak neyin mutlu ettiğini bulmaya çalışırlar. Bu çalışmaları kendilerine görev edinmişlerdir. Mutluluk araştırmaları Psikolojinin başlı başına bir dalı, pozitif psikoloji ve optimal insan davranışının bilimsel araştırmasıdır.

Mutluluk araştırmalarından sayılan Harvardlı doçent Tal Ben- Shahar’ın söylediği ‘’Ben Mutlu muyum ?’’ bu kapalı soru olup evet, hayır cevabı ile çok kolaylıkla cevaplanabilecek bir his verir. Ama biraz mutlu olup mutlu olduğumuz şeyin sonuna gelip elde edindiğimiz mutluluğu irdelersek memnuniyetsiz ve hayal kırıklığı yaşayabiliriz.

Böyle durumda aslında mutsuz olunmaz her şekilde yine de mutlu kalınabileceğini söylemektedir. Burada doğru olan şey mutluluğun kendi değil mutlu olmak için çaba gösterilen ve hedef belirlenilen olmalıdır.

Bu şekilde elde edilen çabalar ile mutluluğun sürecini uzatıp ve sürekli mutlu kalınabileceğini düşünmek ve yaşadığımız her şeye kosantre olmak ile elde edilebileceğini uzmanlar yazılı ve sözlü olarak açıklamışlardır.

Araştırmalar insanların memnuniyetinin, mutluluğunun sahip oldukları, elde ettikleri şeyler karşısında hissedilen duygu mutluluk olmadığını savunurlar. Örneğin: bir ev almak, hayal ettiğiniz bir şeye sahip olmak size o an sınırlı bir mutluluk getirmekte o şeyden bıkıp ya da o şeyin size sıradan geldiğini düşünene kadar. Yaşadığınız kısa süreli mutluluk hissidir.

Sözünü ettiğimiz mutluluk süreçleri yaşamsal durumdur. Yaşama şekli bunların hepsine sahip olan potansiyel ve bedensel bir durumdur.

Psikolojimiz üzerinde hormonlarımızın çok önemli rolü de vardır. Bir önceki yazılarımda hormonlarımızın psikoloji üzerinde etkisinden bahsetmiştim.

Mutluluğumuzu tetikleyen hormonlar bizi uyandırır. Pozitif duruma getirir. Burada en önemli hormonda Depomindir.

 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..