Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '06

 
Kategori
Otomobil
 

Acemi bir F1 yazısı

Acemi bir F1 yazısı
 

Bir F1 aracının pistte son hızla giderken çıkardığı çığlık sesini eğer yerinde duymamışsanız, bunun nasıl bir şey olduğu konusunda hiçbir fikriniz yok demektir. Çünkü bunu TV’den seyrederken duyacağınız ses, ekipmanınız ne kadar gelişmiş olursa olsun teknik limitler ve konfor kriterlerinden dolayı gerçek sesin yanında arı kovanı gürültüsü gibi kalır.

Yüksek teknoloji ile ilgili konulara ilgi duyarım ama otomobil yarışları bana pek ilgimi çekmezdi. At yarışları için yaptığım yorum hemen hemen otomobil yarışları için de geçerliydi:

“bir sürü at koştu, birisi birinci geldi”
İş hiç de öyle değilmiş!

Haziran ayı içinde İstanbul Park’ta yapılan Renault pist yarışlarını hasbelkader yerinde izledim. Yazının başında sözünü ettiğim ve aslında olayın bir yan ürünü olan “ses” olaya öylesine bir arka zemin oluşturuyor ki, tüyleriniz ürperiyor. Arka zemin dediğime bakmayın, 15 bin devirli motorun susturucusuz çıkardığı çığlık sesi sanki olayın görselliğinin önüne geçiyor.

Tabi olayı sadece bu yönüyle algılamak ve anlatmak doğru değil.

Üzerinde bulunduğu zeminde kontrol altında kullanabileceği en yüksek güçlerle donatılmış yarış otosu pilotlarının anlık kararlarla birbirine böylesine cüretle meydan okuması görülmeye değer.

Böylesi ekstra güçle donatılmış insanlar genellikle bu gücü rakibine zarar vermek için kullanır ama burada olay şiddete yönelik değil. Sonuçta bu olay gözünüzün önünde onlarca kez düello yapılıp kimsenin (çoğunlukla) zarar görmediği dehşetli bir olay. Başka bir ifadeyle hedefin rakibe zarar vermek olmadığı onlarca düello gösterisi.

Benim aklıma bunun bir ileri aşaması geliyor bu arada. Hani üretilen gücü hıza çevirmek için ve yavaşlamak için lastikle yol arasındaki sürtünmeye gerek duyarsınız ya; düşünün ki aracınız jet motorlarıyla donanımlı. Hızlanmak, manevra yapmak için bunları kullanıyorsunuz ve tekerlekler sadece yerle bağlantınızı sağlıyor. Bu durumda çok daha seri hız değiştirebilirdiniz.

İlginç olmaz mıydı?

 
Toplam blog
: 130
: 2132
Kayıt tarihi
: 28.06.06
 
 

İnsanın kendini anlatması zor, gereksiz de! Yaptığı işlere bakmak yeter, ne gerek var fazla i..