Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Acı Biberin Faydaları, Acı Biber Turşusu

Acı Biberin Faydaları, Acı Biber Turşusu
 

Kış gelmeden pazardan acı biber alıp turşusunu kuruyorum. Acı biberin faydalarını aşağıda sıraladım önce acı biber turşusunun tarifini vereyim. Bir litrelik turşu kavanozu alınır iyice yıkanır 400 gram acı sivri biberler iyice yıkanır sapları kesiler orta kısımları delinir. 5 diş iri sarımsak ayıklanır yarısı kavanozun dibine konur, biberler kavanoza bastırılarak yerleştirilir kalan sarımsaklar aralarına konulur, en üste yıkanmış ayıklanmış maydanoz ve kereviz yaprakları serpiştirilir. 1çay bardağı üzüm sirkesi, 1,5 yemek kaşığı kaya ve deniz tuzu, 1 yemek kaşığı toz şeker, yeteri kadar su karıştırılıp kavanozdaki biberlerin üzerine dökülür (bazı kişiler kaynamış su döküyorlar) ve ağzı sıkıca kapatılır. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

Acı biber, her iklim koşulunda rahatlıkla yetişebilen özelliği ile iklim seçmeyen bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde her mevsim kolayca ulaşabileceğimiz bir besindir. Acı biber, yemeklerde kullanılabildiği gibi yemek piştikten sonra üstüne de ilave edilebilmektedir. Acı biber her iki türlü de etkisini korumaktadır. Kişisel damak tatlarına hitap eden acı biberin faydaları insanlar için oldukça önemlidir. 

Faydaları nelerdir? 1- Acı biberin içeriğindeki kapsaisin maddesi vücudun duyarlı, hassas ve ileri düzeyde hasta olan bölgelerinde sakinleştirici ve iyileştirici etki göstermektedir. 2- İyileştirici etkiye sahip kapsaisin maddesi sayesinde, özellikle kanserli hücrelerin yok edilmesinde olumlu etki sağlamaktadır. 3- Kan dolaşımını hızlandıran acı biberin tansiyon dengeleme, kan dolaşımı ve tansiyonu normal olan vücutlarda yüksek tansiyonu kontrol etmektedir. Bu özelliği ile tansiyon değerlerini normal düzeylerde tutmaya katkı sağlamaktadır. 4- Kış aylarında acı biber tüketilirse vücut ısısını arttırmakta ve üşümeyi önlemektedir. Kış aylarında el ve ayaklarını ısıtamayan kişilere acı biber yemeleri tavsiye edilmektedir. 5- Eklem iltihabına karşı olumlu etkileri olan acı biber, iltihaplanmaya bağlı ağrıları da hafifletmektedir. Ayrıca zona hastalığının neden olduğu ağrıların azalmasına da yardımcı olmaktadır. 6- Acı biber metabolik hızı arttırdığı için kalori yakılmasını ve kilo verilmesini sağlar. 7- Kırmızı acı biber C vitamini bakımından oldukça zengindir. Hatta limondaki C vitamini oranından daha fazladır. 7- İçerdiği antioksidanlar, özellikle E vitamini bağışıklığı güçlendirme etkisine sahiptir. Bağışıklığı güçlendiren acı biber, dolayısıyla hastalıklara karşı kişiyi dirençli yapmaktadır. 8- Tip2 diyabetin oluşumuna karşı koruyucu etkisi olan acı biber, aynı zamanda diyabetik nöropati tedavisinde de katkı sağlamaktadır.

Acı biberdeki vitaminler nelerdir? Yaklaşık 45 gram gelen 1 adet büyük acı biberde 18 kalori bulunmaktadır. Ayrıca; Günlük ihtiyacın %11’ini karşılayan  A vitamini, 109 mg C vitamini, %3’ünü karşılayan E vitamini, %8’ini karşılayan  K vitamini, %3’ünü karşılayan  Folat bulunmaktadır.

Acı biberdeki mineraller nelerdir? Vitaminler kadar mineraller yönünden de oldukça zengin olan acı biber, vücudun gereksinimi olan birçok minerali karşılamaktadır. Acı biber özellikle demir ve manganez bakımından çok zengindir. kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, çinko, manganez, selenyum bulunmaktadır.

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..