Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '17

 
Kategori
Bilim
 

Açıklama düzeyleri

Açıklama düzeyleri
 

Sosyal Psikolojinin konusu


Gruplar niçin vardır?

Lider, niçin ve nasıl ortaya çıkar?

Niçin bazı insanlar lidere karşı çıkarken bazıları sadece kendinden bekleneni yapar?

İnsanlar birbirlerini nasıl çeker ya da iter?

Sosyal psikoloji Nedir? Sosyal psikoloji, bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarının diğerlerinin gerçek, hayali ya da ima edilen varlığından nasıl etkilendiğinin bilimsel incelemesi (Allport, 1935). Bireylerin algılama, etki yaratma ve diğerleriyle ilişki kurma tarzlarını etkileyen sosyal ve bilişsel süreçlerin bilimsel incelemesidir (Smith ve Mackie, 2007).

İnsan, Davranış + duygular, düşünceler, inançlar, tutumlar, niyetler, hedefler ...

Psikoloji + Sosyoloji

Psikoloji–sosyal psikoloji- sosyoloji

İnsanlar, fiziksel olarak var olan ya da varmış gibi hayal edilen, hatta var olduğu ima edilen diğer insanlardan nasıl etkilenir?

Açıklama düzeyi kavramı, psiko-sosyal olguların, ilgilenilen değişkenlere bağlı olarak farklı düzeylerde açıklanabileceği anlayışını yansıtmaktadır. Örneğin;

-Grup düzeyinde açıklama: Sosyal davranışı açıklarken bireyin sosyal veya psikolojik bir gruba üyeliğine odaklanma.

-Birey düzeyinde açıklama: Sosyal davranışı açıklarken kalıtım veya fizyoloji gibi yalnızca bireye özgü faktörlere, bireyin geçmiş ve şimdiki çevresel koşullara odaklanma.

Bir başka açıklama düzeyleri ayırımı da şudur (Kretch ve Crutcfield) :

a)Sosyal olaylar, kişinin sosyal davranışları düzeyinde,

b)Sosyal grupların davranışları düzeyinde,

c)Sosyal Kurum ve örgütlerin etkinlikleri düzeyinde analiz edilebilir.

Örneğin, inceleme konusu aile olduğunda, I.halde kişilerin aile ortamındaki davranışları, duygu, tutum ve ihtiyaçları, vb. konular, II.halde ailede otorite ve güç ilişkileri, ortak kararlar, işler ve etkinlikleri grup atmosferi, vb. konular, III.halde çeşitli kesimlerde ailenin yapısı, diğer sosyal kurumlardan etkilenişi, geleneklerdeki değişmeler, vb. konularla ilgilenilir.

Daha yakın yıllarda Sosyal Psikolojiyi, ideoloji (sosyal temsiller, önyargılar, stereotipler, inançlar, tutumlar, vb.) ve iletişim olgularının (kitle iletişimi, kolektif etki, propaganda, reklamcılık ve lengüistik süreçler ya da semantik olgular) bilimi olarak tanımlayan bazı araştırmacılar da bunu, insan ilişkilerinin çeşitli düzeylerine yaymaktadır.

Örneğin Doise, dört açıklama düzeyi ayırt etmektedir.

Bireysel düzey(çeşitli uyaran veya enformasyonların bireysel etkileri gibi), bireyler arası düzey (çeşitli durumlarda bireyler arası ilişkilerin sonuçları gibi), pozisyonel düzey (bireylerin toplumdaki rol, statü ve benzeri pozisyonlarını dikkate alma) ve ideolojik düzey (sosyal ilişkilerin dinamiği, organizasyonu ve anlaşılmasında ideolojik oluşumların rolü gibi)

Sosyal psikoloji bir bilimdir. Çünkü kuramlar inşa etmek ve test etmek için bilimsel yöntemi kullanır. Bilimi bilgiye diğer yaklaşımlardan farklı kılan, incelediği şeyler, keşfettiği gerçekler veya öne sürdüğü açıklamalar değil, yöntemidir.

Sosyal psikoloji büyük ölçüde deneyseldir.  Sosyal davranış hakkında bildiklerimizin çoğu deneylere dayanır.  Etkilerin nasıl ölçüldüğü, yani bağımlı değişkeni tayin eden bağımlı ölçümler konusunda dikkatli olunmalıdır. Zira, sosyal içerikli unsurları veya sosyal dışı unsurları (dayanakları) inceleyen Sosyal Psikoloji, sosyal olayların yapısında ve işleyiş süreçlerinde temel olan yasalara ve kurallara ulaşmayı hedeflemektedir.

Nizamettin Biber

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..