Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '11

 
Kategori
Güncel
 

Açıklanan Şike İddianamesi, hangi gazetelerde başlık oldu?

Açıklanan Şike İddianamesi, hangi gazetelerde başlık oldu?
 



Mahkeme, Şike İddianamesi”ni kabul etti; böylece, gizlilik kararı kalktı.

“Şike İddianamesi”ni dileyen okuyabilir. Kuşkusuz, her okuyan, bu gazeteler için de geçerli, kendine göre önemli/ ilginç bulduğu bölümleri/ ayrıntıları öne çıkaracaktır.

İddianame, “iddia”larla, bunların karşılığı gösterilen cezalarla dolu.  Cezaların çok ağır olduğu gerekçesiyle değiştirilen, ancak Çankaya’dan veto gören yasa, bu sabah 04.57’de oylama sonucunun açıklanmasıyla, veto gördüğü biçimiyle Meclis’ten geçti.

İddianamede cezalarının ağır olduğundan söz ettik. Bu, ülkemizde iddianamelerin ortak özelliği olsa gerek. Ayrıca istenen cezalarda da bir ölçü yok. Televizyon ekranlarına yansıyandan, gazetelerden okuduklarımızdan görüyoruz ki, karakolda dayak yiyen kadına 6.5 yıl, dayak atan polise 1.5 yıl ceza isteyen savcılar var.

*****

Acaba gazeteler, iddiaları ilk sayfalarına, özellikle başlıklara nasıl taşıdılar; haber başlıkları ve açıklamaları nasıl oldu?

Açıklanan iddianame kimi gazetelerde başlıktan üstünde haber oldu:

Bugün (Ayşe tatile çıksın), Güneş (Fener, G.Saray’a teşvik teklif etmiş), Habertürk (Şikenin nedeni 3’te 3 sözü), Hürriyet (Yasa çıkarsa 81 yıl indirim), Milli Gazete (Şike iddianamesi kabul edildi), Milliyet (Kulüplere ceza sezon sonunda), Star (Yıldırım 1 numara...Şifre inşaat), Taraf (Yıldırım-Peker A.Ş.), Türkiye (Şike davası ağır cezada), Vatan (Ve top mahkemede)

İddianameyi başlıktan haberleştiren gazeteler ve başlık açıklamaları:


Futbol mafyası sahalara inmiş (Bugün)

(Dosyadaki deliller ve savcının iddiaları sadece şike yapılmadığını, organize güçlerin Türk futbolunun her terine adım adım sızdığını ortaya çıkardı)

Kulübe ceza sezon sonu (Hürriyet)

(Federasyon Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, iddianame açıklanınca düğmeye bastı: “Şahısların cezasını hemen, kulüplerininki sezon sonunda verilecek)

Yılın futbolcusu (Milliyet)

(Evet istenen cezalar ağır ancak mahkemenin kabul ettiği şike iddianamesi, geçen sezon yüzlerce futbolcu sahada alın teri dökerken, kapalı kapılar ardında inanılmaz dolaplar döndüğünü gösterdi. Yani geçen yıla furbol değil Amerikan doları damgasını vurmuş)

Şikenin şifreleri (Posta)

(İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Savcısı Mehmet Berk’in hazırladığı şike iddianamesini kabul etti. iddianamenin TBMM’de şike cezasını indiren yasa değişikliğinin görüşüldüğü gün kabul edilmesi dikkat çekti. Mahkemenin kabul edilmesiyle kamuoyuna açıklanan iddianamede şike sırasında kullanılan çok sayıda şifreli sözcük deşifre edildi.)

Şikeden çıksa çeteden yatar (Radikal)

(Hukukçulara göre cezaları hafifleten 'şike yasası' yürürlüğe girerse iddianame ikiye bölünecek. Yıldırım 'çete' suçundan yine ağır cezada yargılanacak.)

Şikenin şifreleri (Sabah)

(Aylardır Türkiye'nin gündemine oturan şike iddianamesi mahkemece kabul edildi. Kodlar çözüldü; ayarlanan maç "tarla", şike ise "dikim" diye geçiyor.)

Altı şifreli şike dosyası (Takvim)

(Aziz Yıldırım ve arkadaşlarının, şike için inşaat, ameliyat, tarla, işçi, dikim ve Ayşe talile çıksın şifrelerini kullandığı açıklandı)

Ayşe tatile çıksın İBB Fener'e yatsın (Yeni Şafak)

(Türkiye gündemine damgasını vuran şike soruşturmasının iddianamesinden şok detaylar çıktı. Aziz Yıldırım ve adamları, şampiyonluğu etkileyecek İBB maçından 2 gün önce "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla şike için düğmeye bastı. Kadıköy'de FB'li menajer Yusuf Turanlı'dan 100 bin Avro alan kulüp futbolcusu İbrahim Akın maça çıkmadı. Sarı-lacivertliler karşılaşmayı 2-0 kazandı.)

İddianame kabul edildi top mahkemede (Zaman)

(İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından dün kabul edilen şike iddianamesinde somut deliller bulunuyor. 31'i tutuklu, 93 sanığın yer aldığı iddianamede banka hesaplarına ve iletişim tutanaklarına yer veriliyor.)

*****

Futbolda şike ile yatıp kalkanlar, cezalar daha da ağırlaştırılsın, özellikle Aziz Yıldırım, Fenerbahçe cezalandırılsın diye seferber olanlar vardı, olacak da... Fiyakalı adıyla “Şike Yasası”nın Meclis'te aynen kabul edilmesinden rahatsız olanlar da...

“Şike İddianamesi”nin açıklamasını ilk sayfadan haber yapan gazeteler, konuya hangi çevrelerin, hangi cepten baktıklarını ne de güzel gözler önüne seriyor!...


TURGUT ÇELİK/ Mersin

 
Toplam blog
: 2458
: 2418
Kayıt tarihi
: 10.11.08
 
 

24 Kasım 1944'te İspir'de doğdum. Ankara Kurtuluş Lisesi'ni, Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Tü..