Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Aralık '14

 
Kategori
Sinema
 

Acılar onların zaferi....

Acılar onların zaferi....
 

Jack Gylenhall medyanın leş kargası...


Gece Vurgunu-Nightcrawler

Yönetmen ve senaryo: Don Gilroy

Oyuncular: Jake Gyllenhall, Rene Russo.

“Daha hızlı olay yerinde ol, daha kan kurumadan çekimi yap”.Amerikan realite kanallarının ve haberciliğinin altın kuralı bu olmalı. “Gece Vurgunu” bu kuralı dibine kadar uygulayan serbest çalışan bir muhabiri tanıtıyor : Louis Bloom (Jake Gylenhall). Kişisel yükselme öyküsü için, gece vukuatlarını seçen Louis, TV kanallarına satabileceği suçların çekimlerini yapmaya başlar. Otomobil kazaları, cinayetler dolayısıyla sıcak cesetler onun en büyük sermayesidir. Hedefi herkesten önce olay mahallinde olmaktır.  Olayları çekimlerine uygun hale getirmek için, fırsat oldukça kanıtların bile yerlerini değiştirmeye başlar. Raiting peşindeki bir mahalli kanalın haber yapımcısı Nina (Rene Russo) onun çekimleriyle ilgilenir ve haber programlarında göstermeye başlar. Louis’in kafasında daha fazla kazanmak dışında başka bir hedef yoktur. Onu yüreklendiren haber yönetmeni Nina’da cesetlerin üzerinden yürümesiyle kadın kopyasıdır adeta.

Film kapitalist düzene eşlik eden ahlaksızlığa eleştirisini baştan sona sürdürüyor.En başta seçtiği anti kahraman Louis seyircinin kesinlikle hazzedeceği bir karakter değil. Soğuk ve mesafeli duruşunu gerektiğinde yalakalık düzeyine çekebilen, duygusuz ve sevgisiz bir insan tipi. Kapitalizmin insana dönüşmüş sureti adeta...  Jake Gylenhall bu sevimsiz karakteri canlandırmak için aşırı zayıflamış. Çukura kaçmış gözleriyle muhteşem bir performans sergiliyor.

Yılların senaristi Don Gilroy ilk yönetmenlik denemesinde Michael Mann sinema diline yakın duran bir kamera yönetimi ve ruhuyla hareket etmiş. Öyküsünü dürüst ve düz bir anlatımla sunuyor. Finaldeki araba takip sekansıyla müthiş bir aksiyon eklemiş. Seyirciyi direk takip içine sokan bir gerçeklik hakim.

Gerek konusu gerek anlatımıyla son dönemin en iyi filmlerinden. Gecenin karanlığı karakterlerin ve olayların karanlığıyla bire bir örtüşüyor.

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..