Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '10

 
Kategori
Kitap
 

Açlık Oyunları- Suzanne Collins

Açlık Oyunları- Suzanne Collins
 

http://www.kitapokuyoruz.com/kapak/1115-Aclik-Oyunlari.jpg


Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi ya da Alacakaranlık Kuşağı'dan ve ayrıca TV' lerde yayınlanan ve milyonları kendine bağlayan "Survivor" türü yarışmalardan ne kadar uzak kalsam da, bu kitabı okumaya başladığımda hiç yabancılık çekmedim. BBG Evleri ve benzeri yarışmalarla aşina olduğumuz "Big Brother" kavramının ta kendisi duruyordu karşımda ve kapitalizmin geldiği son nokta belki de; her şey denetim altında...

Açlık Oyunları, 3 kitaplık serinin ilki. Yazarını daha önce tanımıyordum.

Orijinal anlatımı nasıl bilmiyorum, ama çevirisini beğendiğimi söyleyemem. Zaten ilk başta okuyucuya bilgi verilmiş, "Metnin akıcılığını güçlendirmek için di'li geçmiş zamanla değiştirdik" gibi bir eklenti var.

Yazar, öyküsünü hangi zamanda uygun gördüyse o şekilde aktarılırmaz mı? Bu konuda bu çalışma belki de dünyada ilk örnektir...ilginç ve komik. Bir çok okur bu uygulamadan memnun kalmamış, ayrıca yer yer anlatım bozuklukları da mevcut. Unutmadan belirteyim, kitapta geçen bazı kavramlar büyük olasılıkla İngilizce karşılıklarından farklı, örneğin Mıntıka, Haraç, Alaycı Kuş, Dikiş (mahallenin adı) gibi.

Başlangıçta vahşi doğayla mücadele ve sırf yaşayabilmek amacıyla olsa bile, sincap, tavşan ve benzeri sevimli hayvanların bir genç kız tarafından sıradan bir şeymiş gibi avlanması, kardeşinin kedisine olan davranışları sinirime dokundu . Bu özelliğinin kıza zorlu yarışmayı kazandıracağını önceden kestiremedim, fakat hikayenin onun ağzından anlatılması, kitabın sonuna kadar yaşayacağı ve yarışmayı kazanacağı konusunda ipucunu verdi. Yani sonu baştan belliydi. Sürpriz olan, önceki yıllarda 22 Haraç'tan sadece bir kişi hayatta kalırken, bu yarışmada son aşamada bir erkek, bir kız 2 yarışmacıya izin verilmesi; Aşk uğruna mı, yoksa reyting ve oynanan iddialar uğruna mı, yorumsuz? Diğer serileri okuyunca öğreneceğiz.

Yine teknolojinin gelişimini anlamak açısından, yarışmanın gün boyunca naklen verilmesi, meydanlara konulan dev ekranlardan topluca, hatta zorla izlettirilmesi, her kaybedişten sonra yarışmacıların görüntülerinin bir televizyon ekranı gibi gökyüzünden izlenmesi, her mekana yerleştirilmiş kameralar, iklim ve doğa koşullarının istenildiği gibi ayarlanması; Yapay göller, sağanak yağışlar, gündüz bayıltıcı sıcaklar, gece dondurucu soğuklar. Ve tüm bunlara ters orantılı ilkel silahlarla savaşan bir grup genç gladyatör...

Kitabın Konusu:

Olimpiyat Oyunları'nı çağrıştıran adıyla Açlık Oyunları konu itibarıyla okuyucuyu kendine bağlayacak ve alışkanlık yapacak türden, özellikle genç okuyucularda. Bilim-Kurgu ve Macera türünden. Edebiyat açısından baktığımızda ise klasikler arasına girecek bir özelliği yok. Bir sonraki "Çok satan" yayınlana kadar gündemi meşgul edenlerden. İnternette araştırdığınızda yorumlar çoğunlukla olumlu ve herkes devamını merak ediyor. Sinemaya aktarma aşamasına da girilmiş bile. Filmi çekilip fazlasıyla hasılat elde edilince gündemden düşer ve unutulur gider...

Acaba bizim Orhan Kemal'in "Hanımın Çiftliği" ilk ciltten sonra nasıl tepkiler almıştı? O da 4 ciltlik bir seri...ya da "İnce Memed". Yaşar Kemal'e devamını getir, diye "mektup yazan oldu mu ki?

Sözlerimi bitirirken, konu itibarıyla ilginç geldi ve söylenildiği gibi elimden bırakamadım, o da yazarının başarısı. Bölümler sıkıcı başlasa da son sayfada öyle bir yerde bitiyor ki, diğerini okumak için can atıyorsunuz.

Kitapta verilmek istenen mesaja gelince;

Hayatta kalabilmenin söz konusu olduğu ve savaşmak zorunluluğu olan herhangi bir arenada, rakipleri alt etmek için, bedenen ve maddi olarak güçlü olmak yetmez; sakin kalabilmek, stratejik davranmak ve acele etmemek, hedefe ve sonunda zafere götürür insanı, üstelik can yakmadan!

Konu ve verilen mesajlar itibarıyla ilginç buldum ve beğendim. Diğer serileri de okumak istiyorum tabi ki...

Yayınevi Notu:

Bir zamanlar Kuzey Amerika olarak bilinen bir yerin yıkıntıları içerisinde Panem ulusu yaşamaktadır. Başkent Capitol'ün etrafında 12 bölge bulunmaktadır. Capitol şiddetli ve acımasızdır ve bölgeler bir hat boyunca sıralanmıştır. Onların her biri her yıl yapılan Açlık Oyunları'na katılmak zorundadır. Yarışma için her bir bölgeden yaşları 12 ila 18 arasında değişen birer erkek ve bir kız çocuğu göndermek durumundadır. Açlık oyunları TV'den canlı yayınlanan ölümüne bir kavgadır.

On altı yaşındaki Katniss Everdeen annesi ve 12 yaşındaki kızkardeşi ile yaşamaktadır. Oyunlarda kızkardeşinin yerine geçerek ölüm cezasını üzerine alır. Ancak Katniss daha önce de ölüme çok yaklaşmıştır ve bu kez kızkardeşi için ikinci kez hayatta kalma mücadelesi verecektir. Gerçekten ne anlama geldiğini bilmeden bir yarışmacı olmuştur. Eğer bu mücadeleyi kazanırsa hayatta kalma seçeneğini başlatmış olacaktır... (Arka Kapak)

Açlık Oyunları (Orijinal adı:The Hunger Games), The Underland Chronicles serisinin yazarı Suzanne Collins tarafından yazılan bilim kurgu romanıdır. İlk olarak 14 Eylül 2008'de basıldı. Birçok ülkede en çok satanlar listesine girdi. Kitabın arka kapağında Stephenie Meyer ve Stephen King'in görüşleri yer almaktadır. Bu kitabın devamı olan ikinci kitap Ateşi Yakalamak Eylül 2009'da, üçüncü kitap olan Alaycı Kuş ise Eylül 2010'da satışa sunuldu.

 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..