Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '12

 
Kategori
Magazin
 

Acun bahane, Star’dan sepetlenmenin sırrı reytingde…

Acun bahane, Star’dan sepetlenmenin sırrı reytingde…
 

Yaza dizi bolluğuyla giren Star TV umduğunu bulamasa da, Acun bombasıyla yeni sezona büyük yatırım yaptı. Star’ın dizilerden yüz çevirip Acun’un şovlarına kucak açarken dizileri de ‘yaz aşkı’ hüsranının korkusu sardı. Yönetimden, Acun’un getirisinin diziler lehine olduğu yönünde açıklamalar gelse bile kısa süre sonra bu sözleri çürütecek iddialar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Siyaset koridorlarını aratmayan medya kulisleri devreye girince, hele hele Acun’un haftanın beş gününü istediği söylemleri ortalığa düşünce gidiciler üstünde tahminler aldı yürüdü.

Hesabı kesilen ilk dizi, sezon finaliyle yaza giren ‘Bir Çocuk Sevdim’ oldu. Kanal D’ye artı sağlayamayan ve Star’a transfer olan yapım yeni kanalına da umulanı verememişti. Hep gerilerde kalan dizi sezon finalinde dahi toplamda 20’inci, A/B’de 14’üncü olmuştu. Anlamsız konu sapmaları ve mantık hatalarıyla izleyiciye cazip bir içerik sunamayan ‘Bir Çocuk Sevdim’in ardından ‘İffet’in adı gündeme geldi.

Yeni sezonda üç bölüm yayınlandıktan sonra noktayı koyacağı söylendi. Ancak Gold Film yaptığı açıklamada 27 Ağustos Pazartesi’den itibaren ‘İffet’in yeni bölümleriyle ekranda olacağını, yüksek reytingi koruduğu sürece de devam edeceğini belirtti. Bu kaçamak açıklamaya karşı ‘Hangi yüksek reyting’ diye sormak lazım. ‘İffet’ dizisi de tıpkı‘Bir Çocuk Sevdim’ gibi, sezon finalinde bile A/B grubunda 16’ncı, toplamda 21’inci sırada. Bu sonuçlar eğer yüksek reyting sayılıyorsa o başka. Ama işin gerçeği, özünden çok şey kaybetmiş olan ‘İffet’in tecavüz sonrası girdiği zorlama yolda izleyiciye ilginç gelmediği. Bu gidişatın yeni dönemde de değişeceğini sanmam. Dolayısıyla büyük ihtimal ‘İffet’ de tak sepeti koluna durumu yaşayacaktır.

Zafer Algöz’ün duyurusuyla gidiciliği anlaşılan ‘İbreti Ailem’, ne yazık ki Müjdat Gezen’le zenginleştirilen kadrosuna ve sosyal medya desteğine rağmen başarıyı yakalayabilmiş değil. İlk bölümünde A/B’de 8’inci olan yapım, toplamdaki izleyicinin beynine hitap etmemiş olacak ki ancak 33’üncü sırada yer alabilmiş. İzleyicinin gülme duygusunu harekete geçirmeyi beceremeyen dizinin sonrası malum… ‘İbreti Ailem’ başarılı olabilir miydi? Oyuncuların iyiliği bir yana, bu çeke çekiştirile yürütülen konuyla bundan ötesi çok zor. Oysa aynı kadroya, daha akıcı ve cazip sahnelerle, düşünmeden güldürmeye yönelik espriler yazılsaydı pekâlâ bir ‘Akasya Durağı’ olabilirdi.

Mazhar Alanson ve Seray Sever’in güldürmeyen güldürüsü ‘Küçük Hesaplar’ da Acun bahanesiyle safra atmak isteyen Star TV’nin başarısız yapımlarından. Dizi, gece yarısına yarım kala değil de erken kuşakta yer alsa bile topladığı reyting değişmezdi. ‘+18’ dizisiyle Show TV’de şok yaşayan Seray Sever ve şarkıcılıkla reklamlarda iyi olan Mazhar Alanson’un performansıyla bırakın gülmeyi diziye bağlanmayı sağlayacak bir elektrik almak dahi mümkün değil. Bu denli soğuk sunumlu bir yapıma dayanmak sabır ister. İlk bölümünden dibe vurması da izleyicinin hislerinin tercümanı!  

‘Çıplak Gerçek’zaten yazlık olduğunu vurgulayarak başlangıcını yaptığı için onu bu kaygıya hiç katmayıp ‘İşler Güçler’e bir göz atalım.

Gerçek hayata ve diğer televizyon yapımlarına göndermeler yaparak var olan ‘İşler Güçler’ yavaş yavaş kredisini tüketmekte. Esprilerin iğneleyici inceliğini umursamayan, daha doğrusu böylesi komediden zevk almayan toplam kesim diziyi iyice ötelemeye başladı. A/B’de 10’uncu olsa, medya ve internet desteğini arkasına alsa da bu düşüş hayra alamet değil. Yayın saatiyle arka plana düşen yapım sürekli taşlamalarla güldürmeyi hedeflediği için bir noktadan sonra konu tıkanıklığı yaşayabilir. Bu da düşüşe geçen reytinglerini daha aşağıya çeker. Şimdilerde Star’daki politikanın ‘Reytingi kapan Acun’u yener’ olduğunu düşünürsek, gitti mi gider!

Dingin anlatımı ve gençlere yönelik içeriğiyle ‘Sudan Bıkmış Balıklar’, reklamı bol olan ‘Hayatımın Rolü’ ve Orhan Kemal destekli ‘Evlerden Biri’ için görünürde bir tehlike yok. ‘Muhteşem Yüzyıl’ ve ‘Behzat Ç.’ korku duyması gerekmeyen yerleşik reytingli yapımlar. ‘Bir Erkek Bir Kadın’ ise ileri saatlerde yayınlandığı ve maliyeti de düşük olduğu için büyük ihtimal kalıcıdır. 190’ıncı bölümle sezon finali yapan ‘Beni Affet’in gitmesi için de görünürde sebep yok. Zaten hem seviliyor hem de yayın saati uygun.

Geriye şov-yarışmalar kalmakta.Acun’un eğlence formatında kendine rakip istemeyeceği ve yapımlarıyla reyting farkı atacağı gerçeğinde, Seyfi Dursunoğlu(Huysuz Virjin) sayesinde tatlanan ‘Benzemez Kimse Sana’nın varlığı noktalanabilir. Aynı şekilde ‘Eyvah Düşüyorum’ ile hafta içi her gün 19.20’de ekrana gelen ‘Büyük Risk’ yarışması da riske düşebilir. Bu durumda ‘Pop Star Alaturka’ kalır mı, ‘Yarış Babam Yarış’ projesi gerçekleşir mi bilinmez. Yeni dönem için düşünülen ‘Son Bahar’, ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’, ‘Derdest’ ve BKM yapımı ‘Kalpsiz Adam’ gibi dizilerin durumunu da yeni dönemde göreceğiz. Değişikliklerin an meselesi olduğu TV dünyasında önceden verilen programlar ne yazık ki pek gerçekleştirilmemekte. Bu da bizdeki televizyonculuğun sağlam zeminde hareket etmemesinden olsa gerek!

Görünen o ki, ‘Dibe vurmanın da dibini yaşadım ama benim Pollyanna vitesim vardır’ diyen Acun kendini ve kanalını yükseltirken, dramalardan hayır görmeyen Star TV de onun bahanesi ve reyting getirisiyle biletleri kesip dizilerden ziyade şova ağırlık verecek. Geçmişin küllerinden yeniden doğan ‘Dallas’ ekstrası da hediyesi…

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 

 

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..