Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '09

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Adaçayı

ADAÇAYI YAPRAĞI

<ı>( Salviae folium)

Adaçayı yaprağı Alman resmi gazetesinde 15.5.1985 tarihinde ( Heftnummer:90, ATC-Code:A01AF) yayınlanarak modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir. ESCOP monografisinde de yer almaktadır. Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak kullanılmaktadır.

Belirtilen kanuna göre adaçayı yaprağı doğal bileşiminde kullanılır, herhangi bir madde katılamaz veya bileşiminde bulunan bazı maddeler ayrılamaz. Çok sayıda firma tarafından ilaç olarak üretilmektedir( Aperisan-gel, Salbei Curarina, Salus, Salvysat vb.).

İlaç etkili (Ecza, drog) kısmı:
Adaçayı bitkisinin <ı>( Salvia officinalis L., Salvia <ı>triloba L., Salvia fruticosa Miller) taze veya kurutulmuş yaprakları kullanılır. Bileşiminde: Thujon, cineol, campfer, tanenler, diterpen acı maddeler, triterpenler, steroidler, flavon ve flavonglikosidleri bulunur.

Etkisi:
Mikrop öldürücüdür (Antibakteriyel), mantar ve virüslerin çoğalmasını önler, ihtiva ettiği tanenler büzücü etki gösterir, vücut salgılarını çoğaltır ve terlemeyi azaltır.

Kullanıldığı yerler:
Haricen ağız ve boğaz iltihaplanmalarında gargara şeklinde kullanılır. Gaz, şişkinlik gibi hazımsızlık sorunlarında ve fazla terlemede dahilen kullanılır. ( Uçuk tedavisinde de kullanılabilmektedir.)

Kullanılmaması gereken haller:
Hamilelik ve emzirme döneminde esansı ve alkollü ilaçları dahilen kullanılmamalıdır, haricen gargara yapılabilir.

İstenmeyen (Yan, zararlı) etkileri:
Alkollü ilaçları ve derişik esansı uzun süre Kullanıldığında kasılmalar ( sara benzeri) meydana gelebilir.

İlaçlarla uyumsuzluğu:
Yok.

Kullanım miktarı:
Günlük kullanım miktarı 4-6 gr kurutulmuş adaçayı yaprağı, 0, 1-0, 3 gr esansıdır. Dahilen kullanımda bir fincan için 1-1, 5 gr kurutulmuş adaçayı yaprağı veya 1-2 damla adaçayı esansıdır, ihtiyaca göre günde 3-4 defa içilebilir. Haricen gargara için: 100 ml suda 2, 5 gr kurutulmuş adaçayı yaprağı veya 2-3 damla esans kullanılır. Hazır ilaçlar tarifine göre uygulanır.

Kullanım şekli:
Dahilen çay olarak bir fincan sıcak suya (100 ml) 1-1, 5 gr ( 1 çay kaşığı) kıyılmış kuru adaçayı yaprağı ilave edilip fincanın ağzı kapatılarak 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Günde 3-4 defa çayı taze hazırlanarak içilebilir. Esansı kullanılacaksa soğuk suya damlatılarak içilir, bir fincan suya 1-2 damla damlatılarak içilir. Haricen kullanımda 100 ml suda 2, 5 gr kıyılmış adaçayı yaprağı çay gibi hazırlanır, ılıdıktan sonra gargara yapılır. 100 ml soğuk suya 2-3 damla esansı damlatılarak da gargara yapılabilir. Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır.

Uyarı:
Esansı çocukların burnuna ve yüzüne tutulmamalıdır, solunum durmasına neden olabilir.

Kaynak:
Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ, Gonca Yayınevi, İstanbul 2009, ISBN:978-9944-790-31-4, (0212)5285076-5286005.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..