Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '09

 
Kategori
Deneme
 

Adalet herkese lazım!

Adalet herkese lazım!
 

" Adalet olmadan düzen olmaz" -Albert Camus-


Sofra, tüm ihtişamıyla hazırdı. Konuklar, birazdan dedikodu ve sofra üzerinde kuş sütünün eksik olmadığı yiyeceklerin damak tadı puanlamasında, dans edip eğlenecek, sonunda da sunucunun bariton sesiyle; “Ne o Serdar Bey, elini yıkamadan mı köfteleri yoğuruyorsun?” sorusu, yarışmacının ensesinde patlayacaktı.

“Paravanı açalım mı?” sesinin ardından gelen alkış sesleri arasında Yaşlı Mahmut amcaya, Feride hanımın, beyaz saçları altındaki kırışık alın çizgileri umut olmaya çalışıyordu. Kadın;

“Eviniz İstanbul’da, değil mi? Başka eviniz var mı?” sözünü Mahmut amca, zor işitiyordu.

“Üç kızım var. Üçü de evli ve ayrı evde oturuyorlar” diye yalnızlığını belirtiyordu. Kadın, alımlı bakış ve etkili konuşmasını, Mahmut amcanın kalbinin üstüne bırakıvermişti;

Bankada paran var mı paran?”

Adam; çalıştığı TOFAŞ Fabrikası’nın yolunu tuttuğunda, karısının elinde yeni doğan bebekleri ve yanı başında da henüz okula yeni başlayan oğlu vardı. Hepside. “Babalarına hayırlı işler” dileyerek el sallıyordu. Öğle paydosunun acıkmışlığında, adam, eline tutuşturulan kağıdı okuduğunda, önce yutkundu, sonra boğazı düğümlendiğinde, uzun süre konuşamadı. Olduğu yere yığılıp, öylece kala kaldı. Arkadaşları, el sıvazlamalarıyla teselli verse de, elindeki kağıda göz yaşlarını bırakarak; “ Ben şimdi mahvoldum! İki çocuk ve borçlarla ne yaparım?” diye köşeye çöküp, uzun süre geleceğini bekledi.

“Memleketim, memleketim, memleketim,

Ne kasketim kaldı, senin ora işi,

Ne yollarını taşımış ayakkabılarım,

Son mintanımda sırtımda paralandı çoktan,

Şile bezindendi.

Sen şimdi yalnız saçımın akında,

Enfarktında yüreğimin,

Alnımın çizgilerindesin

Memleketim, memleketim, memleketim…” diyen Nazım Hikmet’i, aralarında Kültür Bakanlığı’nın bulunmadığı dönemlerde, Adnan Menderes, Milli Eğitim Bakanı Ahmet Tevfik İleri, Maliye Bakanı Hasan Polatkan, Devlet Bakanları, Samet Ağaoğlu, Fethi Çelikbaş’nda imzalarıyla 25 Temmuz 1951’de Bakanlar Kurulu’nun 13401 sayılı kararı ile ‘Türk Vatandaşlığı’ ndan çıkartılmış ve 58 yıl sonra İstanbul Kadıköy’den 20753206252 numarayla, vatandaşlık hakkı tekrar geri iade edildi. Ancak, Nazım’ı, yakında seçmen listelerine eklenirse , kimse şaşırmasın!...

İsrail, Almanya’da Hitler döneminde, dedelerinin gördüğü işkence ve soykırımı, şimdilerde Filistinli çocuk ve yaşlı dinlemeden sivillere, bütün dünyanın gözü önünde, umut denen Obama ve diğer liderlerin melül melül bakışlarına rağmen acımasızca yapıyor. Siyaset ise, hem dışta, hem de içeride oldukça hızlandı. Ergenekon yumağı, sapla saman gibi birbirine karıştı. Adaletin en kısa sürede sonuçlanması yanı sıra, tek dileğimiz de, Hukukun tam anlamıyla egemen olduğu, demokrasinin yerleştiği, insanların, muhalefet yapsa bile, düşüncesinden dolayı kınanmadığı ve bundan dolayı da ceza almadığı, bağımsız ve laik bir ülkede, hep birlikte mutlu ve refah yaşamaktır.

Hindistan’ın kurucularından Gandi, bakın ne söylemiş; “Haksızlığa sapıp bütün insanlar seni takip edeceğine, adaletle hareket edip, tek başına kal daha iyi”

Unutmayın, E. J. Sieyes’de, “Adil olmayan ulus, hür de olamaz” derken, Landor’da; “Adaletin gecikmesi de adaletsizliktir” demiştir. Bazen her alandaki haklarımızın mücadelesi yıllarca sürebiliyor.

Sevgiyle ve Adaletle kalın!...

10 Ocak 2009/ Bursa Ertuğrul ERDOĞAN

 
Toplam blog
: 300
: 466
Kayıt tarihi
: 06.05.08
 
 

Ertuğrul Erdoğan, 1958 yılının sonbaharında Ankara'da doğdu. 1968 -1980 yılları arasında babasını..