Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '11

 
Kategori
Siyaset
 

Adalet kantarının topuzu kaçınca ne olur?

Adalet kantarının topuzu kaçınca ne olur?
 

Adalet kantarıının topuzu kaçınca ne olur? Suçlular sırra kadem pasıp toz olur. Mağduriyete uğrayanlar devlete ve adeletine olan inançlarını kaybederler... 

Devlet hangi sistemle yönetilirse yönetilsin adaletli yönetilirse yaşar ve adına adil devlet denir. Devletin bireyleri adaletten yoksun olduklarına inanırlarsa, o devlette kaos başlar ki herkes kendi adaletini sağlamaya başlar. O zaman toplum kendi adaletini sağlamak için, Hamburabi kanunlarında olduğu gibi göze göz dişe diş formülüyle hareket eder . Zaten devletin görevi , toplumun anarşik ortamdan kurtulmak için devlete devrettiği hakların karşılığında halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması değil midir? 

Devlet suçun işlenmesine karşı önleyici tedbirleri alır. Buna rağmen suç işleyenler varsa onları cezalandırmaz mı ? 

Suçun ağırlığına göre de cezanın niteliği de değişmez mi ? 

Eğer bir devlet hunharca işlenmiş cinayetlerin karşılığı olana cezaları sudan gerekçelerle uygulamaz ya da eksik uygularsa ölenler öldüğüyle kalırsa , iki de bir af çıkartılıp ıslah olamamış , cezasını çekmemiş suçluları sokağa salarsa , salınanlar genellikle ucuz kurtulduklarından tekrar tekrar suç işlemekten geri durmazsa orada devletin varlığından, yani adalet mülkün (devletin ) temeli olmasından bahsedilebilir mi ? 

Hatta içeriden çıkanlar ucuz kurtulmanın sevinciyle, cezadan yırtanlar bir zafer edasıyla kutlama yaparlarsa o toplumda adalet duygusundan eser kalır mı ? 

O zaman devletin, suçlulardan mı yana yoksa suçsuzlardan mı yana olduğu sorgulanmaz mı? 

Belki de iktidarların popülist politikalar sonucu olarak nasıl olsa ölenler oy veremeyeceğine göre suçluda olsa yaşayanlar oy vereceğine düşünerek dışarıya salınmışlarsa , devlet içinde bu işin sorumlusu kim olursa olsun, Milletin yaşama hakkına can ve mal güvenliğinin sağlanması olan temel bireysel hakların ihlali sonucunu doğurmaz mı? 

Devlet içindeki güç odaklarının çekişmesi ve iktidar kavgası, çoğu zaman adalet terazisinin dengesinin bozulması sonucunu doğurmasını kolaylaştırmaktadır. Eski bir ata sözü var 'ya devlet başa ya kuzgun leşe' halk devletin adaletini yanında görmezse o devlete olan inancını da kolayca yitirebilecektir. Belki de 'bir musibet bin nasihatten iyidir' atasözündeki gibi devlet ve ona yön verenler, yargı, iktidar çekişmesi sonucunda doğmuş olan bu adaletsizliği ortadan kaldıracak tedbirleri çok kısa zamanda bulurlar. 

 
Toplam blog
: 68
: 2793
Kayıt tarihi
: 31.01.09
 
 

Emekli uzman öğretmenim. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü ve A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi..