Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '17

 
Kategori
Sosyoloji
 

Adalet

Adalet
 

mersin


       Adalet, toplumsal yapının temelidir. Bu yüzden doğruluk ve adaletten asla ödün verilmemesi gerekir. Her bireyin eşit özgürlüklere ve adil bir fırsat eşitliğine sahip olması gerekir. Bir adaletsizliğe ancak daha büyük bir adaletsizlikten kaçınmak üzere katlanılabilir. Sosyal ve ekonomik haklar özel gereksinim olmak üzere en dezevantajlıların yararına olacak şekilde düzenlenmeli aynı zamanda damgalamayı önlemelidir. Ama bunun da bir kıstası olmalıdır ki, sosyal adalet için yapılan yardım sever devlet olgusu her şeyin devletten beklenmesine yol açıp tüketim toplumuna doğru bir gidiş oluşturmasın.

     Son yirmi yılda ülkelerin sermayeyi kaçırmamak için vergilerini zenginler lehine düşürmeleri ile gelir eşitsizlikleri yeniden artmıştır. Sermayeyi kaçırmamak için harcamalardaki en büyük kalemi oluşturan sosyal güvenliği hedef almışlardır. Türkiye de gelir dağılımı adaletsizliğinde biraz düzelme var isede daha katedecek çok yol var. Devlet liberal, sosyalist veya refah devleti hangi düşünceye sahip olursa olsun, önemli olan sosyal adaleti sağlamaktır.

    Adalet toplumsal yapının önemli bir temeli olduğu gibi kişilik yapısında da son derece önemli bir kavramdır. Peki adalet nedir? Adalet herkese aynı şekilde davranmaktır. Adaletin olmadığı kişilik boş kabuk kişiliktir. Adalet en büyük zenginliktir. Adil olabilmek için insanın önce adalet konusunu düşünüp üstünde kafa yorması gerekir. Değilse ne kadar iyi, güzel doğru olsun adaletli olamaz. Bir ikincisi de empatik düşünme yeteneğine sahip olması gerekir. Bir kızıl derili ata sözünde dediği gibi    " bir insanı anlamak istiyorsan, gökte üçay eskiyene kadar onun ayakkabıları ile dolaşmalısın ". Karşıdaki insanı anlamadan adaletli olamayız. En önemlisi kişiliğini herkese karşı eşit derecede göstermektir. Karşımızdakinden nefret etsek de eğer içimizde bir yerlerde adalet duygusu varsa bu duygudan kaçamayız kaçmamalıyız. 

     Peki duygusal olarak dahil olduğumuz konularda ne kadar adaletliyiz. Çocuklarımız arasında yeterince adaleti sağlayabiliyormuyuz? Unutmamalıyız ki ne ekersek onu biçeriz. Adalet gösterdiğimiz sürece adalet görürüz. Lütfen hep birlikte adalet konusu düşünelim, yüreğimizi dinleyelim.

    Adaletle kalın.

 
Toplam blog
: 10
: 228
Kayıt tarihi
: 02.04.17
 
 

Lisans mezunuyum, aynı zamanda sosyal hizmetler öğrencisiyim. Bir kamu kurumunda şef olarak çalış..