Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '12

 
Kategori
Siyaset
 

Adaletini yemişim, isteğimi mahvederim (AYİM)

Adaletini yemişim, isteğimi mahvederim (AYİM)
 

Adalet kelimesinin kökeni çok eskilere dayanır.. Hep bir özlemin adıdır adalet.. Bazen çocuğumuza Adalet ismini koyarız, bazen de kurduğumuz partinin isminde geçer adalet. Bir ihtiyaç, belki de Türkiye için hayalî bir beklentidir adalet. Düşünürler eski çağlardan beri adalet kavramıyla ilgilenmişlerdir. Kutsal kitapların hepsinde adalete ve adil olmaya ilişkin bölümler bulunur. Eski Yunanlı düşünür Platon’a göre adalet en yüce erdemlerden biri, insanın ve devletin temel davranış kuralıdır.  Aristoteles’in hareket noktasını ise eşitlik kavramı oluşturur. Ona göre, herkese eşit davranmak adalet için yeterli değildir. Bir hukuk düzeni güçsüzleri koruduğu ölçüde adaletli olabilir.

Yukarıda anlattığım adalet açıklamaları ışığında Askeri Yüksek İdare Mahkemesi nedir? Kimdir? Ne zaman ve ne için kurulmuştur? Görevleri nelerdir?..

Burada en başından başlayıp idari hukuk dersini yada Hukuka Giriş derslerini uzun uzun anlatmayacağım. Önce AYİM tanımına bir bakalım; Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ya da kısaca AYİMTürkiye'de asker idari yargı alanında faaliyet gösteren tek mahkemedir. 4 Temmuz 1972 tarih ve 1602 sayılı kanunla kurulmuştur. Yani 1971 muhtırasının hemen ardından. Askerî olmayan makamlarca tesis edilmiş olsa bile, asker kişileri ilgilendiren ve askeri hizmete ilişkin idari işlem ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların yargı denetimini yapan ilk ve son derecemahkemesidir. Tanımdan da anlaşılacağı üzere 1971 muhtırasının hemen ardından kurulan ve Yargıtay denetimi olmayan belki de dünyadaki tek mahkemedir.

Yani Adalet Dediğimiz en belirgin insan hakkını hiçe sayan sözde mahkemeye verilen isime AYİM deriz. Peki, AYİM üyeleri kimlerden oluşur; iki yılını doldurmuş kurmay yarbaylarla albay rütbesinde üç yılını doldurmamış kurmay subaylar ve en az yarbay rütbesinde birinci sınıf askeri hâkimler arasından gösterilen 3 aday içinden cumhurbaşkanınca seçilir. Bunun açıklaması ise; Ben Kuvvet olarak bir personeli ordudan attım. Attığım personel AYİM e hak aramak için başvurdu. Bu personelin yargılanmasına 2-0 galip başlıyoruz. Neden? 2 Hakim sınıfından olmayan üye kurmay.. Nedir Kurmay? Paşalık yani Generallik sırasında olan kişi.. Generallik bekleyen bir kurmay subayın, hakkında Re’sen emeklilik kararı verilmiş biri için; “kuvvet hata yapmıştır, bu adam suçsuzdur” deme ihtimali sizce yüzde kaç? Anlayacağınız AYİM de dava kazanma oranı, olimpiyatlarda bütün madalyaları kazanma ile aynı yüzdeye sahiptir.

AYİM hukuksuzluğu için Ak Parti Hükümeti ile başlayan ve Danıştay Başkanı’nın da sık sık dile getirdiği Yargıda Çift Başlılık konusu artık darbe komisyonunun kurulması ile son safhasına geldi. Ak Parti Milletvekili Selçuk Özdağ, darbe süreçlerinde askeri mahkemelerin aldığı kararların yok hükmünde sayılması için kanun teklifi hazırlayabileceklerini açıkladı. Selçuk Özdağ, "Bu darbecilere en büyük ceza, mağdurlara en büyük mükâfat olur" dedi. Tam da bu noktada sormadan edemiyorum; Bunca yıldır mağdur edilen binlerce insanın kaybolan hayatlarını mahkeme geri verebilecek mi? AYİM’in Darbe ürünü olduğunu, yıllardır gelip geçen iktidarlar neden gör-e-medi? Ya da bu iktidarların vesayet korkuları bu kadar mı üst düzeydeydi? Yüce Türk Milleti Adına.. diye yargılamaya başlayan sözde mahkeme, verdiği kararları Türk Milletinin Milli ve Manevi değerlerini de tepeden inmeci bir kafayla bu milletin iyiliği için mi onayladı?

AYİM mağduru binlerce insan şimdi Selçuk Özdağ’ın ağzından dökülen cümlelerle yeniden umutlandı. Kaybolup giden sefaletle geçen yılların elbette telafisi yok. Ancak bir nebzede olsun insanların içindeki Adalet duygusunu yeniden tesis etmek için, Darbe Komisyonunun alacağı kararlar çok önemli. Birileri artık kulaklarını tıkamayı bırakıp, yükselen feryatlara kulak vermeli. Başta As-Der, Adam-Der ve Reder olmak üzere mağdurlar adına oluşan tüm dernekleri tek tek dinlemeli. Unutulmaması gereken bir diğer husus ise; her darbe önce kendi öz evlatlarını yer.

İşte bu yüzden Adaletini Yemişim, İsteğimi Mahvederim (AYİM) mantığından sıyrılıp; gerçek adaletin olduğu yeni bir adil yargılanma süreci olmazsa olmazlardandır. Türkiye deki tüm hakları gasp edilen mağdurların artık gözü kulağı darbe komisyonundan çıkacak kararlardadır.

 
Toplam blog
: 9
: 632
Kayıt tarihi
: 09.07.11
 
 

Başarının sadece kendi içimizde bir engel olduğunu 40 yaşından sonra bellemiş, Osmaniye li bir ga..