Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '11

 
Kategori
Futbol
 

Adaletinizi sevsinler…

Adaletinizi sevsinler…
 

Dünyada katı diktatörlükle idare edilen ülkeler dışında bizim kadar çok adalet sorunu olan ülke var mıdır bilemiyorum. Ne güzel sözdür, “Kimin dilinden hangi söz düşmüyorsa, bilin ki onda o yoktur.” Bizde de “adalet” sözcüğü ağızlara sakızdır. Siyasi partilerimizin bile adında “adalet” vardır. Ama yönetimlerde, icraatlarda ara ki bulasın. 

Türkiye Futbol Federasyonu kulüpler ile yaptığı toplantı sonucu bu yıl play – of sistemi uygulanacaktır. Alın size bir adaletsizlik örneği daha. Öncelikle bu sistemi örneklerle savunanlara iki çift sözümüz var. Bildiğimiz kadarı ile İskoçya, Belçika gibi küçük ülkelerde uygulanan bir sistemdir. Sebebi ise bu ülke liglerinde adından söz ettirecek iki bilemedin üç takım vardır. Onlar birbirleri ile ne kadar sık oynarsa o kadar lig zevkli olur, futbol kamuoyu onlarla ilgilenir. Türkiye liglerinin bu tür liglerle hiçbir benzerliği yoktur. 

Şike konusu gündeme geldiğinde ve bu konuyu özel yetkili mahkemeler üstlenince, bu davadan sonuç falan beklenmediğini, konusu terör olması gereken ama iktidar için her konuya el atıp çözümsüzlüğe sürükleyen bu mahkemelerden adalet umanların yok denecek kadar az olduğunu düşünmüştük. 

Bu nedenle TFFnun adil davranıp en azından kulüplerin ve taraftarlarının yüzünü güldüreceğini var saymıştık. Hatta kimilerinin “ilerde açılacak tazminattan korktukları için karar verme sürecini mahkeme sonuna ertelediler” uyarılarını bile duymazlıktan geldik. Oysa bu Play – of kararı tamamen yayıncı kuruluşun karlarının garanti altına alınmasına yöneliktir. Oysa liglerin ertelendiği bir aylık süre için TFF ve kulüpler haklarından vaz geçseler iş biter ve adil olurdu. Federasyon ise gelir kaybı olmasın diye bu son derece adaletsiz sistemi devreye soktu. “Kararı ilk önce Beşiktaş Başkanı Yıldırım Demirören duyurdu, ardından TFF’nin patronu Mehmet Ali Aydınlar açıklama yaptı. Aydınlar, “1 sene deneme süresi belirledik. Memnun kalmazsak, seneye statüyü değiştirebiliriz. Lige renk katmak, kulüplerimize ek gelir sağlamak, ekonomilerini daha güçlü hale getirmek için bu yöntemi seçtik. Kalıcı olmasını umuyoruz” dedi. Aydınlar, basın mensuplarının soruları üzerine Play-Off sistemiyle ilgili olarak sadece Galatasaray’ın çekinceleri olduğunu söyledi.” 

Açıklamadan da anlaşılacağı üzere gelecek yıl vazgeçilecek. Olan bazı kulüplere ve taraftarlarına olacak. 

Bir hesap yapalım. Ligi 10 puan önde bitirmiş, 34 hafta ter dökmüş, anasının ak sütü gibi helal bir birincilik kazanmış bir takım var. Play – of’da yarı puanı ile gireceğinden puan farkı beşe düşecek. Kim hangi hakla bu alın terini gaspediyor? Diyelim ki, birinci ile ikinci arasındaki ilk maç ikincinin sahasında ve galip gelen ikinci. Kaldı fark iki puan. Yani ter akıtarak tek tek toplanan puanlar bir maçta uçup gidecek. Bu adaletsizliğin dik alasıdır. Basketbolda da aynı sistem var diyebilirsiniz. Evet ama tam adaletli. Böyle baştan savma sadece kendi cebini düşünen bir adalet değil. 

Şike konusunda adalet bekleyenlere bir uyarımız olsun. İsminde “adalet” kelimesi barındıran bir partinin iktidar olduğu bir ülkede adalet işte bu kadar olur. Kusura bakmayın… 

İzmir 2011-08-24 

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..