Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '09

 
Kategori
Siyaset
 

Adamına göre iş mi, işe göre adam mı?

Bu soruya doğru cevabın verilmesinden sonra uygulanması, küçük bir işletmenin, büyük bir şirketin, köylerin, beldelerin, ilçelerin, şehirlerin ve hatta ülkelerin gelişmesinde ve büyümesinde çok önemli rol oynayacaktır.

İşe göre adam çalıştıran ülkeler, çok hızlı yol kat ederek gelişme gösterirken, adama göre iş ayarlayanların yönetici olduğu ülkeler veya birimleri, adeta yerinde saymakta ve hiç bir gelişme gösterememektedir.

Bir işin en iyi yapılabilmesi için gerekli olan şey, o işi uzmanına bırakmaktır. Çünkü işin pratik yönlerini, nasıl yapılacağını, işle ilgili yan etkilerin, getirilerin ve götürülerinin neler olacağını en iyi bilen kişi elbette ki o işin uzmanı ve erbabı olan kişidir. İşin yapılabilmesi için seçilecek kişi ancak bu uzmanlığı olan kişiler arasından seçilmelidir.

Ülkemizde üzülerek bu kuralın gereği kadar uygulanmadığını görmekteyiz. Siyasi partiler yönetim kademelerini ele geçirdikleri zaman genellikle kendi yandaş ve üyelerini vasıflı olup olmadıklarına bakmaksızın önemli yerlere yerleştirme telaşı içersine girmekteler. Daha birkaç gün önce medyada, sayıştay denetçilerinin ‘belediyelerin bütçelerindeki aslan payını (%40 ların üzerinde bir pay) henüz zamanını doldurmamış kaldırım ve yol yapımına harcandığını’ açıkladıklarına şahit olduk.

Bu üzücü durum adama göre iş kuralının uygulandığını gösteren en iyi örnektir. Şehri güzelleştirmek adına yapılanların perde arkasında, belirli kişilere iş yaratma düşüncesi olduğu açıkça görülmektedir. Bu kadar sık yenilenmesine rağmen büyük şehirlerin yolları ve kaldırımları, şehre yakışmayan görüntüler vermektedir.

Bana göre, belediyelerin denetlenmesi sadece raporlarla sınırlı kalmayıp, gelen üst yönetimler ve ilgili mercilerce bu ihaleleri alan kişi ve firmaların geçmiş yıllardaki durumları ve ortaklıklarını da kapsamalıdır.

Makam ve yetki kullanarak kişilere iş yaratmak, belli kişi ve şirketleri kayırmak yasalarımıza göre suçtur. Bunca işsiz, aç ve muhtaç varken, bunlara istihdam yaratıcı, üretime yönelik yatırımlar yapmak varken, bunca parayı taşa ve toprağa gömmek, hele hele daha yenilenme vakti gelmeden söküp yeniden yapmak dinen de israf ve günahtır.

Bu şekilde ‘adama göre iş yaratılan uygulamalar’ birikimlerin sadece taşa toprağa gömülmesinde değil, bir çok, idari birimlerde de yapılmaktadır. Bana göre bu tip uygulamalar vatana ihanetle eş değerdir. İnsanın vicdanını sızlatan bu uygulamaların her seçim döneminden önce yapıldığına sıkça şahit olmaktayız.

Dileriz bu seçim döneminde adama göre iş uygulamaları ülkemiz için son olur ve ülkemiz daha istihdam yaratıcı ve üretime katkıda bulunan uygulamalarla, dünyada hak ettiği çağdaş medeniyetler seviyesinde üst sıralarda yerini alır.

Yurdaer KILIÇ

 
Toplam blog
: 106
: 597
Kayıt tarihi
: 13.02.09
 
 

1953 Denizli doğumlu, evli ve iki çocuk babası. Doktor dişhekimi, şimdiye kadar yayınlanmış yedi ..