Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '14

 
Kategori
Futbol
 

Adamlar abad eder, bizse berbad..

Adamlar abad eder, bizse berbad..
 

Almanya Şampiyon.


Almanlar memleketlerine şan ile, şöhret ile, alkış ile döndüler. Bizse kıyıdan kıyıdan , kıskançlık mı diyelim, imrenme mi, öyle seyrettik..

Zaten 2014 – Dünya Kupası boyunca seyirci değil miydik? Komşumuz Yunanistan; komşumuz İran aslanlar gibi Brezilya’da sahalara çıkıp, dünya devlerine kafa tutarken biz neredeydik? Evlerimizde televizyonlarımızın başında…

Çoğu kez demedik mi kendi kendimize : “Bize ahlar olsun; vahlar olsun… Şu Yunanistan, şu İran, şu sahalarda top koşturuyor da… Bize de yazıklar olsun, yerimizde sayıyoruz..!” Demedik mi?

Peki , hep kendi  kendimize sorup durmadık mı: Niye… Niye… Niye?

Cevabı  kendi içimizde.. Sonucunu da Brezilya da gördük…

Her şeyden önce Türkiye’de Spor’a sahip çıkan yok. Sahip çıkıyormuş gibi görünen çok da gereğini yapanlar yok. Başta Devlet ne yapacağını bilmiyor. Kulupler hakeza… Vatandaş zaten sahaya birbirine küfretmek için geliyor.

Brezilya’da ne güzel, bayram havası içinde bir ay tertemiz maçlar seyrettik. Fauller olmadı mı.. Oldu… O futbolun şanındandır. Olur… Ama ne seyirciler, ne oyuncular birbirini yemeye kalkmadı. Bir tek  “Suarez” hariç… Adam rakibini ısırdı be… Bu onun ilk vakası değilmiş… Demek ki onun sülalesinde… Neyse!

Niye biz böyleyiz.?
Şunu gördük: Futbolun temelinde Şunlar var…
1. Eğitim.
2. Disiplin.
3. Sistem.
4. Takım oyunu
5. Çok çalışmak.

Daha çok şeyler var da, şimdilik  bunlarla  özetleyebiliriz.
Adamlar Eğitim ve Kültürü toplumlarının temeline koymuşlar. Bu, genelde genel bir “Terbiye”yi getirmiş. Ne demişti Atatürk:
“Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim.” İşte size  sporun ve sporcunun özeti…

Gençleri iyi yetiştirmek istiyor musunuz ? Onlara iyi bir eğitim sağlayın (ama kızına ama erkeğine, ayırt etmeyin) ; ve onların spor yapmasını sağlayın… Ama nasıl spor? Disiplin içinde, bilinçli ve sonuç alıcı. Geniş bir hoşgörüyü getiren takım sporları kadar elbette bireysel sporlar da önemlidir. Yeter ki gençlik spor yapsın. Kızlar başörtüsü takacak, onlar orasını burasını gösteremez; deyip; heykellere bile başörtüsü takmaya kalkarsanız.. Bu gençlik nasıl spor yapsın? Bir kere kadınlara kızlara o hakkı tanımıyorsunuz. İşte gençliğin yarısı gitti… Anaları spor yapmayan çocuklar spor yapar mı; spora iyi gözle bakar mı? Zihniyet bu…

Şimdi, Almanya’yı zafere kim götürdü. Başlarında kim vardı. Teknik Direktör : Joachim Löw, değil mi? Amenna… Löw , zaferden sonra ne demiş:

24 yıl sonra dünya kupasını kazanan Almanya'nın teknik direktörü Joachim Löw, “zaferin 10 yıllık bir projenin ürünü olduğunu söyledi.”

Hadi buyurun.

Bu, Almanya’ya Dünya Kupası’nı kazandıran Löw, Türkiye’ye gelmiş mi?

“1 Haziran 1998'de Fenerbahçe'nin başına geçmiş mi geçmiş. Kısa zamanda oradan kovulmuş mu, kovulmuş. Sonra, Türkiye'de kısa bir süre Adanaspor'u da çalıştırmış mı çalıştırmış. Oradan da kovalanmış mı, kovalanmış,  Löw..!  İşte böyle bir insan. O insan Almanya’yı aldı ve Dünya Şampiyonu yaptı.

Bunun üzerine ne denir. Biz insan kıymeti biliyor muyuz? İhsanı tanıyabiliyor muyuz?

O insan tuttu Almanya’yı  “Abad” etti. Bizse burada ne yapıyoruz… Onu da siz söyleyin.

Ama, Alman takımı Kaptan Philipp Lahm'ın bazı altın gibi önemli sözleri var ki, onları tekrarlamadan geçemiyeceğim. Belki işin sırrı oradadır: ''Bireysel olarak en iyi oyunculara sahip olup olmadığınızın önemi yok. En iyi takım olmanız gerekiyor. Sonuçta kürsüye dünya şampiyonu olarak çıkıyorsunuz. İnanılmaz bir duygu'' dedi.

Belki Türkiye kalkınmasının da asıl özeti burada: “Takım oyunu oynayabiliyor musunuz?” Yok mu… O zaman, her şey gelecek bahara kaldı!

 

 

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..