Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Eylül '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Adana'da "Altın Koza" buluşması…

Adana'da "Altın Koza" buluşması…
 

17 Eylül'de yeni yayın dönemine başlayacak olan 'Hanımın Çiftliği', bizleri yeniden 1950'lerin Adana'sına götürecek. Bu sevilen yapıma ev sahipliği yapan Adana, 20-26 Eylül arasında, 'Altın Koza Film Festivali'yle de 'Türk Sineması'nın gelişimine katkıda bulunacak!

Bu bağlamda, Adana Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında 'Altın Koza'nın programı tanıtıldı. Jeneriğin ardından konuşan Festival Genel Müdürü Ozan Aksu, 'Altın Koza Film Şenliği' adıyla başlayan festivalin 41 yıllık mazisine karşılık, 17'incisinin düzenlenmesinden üzüntü duyduklarını belirtti. Ertelemeye gösterilen tepkileri 'Altın Koza marka olmuş' diye yorumlayan Aksu, 'Altın Koza'nın sürekliliğine çalıştıklarını söyledi! Erteleme zararını azaltmak için sosyal sorumluluk projeleri düzenlendiğini anlatan Koordinatör, Adana'daki tarihi evlerin kamulaştırılıp yenilenerek 'Adana Kent Müzesi' oluşturulabileceğini ve kentin adını duyuran ünlülerin isimlerinin buralara verilebileceğini açıkladı! Hilmi Etikan, ulusal sinemada adını duyuran yönetmenlerin ilk tohumlarının Adana’da atıldığını söylerken Işıl Özgentürk de festivalin yapılmasından duyduğu heyecanı paylaşıp para ödüllerinin Türk Sineması’nı desteklemedeki önemine değindi. Belgesel, canlandırma, deneysel ve kurmaca bölümlerinden oluşan ‘Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’nın amacının ülkeleri kaynaştırmak olduğunu hatırlatan Kadir Beycioğlu, Dünya Film Eleştirmeni Federasyonu(FIPRESCI) tarafından hazırlanan bir seçkinin ilk kez bir festivalde yer alacağını da hatırlattı.

Gelişerek en önemli etkinliklerinden biri haline gelen ‘Altın Koza’da ‘Ulusal Öğrenci Film Yarışması’ ve ‘Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması’ dikkat çekici! Ulusal Uzun Metraj Film dalında 10 filmin yarışacağı festivalde bir başka ayrıntıysa, öğrenci bile olsa filmi gösterilen tüm yönetmenlere ücret ödenmesi. Böylece telif hakkına sahip çıkmayı öğreten festivalde Filistinli sinemacılar da sanat-politika karışımı bir dille acılarını paylaşacak. Yunan yönetmen Theo Angelopoulos’un ‘Onur konuğu’ olarak katılacağı ‘Altın Koza’da Müjde Ar ve Atilla Dorsay’a da ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ de verilecek. Sibel Can, Zuhal Olcay, Göksel ve Erol Evgin’in konser vereceği festivalde konuklar 24 Eylül’de ‘Sevgi Korteji’yle halkı selamlayacak. 8, 3 Milyon TL bütçeli ‘Altın Koza’da 5, 5 Milyon TL harcama beklenmekte!

Anibal Güleroğlu

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..