Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Adana’da Nerede Ne Yenir?

Adana’da Nerede Ne Yenir?
 

adana da nerede ne yenir


Adana Yeme İçme Rehberi : Adana’da Nerede Ne Yenir?
 
Adana Yeme İçme dosyamız ile Türkiye‘nin lezzet haritasını çıkarmaya devam ediyoruz. Bici bici, karsambaç, sıkma ve tarsusi gibi sokak lezzetlerinin yanında şırdan, kırkkat, çürük gibi yöresel lezzetleri ve kebapları ile öne çıkan şehrimiz Adana’dayız.
 
Adana’da Kahvaltı Nerede Yapılır?
Öncelikle sabah kahvaltısı ile girizgah yapalım. Size tavsiyem Adana’da sabah kahvaltısını Seyhan Baraj Gölü kıyısında veya Baraj Gölünü tepeden iyi konumda gören bir mekanda yapın. Nehir manzaralı kahvaltıcılara çok fazla alternatif bulunuyor. Benim kahvaltı ile ilgili sizlere iki önerim olacak (bir kere serpme kahvaltıyı listenizden eleyin, her zaman her yerde yiyebilirsiniz.). Birinci önerim sıkma diğeri ise Adana’nın gerçek kahvaltı ritüeli olan ciğer.. Evet yanlış duymadınız ciğer şiş.. sabah sabah ciğer mi yenir demeyin. ?? Ciğer, Adana kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Güne farklı bir başlangıç için mutlaka deneyin.
 
 
Adana’nın özel lezzetlerinden sıkmayı denemek isteyenler içinde ayrı bir parantez açalım. Sıkma; elde hazırlanan lavaş ekmeğinin içine çoğunlukla peynirli soğanlı harç ilave edilerek hazırlanıyor. Oldukça hafif ve doyurucu bu lezzet Adanalıların vazgeçilmezlerindendir. İsmini ise lavaşın içine eklenen malzemelerin dürüm haline getirilmesi akabinde iyice sıkılmasından alıyor.
 
Ama ben ille de serpme kahvaltı yapmak istiyorum diyorsanız mekan önerim Pastabahçesi olacaktır. 
 
Adana’da Kebap Nerede Yenir?
Adana’yı Adana yapan asıl lezzet hiç şüphesiz kebapları.. Adana’ya gelipte kebap yemeden dönmek denize giripte ıslanmamak gibi bir şey.. ?? Manzaralı şık restoranların ve mekanların sayısı günden güne artsa da tablacı olarak bilinen seyyar kebapçılara olan rağbet hiç azalmıyor.
 
Kıyma, kuşbaşı, ciğer ve şırdanı ile sizin için Adana’nın en iyi kebapçılarını ve mekanlarını bir araya getirdik.
 
Adana’nın En İyi Kebapçıları
Benim gözümden Adana’da en iyi Adana kıyma kebabını yapan mekanlar ise şöyle; Cik Cik Ali, Eyvan Kebap, Kebapçı Şeyhmus, Kebapçı Mesut, Kaburgacı Yaşar Usta, Onbaşılar Kebap, Öz Asmaaltı, Öz Mas Kebap, Kolcuoğlu, Tarihi Adana Kazancılar Kebapçısı, Hasan Usta, Yeşil Kapı ve herkesin bilmediği Bolkepçe Lokantası ile Yavuzlar’da bulunan küçük elips şeklinde kebaplar yapan Öz Gönül Kebap‘tır. Daha sonra benim için daha çok ciğerleri ile ön plana çıkan Birbiçer, Ciğerci Mahmut ve Ciğerci Bedo (Ulaş) sayılabilir. İtirazı olan varsa şimdi söylesin ya da sonsuza dek sussun.   Bu arada Kazancılar Çarşı’da bol bol tablacı ve fasıllı kebapçılar bulmanız mümkün..
 
Eyvan Kebap
1981’den bu yana işin mutfağında olan Eyvan Kebap, Adana‘da en iyi kıyma ve kuşbaşı kebap yapan kebapçılardandır. Genel olarak Adana’da ister tablacıda ister restoranda yiyin kötü kebap yemek gerçekten çok zor.. Fakat mükemmele yakın kebabı maalesef her yerde bulamazsınız. Eyvan Kebap bence mükemmele yakın kebap yapıyor. Eyvan Kebapta kuşbaşı özel tavsiyemdir.
 
33 yıllık lezzet yolculuğunda misafirlerini hiç üzmemiş.. servisi, hizmeti ve lezzeti ile Adana kebabı denilince akla ilk gelen mekanlardan..
 
Kardeşler Bol Kepçe Lokantası
Bol Kepçe Kebap, kuşkusuz Adana’da ucuz ve lezzetli kebap yenilecek en güzel adres.. Size ismiyle müsemma bol kepçeden bir kebap ziyafeti sunacak şahane bir mekan.. Adana’da yerlisi dışında çok kimsenin bilmediği bu mekan insanı çatlatana kadar doyuruyor.
 
Bol Kepçe, İncirlik yönüne doğru giderken Yüreğir’de Keresteciler sitesinin içinde yer alıyor. Mekan herhangi bir manzara, teras ve bahçe vaad etmiyor. Hatta masa ve sandalyeleri dahil oldukça salaş bir yer.. Yani bir sanayi sitesinde yer alan esnaf lokantalarından farksız.. Otantik bir ortamı olmayan mekana lezzet peşindeyseniz gelmelisiniz onu baştan belirteyim! Çünkü sunduğu kebaplar, fiyat-performans ve servis enfes.. Genel kebap çeşitleri ile göz dolduran Bol Kepçe şuanda Adanalıların en gözde kebapçılarından.. ??
 
Adana Yeme İçme, Adana'da ucuz lezzetli kebap nerede yenir? Adana kebap fiyatları hesap fiyat listesi, Bol Kepçe Lokantası Yüreğir incirlik AdanaAdana Yeme İçme: Adana’da kebap nerede yenir?
 
Hasan Usta Kebap
Hasan Usta, 1986 yılında seyyar tezgahta kebap satmaya başlamış.. Ardından bir arazide küçük küçük tabureleri ve masaları ile işleri yavaş yavaş ilerletmiş.. Seyyardan barakaya barakadan markaya Hasan Usta hikayesi işte böyle başlamış.. Yaptığı Adana Kebabının namı Adana’da almış başını yürümüş..
 
Bu günlere kolay gelinmemiş zahmetsiz rahmet olmaz elbette.. Lakin şuanda Adana’nın her köşesinde Hasan Usta’nın bir mekanına rastlamanız mümkün.. Çocukluğundan beri kebap işinde olan Hasan Usta Yeme İçme sektörünün dragonlarından biridir bizce..
 
Adana‘daki en iyi kebapçı elbette değil hatta zincir mekanlara sahip olması sebebiyle yavaş yavaş fast food olayına dönmüş olması da bir hakikat. Ama yinede iyi kebapçılardan bir tanesi be abi.. Adana’da yaptığı büyük atılım ile taklitlerinin artması bence yaptığı işin kalitesinin göstergesidir aynı zamanda..
 
Adana’da Pirzola ve Külbastı Nerede Yenir?
Adana Kebap değilde şöyle efsane bir pirzola yiyelim derseniz size güzel mekan tavsiyem Çamaltı Et Mangal olur. Yakınlarda iseniz yolunuzu düşürün. Külbastı ve tavuk şiş için tek önerim ise Yeşil Kapı olacaktır. Fakat bu mekan aileler için uygun değil. Salaş ötesi ve hijyen konusunda sıfır bir yer. Sadece lezzet odaklı gezginlere tavsiye edilir.
 
Adana’da Ciğer Nerede Yenir?
Birbiçer Kebap Salonu
Birbiçer, 1940’lı yıllarda Bakımyurdu Caddesinde (Hacı Bayram) hizmete başlamış.. Mekanda Adana kebap, kaburga, çöp şiş ve çiğ köfte gibi farklı lezzetlerde var fakat ben sadece bir ürün üzerinde duracağım dostlar.. Bu mekanda bir ciğer yapılıyor ki hiç sormayın.. bırakın tabağı adama ocağı yedirtir.. tek kelime ile muhteşem.. Birbiçer Kebap Salonu, ister sabah kahvaltısı ister ara öğün olsun Adana’da en iyi ciğeri yiyebileceğiniz mekandır.
 
Ciğerci Ulaş (Ciğerci Bedo)
1985 yılından beri kebap sektörünün içinde olan Ulaş usta amcasından devraldığı bayrağı tecrübe ve kalite ile birleştirip 1998 yılı itibariyle Ciğerci Bedo ismiyle günümüze kadar taşımış. 2006 yılında müşterilerine daha modern ve nezih bir mekanda hizmet verme arzusuyla da Turgut Özal Bulvarına taşınmış. Şuanda ise tabeladan Bedo ismini silerek yola Ciğerci Ulaş olarak devam ediyor.
 
Ciğerci Ulaş (Ciğerci Bedo), ismiyle müsemma ciğeriyle meşhur.. Fakat her türlü sakatatı şiş olarak mekanda bulmak mümkün.. Billur, dalak, böbrek, yürek bunlardan bazıları.. Sakatat tercih etmeyenler için tavuk menüleri de var. Kırmızı et menüsü Adana Kebap, Uykuluk ve Kaburga’dan oluşuyor. Ben bu mekanda size ciğer ve uykuluk denemenizi öneriyorum. Aynı zamanda mezeleri de enfes..
 
Ciğer yiyebileceğiniz alternatif mekanlar ise Ciğerci Mahmut ve Ciğerci 184..
 
Adana’da Şırdan ve Mumbar Nerede Yenir?
Şırdancı Bedo
Şırdancı Bedo, sakatatın nirvanası ve Adanalıların müptela olduğu özel bir lezzet olan şırdanı en iyi yapan mekanlardan biridir. Sakın ıyyyy, uyyyy, ööögggh falan demeyin. Hikmetine sual olmaz Adanalılar şırdan ve mumbarı çok seviyor. Hatta koca bir şehir akşamları sırf şırdan yemek için sokaklara dökülüyor.
 
Yine mekanda yemeğe iri taneli ve oldukça lezzetli yöresel çürük çorbası veya paça çorbası ile başlamanızı öneririm.
 
Ardından bir kere de olsa ön yargılarınızdan arının ve şırdanı mutlaka deneyin. Eğer mumbar veya işkembe çorbası seviyorsanız şırdanı’da seveceğinizi düşünüyorum. Farklı bir lezzet.. Şırdan yiyemeyecekseniz eğer mumbar veya kırkkat alternatif olabilir. Ancak Adana‘nın yöresel yemekleri olan şırdan, mumbar, çürük ve kırkkat kesinlikle Şırdancı Bedo’da yenir.
 
Şırdan yemek için farklı alternatifler isterseniz Meşhur Şırdancı Ali Dayı ve Şırdancı Naci’yi önerebilirim.
 
Adana’da Çorba Nerede İçilir?
Adana’da mutlaka içmenizi tavsiye edeceğim iki çorba var. Bunlar yöresel çürük çorbası ve paça çorbası.. Yukarıda da bahsettiğim gibi Şırdancı Bedo’da bu iki çorbayı da deneyebilirsiniz. Fakat paça çorbası için çok hususi tavsiyelerim olacak. Bunlar Meşhur Kuruköprü Paça Salonu ve Seyhan Paça Salonu, lezizzzz.
 
Dipnot: Uzun süre Adana’da kaldınız, artık kebap türevlerini tüketmekten usandıysanız size farklı bir tavsiyem Adana Yumurtalık’ta bulunan restoranlarda Akdeniz balıklarının lezzetine bakıp güzel bir akşam geçirebilirsiniz. Veya süper olmasa da meşhur Mersin markalarının olan Adana şubelerinden tantuni yiyebilirsiniz.
 
Adana’da Tatlı Nerede Yenir?
Yazımın başında da belirttiğim gibi Bici bici, karsambaç, bomba ve tarsusi çok sık karşılaşacağınız sokak lezzetlerindendir.
 
Bici bici, Adana’nın en meşhur tatlısıdır. Sıcak yaz aylarında nişastadan yapılmış muhallebinin üzerine buz rendelenerek hazırlanır. Ardından buzun üstünde açılan oyuğa pudra şekeri ilave edilip özel bici şerbeti dökülür. Son olarak gül suyu eklenerek afiyetle yenir. Yakıcı Adana sıcaklarında serinlemek için yenilebilecek en güzel ve hafif tatlıdır.
 
Karsambaç ise Adana ve Mersin yöresinde yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Adana’da genelde temiz karın üzerine tatlı bir şurup eklenerek hazırlanıyor. Yayla kültürünün yaygın olduğu bölgelerde daha çok bilinir. Hatta karsambaçcılık şeklinde yaz kış açık olan dükkanları bile var.
 
Bunun dışında Adana’da adım başı sıcak şerbet satan mekanlarda göreceksiniz. Şerbetli tatlıları sevenlere meşhur karakuş tatlısını önerebilirim.
 
Adana’da Ne İçilir?
İçecek olarak Kazım Büfe’de bir kaç çeşit meyve suyunun harmanlandığı sırrı mekana özel atom veya muzlu süt tavsiye ederim. Muzlu süt deyip geçmeyin şaşı bakıp şaşırırsınız. ??
 
Epey bir yedik içtik değil mi? biraz da keyif yapalım ne dersiniz. Adana’da nefis bir manzaraya karşı nargile içmek için mutlaka Beyazevler’de yer alan Trip Cafe’ye uğrayın. Adana’da en iyi nargile Trip Cafe’de içilir.
 
Adana Yeme İçme, Adana'da çay kahve tarzı hususi nerede içilir? Adana göl baraj kenarı kafeler çay bahçeleri cafeler, Dilber Cafe, Trip Cafe Adana, Adana'da en iyi nargile nerede içilirAdana Yeme İçme: Adana’da ne içilir?
 
Dilber Cafe Adana
Ardından Seyhan Baraj Gölüne sıfır noktasında bir kahve keyfi yapıp size veda edelim ne dersiniz? Tabi ben bu keyfi klasik şekilde değilde Adana ve Hatay yöresinde yaygın olarak tüketilen Tarsusi ile yapacağım. Mekan tercihim ise bu keyif için en iyi noktalardan biri olan Dilber Cafe..
 
Tarsusi; asıl adı tarz-ı hususi olan kahve içme şeklidir. Ama “Galat-ı meşhura lügat-ı fesihadan evladır.” kabilinden tarsusi şeklinde telaffuz ediliyor. Sanki Tarsuslulara özel bir kahve gibi algılansa da Tarsus ile herhangi bir bağlantısı yoktur.
 
Aslında dudak payı biraz fazla olsun ve içim keyfi uzun sürsün diye çay bardağında ikram edilen köpüksüz kaynamış Türk kahvesidir. İçimi çok keyiflidir hele ki Seyhan Baraj Gölü kenarında iseniz offf ki ne off
 
Şimdi Büyük Saat önünden yer alan tarihi bedesten’den yöreye has diğer bir lezzet cezerye alıp çantamıza atıyoruz. Artık Adana’ya veda etme vakti geldi. ??
 
Uğrarsanız bizi hatırlayın..
 
Sevgiyle kalın..
 
 
 
Toplam blog
: 12
: 192
Kayıt tarihi
: 14.08.17
 
 

Kendim tarafımdan özgün bir şekilde yazılan bilgi verici yazılar paylaşmak istiyorum. Kullanıcıla..