Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '15

 
Kategori
Güncel
 

Adana Kebap-Şalgam Festivali'ni basanlar kimler ?

Adana Kebap-Şalgam Festivali'ni basanlar kimler ?
 

Özgürlüğü kısıtlamayın... Bırakın insanlar nasıl eğlenmek istiyorlarsa öyle eğlensinler..


Geçtiğimiz hafta içinde Adana’da bir etkinlik yapılacak-dı. Adı “Adana Kebap-Şalgam Festivali” ama yapılamadı. Çünkü etkinlik sırasında, festivali, ellerinde sopalar, döner bıçakları, pompalı tüfekler, silahlar olan bir grup kendini bilmez bastılar ve ortalığı dağıttılar. İnsanları tehdit ettiler. İtiş-kakış oldu. Adana festival ile haber olacakken, bu anarşi olayı ile gündeme geldi… Peki festivali basanları kim ve onları kim tahrik etti? Ya da Neden tahrik oldular..  Şimdilik bu sorunun eksenine oturan kişi Adana Valisi!..  Ama yakalanıp gözaltına alınanların ifadesi sonrası gerçek suçlular ve tahrik edenler, hatta organize edenler ortaya çıkartılacaktır. Peki, neden akla hemen Adana Valisi geldi? Çünkü Adana Valisi “bu festivali yaptırmam, izin vermem” demişti. Olayı biraz irdeleyelim....

Adana’da sabaha karşı ciğer veya kebap eşliğinde bir iki kadeh rakı içmek eski bir Adana adetiymiş.. Pavyonların bol olduğu dönemden kalma.. Adana’da kebap yanında şalgam ve rakı içmek de bir gelenek. Neredeyse tabiri caizse yediden yetmişe bu şekilde bir alem yaparlar. Neden diye sorsanız “biz Adanalıyık gardaş”cevabını alırsınız.. Hatta o zamanlar neredeyse her benzin istasyonunun arka tarafı bir alem hane idi. Kimilerinde küçük pavyonlar, üçüncü, dördüncü sınıf şarkıcılar vardı. Ben bu geleneği ilk 1986-87’de bölgede çalışırken gözlemlemiştim… O tür taraklarda bezimiz yoktur, hiç olmadı ama o alemlerin namı çok büyüktü sohbetlerde hep adı geçerdi. Oradan biliyorum.

Bahsettiğim yıllardan bu yana Adana’da sabaha karşı, küçük kebapçılarda kebap eşliğinde rakı içmek gelenek haline gelmiş. Bunu muhtemelen o küçük pavyonlardan çıktıktan sonra “cilalama” dedikleri yöntem gereği yapıyorlardı. Sonradan yaygınlaştı. Her yıl küçük bir grup yılda bir kere bu adeti yaşatmak için orada toplanmaya başlamış, 2010 yılından itibaren de katılım Adana sınırlarını aşmış.. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelenler bir gece kebap-şarap-rakı eşliğinde eğlenmeye başladı. Uluslararası olabilsin diye.. Kentin turizm günü olsun diye..

Ve adına önce “Dünya Rakı Günü “ ve “Rakı festivali “ dendi.. Geçen yıl katılanların sayısı 20 bini bulmuş.. Azımsanmayacak bir katılım. Kavgasız, gürültüsüz kendi halinde geçen festival olmuş. Bu yıl da aynısı bekleniyordu.  Ta ki Vali Bey " izin vermiyorum, yaptırmam "diyene kadar..

Neyse, uzatmayalım. 2015 yılı kebap-şalgam festivalinin etkinlik alanı Kazancılar Çarşısıymış.. İnsanlar geceden etkinliğin yapılacağı alanda toplanmışlar.  Kebaplar yenmeye, isteyen şalgamı, isteyen rakısını içmeye eğlenceler yapılmaya başladığında, alana bir grup eli sopalı, bıçaklı hatta pompalı tüfekli insanlar giriyor ve alanı savaş alanına çeviriyor. Masaları dağıtıyor, insanları tehdit ediyor, rastgele havaya ateş ediyor ve hatta insanları tartaklıyorlar. Tabi, haliyle etkinliğin de içine ediyorlar..

Bence bir nevi terör eylemi olan bu eylemde, eylemciler resmen dehşet saçmışlar..  Amaç; elbette bu etkinliği yaptırmamaktı ama bence asıl amaç gözdağı vermek, korku salmaktı..  İyi de Vali’nin bununla ne ilgisi var diye bir soru soruyorsanız, bence çok ilgisi var.. Zira, bir kaç gün önce Adana Valisi "bu festivali yaptırmam, izin vermem" demişti ya ! Belli ki, bunu kendilerine şiar edinmiş, hatta emir telakki etmiş, belki aradıkları fırsatı yakalamış olan birileri gidip o festivali bastılar. Ve sonuç malum..

Olay kısmen siyasi, kısmen de terör ve polisiye boyut kazanmasaydı, bu topraklarda yaşayan çoğu kişinin böyle bir etkinlikten haberi bile olmayacaktı. Ya da tv’lerde küçük bir haber olarak kalacaktı.

Aynı vali geçen yıl böyle bir etkinliğe izin vermiş bu yıl niye izin vermemesinin sebebi, meğerse etkinliğin isminden ötürüymüş.. Zira, festivalin ismi önce " Kebap, rakı festivali" idi. Sonra "kebap-şalgam festivali adını aldı.. Festival ilk kez yapılmıyordu ama ilk kez silahlı bir baskın gördü.. Festival ilk kez şiddetle tanıştı..

Sebep? Etkinlikte rakı içilmesiymiş!.. Yahu beyinsizler… Bu orada yıllardır yapılan, uygulanan bir gelenek. Yani adı "festival" olmadan önce de insanlar o şehirde kebap ve şalgam yanında rakı içiyorlardı.. Hem de adına "boğma rakı" denen cinsinden. Şahit olmuşluğum da vardır hani... Adı festival olsun ya da olmasın, insanlar gene o şehirde kebap yanında şalgam ve rakı içmeye devam edecekler. Gerçek Adanalı da bunu çok iyi bilir.

Neden şimdi, göze battı ? Nedenini biliyoruz da, neyse !.. Tahmin etmişsinizdir sanırım..

Bir kaç  soru soralım ve yazıyı bitirelim :

1) Vali’nin sözleri festivali hedef yapmasaydı bu saldırı olur muydu?

2) AKP 1 Kasım’da % 49.5 almasaydı Vali festivale taş koyar mıydı?

3) Bu saldırıyı düzenleyenler gerçekten Adana’nın yerlisi mi ?

4) Adana’da rakı içmek yasaklanacak mı ?

5) Çukurova’nın Adanası’na bu yasak koyar mı ?

../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..