Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
15236
 

Adana Mutfağından, Mumbar

Adana Mutfağından, Mumbar
 

Mumbar


Belki de Adana Yöresi'nin en ilginç ve en lezzetli yemeklerindendir mumbar. Hele bir de ayran varsa yanında tadından geçilmez.

Nasıl yapıldığına gelince; kasabınıza daha önceden spariş vermek gerekir, mumbarı. Kasabınız, "Adanalı mısınız?" diye sorduğunda gülümseyin.

Büyük bir kap içerisinde, iri kaya tuzuyla iyice ovalayıp yaklaşık on beş dakika bekletin. Sonra, iyice yıkayın. Tersini çevirip tekrar yıkayın, yani içi dışı iyice tuzlanıp, yıkanmış olsun.

Eğer mumbarınız fazlaysa buzlukta saklayabilirsiniz.

İçini ise; yaprak sarmasının içi gibi (kıymasız) hazırlayabilirsiniz ve dolma oyacağı yardımıyla içini doldurabilirsiniz.

3 mumbar için,

3 su bardağı pirinç
1 domates
1 kuru soğan
1 tutam maydonoz
1 tutam nane
yarım çay bardağı sıvı yağı
yarım tatlı kaşığı karabiber, kimyon ve tuz
1 yemek kaşığı biber salçası

Domates, soğan, nane ve maydonozu ince ince kıyın ve diğer malzemelerle karıştırın.

Doldurduğumuz mumbarları, düdüklü tencereye koyun. Üzerini 4 parmak geçecek şekilde soğuk su ekleyip, 2-3 çay kaşığı tuz attıktan sonra düdüğün çalmasını bekleyin. Sonrasındaysa, kısık ateşte 45-50 dakika pişirin.

Afiyet olsun....

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

bende mumbarı çok severim adanaya her geldiğimde dostlarımdan mumbar yapmalarını isterim.. ancak ben birşeyi düzeltiğim düdüklüde 10-15 dk pişmesi yeterlidir diye bilirim... ellerine sağlık

t o 
 20.05.2008 15:10
Cevap :
Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Ben 45 dk. kadar pişiriyorum. Çok pişmiş sevdiğim için. İsteğe bağlı olarak daha az da pişirilebilir. Sevgilerimle...  23.05.2008 12:48
 

Kayserili, Konyalı ve Anteplilerde dumuştum daha evvelden. Demek ki, kasap olsam "Adanalı mısınız?" diye sormazmışım.

karga 
 20.05.2008 14:08
Cevap :
Kayseri mantısı, Konya'nın etli ekmeği, Antep baklavası.... Tamam, kabul ama mumbar Adanalılarındır. :) Demek ki, bizden duymuşlar. :) Sevgilerimle...  23.05.2008 12:52
 

Yemek tariflerinizi izleyeceğim. Ellerinize sağlık. Geçen yıl heveslendim. Bir defa yıkamayı denedim akşam saat 19.oo'da başladım saat 12.oo'de bitirmek zorunda kaldım. Üzerlerindeki yağı sıyırdım. (Kaya tuzu) önce Tuzla sonra limonla ovdukça jel gibi bir şey birikiyor. Yine çeviriyorum. Tekrar yıkıyorum, yine aynı bekletiyorum dediğiniz gibi ovuyorum yine jel çıkıyor. sanırım 3 tane kadardı. Sonra çamaşır yıkar gibi tuzluyken çitiledim. bazı yerlerinden koptu. Jelin bitmesi için bıçakla sıyırmaya karar verdim başladım bu defa incecik bir şey kaldı sıyırdığım yerlerde. Dediğiniz gibi ben de yorluduğum için buzluğa koydum. Devamını getiremedim. Maalesef buzlukta süre dolunca iptal etmek zorunda kaldım. Bizim köyde içine biraz kıyma da doğruyorlardı. Son yıkamada sıcak su kullanmıştım. biraz toplanmıştı.Yıkama işini biraz daha açık anlatırsanız sevinirim. Resmi gördükten sonra tarifinizi uygulamaya karar verdim. (sönmüş Kireçle yıkama işi de var sanırım) Ellerinize sağlık Selamar

NEZHAD AGLAĞU 
 20.05.2008 13:39
 

Eminim çok güzeldir.Ellerinize sağlık. Ancak ben biraz ön yargılıyım nedense... Kokoreç , mumbar ... Yiyebileceğimi sanmıyorum. Sevgi ve saygı ile kalın.

basak_33 
 20.05.2008 13:35
Cevap :
Eminim çok seveceksinizdir. Çok da sağlıklı değil ama olmadan da olmuyor... Sevgilerimle...  23.05.2008 12:54
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 5
Toplam yorum
: 4
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 19449
Kayıt tarihi
: 18.05.08
 
 

Mutfak. Herkes için bir çok şeyi ifade edebilir bir mutfak. Bazıları içinse hiçbir şeyi... Sanırım, ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster