Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
148483
 

Adana Usulü İçli Köfte

Adana Usulü İçli Köfte
 

Annemi zor ikna ettim güzelim içli köftenin tarifini blog okurlarına sunmaya. Hiç bir yerden alıntı yok bu arada. Annem anlattı ben yazdım. Gerisi de sizin marifetli ellerinize kalmış. Her yörede farklı yapılan içli köfte. Adana'nın en gözde yemeklerinden biridir. Nasıl yapıldığına gelince;

İçini bir gün önceden hazırlıyoruz
1 kg kıymaya yarım fincan kadar su koyarak kısık ateşte pişir sonrrraaaa 750 gr. kadar ince ince ve küp şeklinde doğradığın hatta kıydığın soğanları üzerine ekle, tencerenin kapağı açık kalsın ki buhar gitsin, bunlar pişsin, bir-iki kaşık biber salçası kimyon, tuz, karabiber de koy, birazcık çevirdikten sonra altını kapat ocağın. İnce ince kıydığın yarım demet maydonuzu ekle,karıştır ama tencerenin kapağını kapatma yoksa sulanır.

Bunu hallettikten sonra bir buçuk kilo kadar köftelik bulgura, bir su bardağından birazcık az irmik, tuz da koooyyyy, ılık suyla ısla ve üzerini kapat (Tencere kapağı bu iş için uygundur). Yarım saat aradan geçsin. Bir yemek kaşığı biber salçasını koy. Bir de yumurta kır. İyice yoğuracaksın bunları. Ondan sonra da iki su bardağı kadar da unu ekle ve iyice yoğur. .

Sonra büyük bir yumurta kadar eline al, bir parmağını ortasına batır ve çevire çevire onu tabak gibi aç. Daha önceden dolabta soğuttuğun hatta donmaya yakın olan içinden bir kaşık kadar köfte hamurunun ortasına koy sonra da yavaş yavaş çevire çevire üzerini kapat. (Poğaça yapımını düşünebilirsiniz ama elips şeklinde)

Bir tencerede su kaynat suya bir limon sık ve tuz da ekle. Köfteleri içine at ve bekle. Köfteler suyun yukarısına çıkınca köfteler pişmiş demektir.

Servis için de yanına limon, turşu ve ayran iyi gider.

Afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Bir kez yapmayı denedim, ama dağıldı köftelerim suya atar atmaz :( Sanırım yumurta koymamıştım. Yumurtanın toparlayıcı özelliği vardır. Tekrar deneyeceğim. Umarım bu sefer başarırım. Sevgiler ve annenize selamlar ;)

Nazan Adıgüzel Köseoğlu 
 06.11.2008 15:00
Cevap :
Nazan Hanım, annemden çok uzağım ve sanırım annemi de onun miss kokulu köftelerini de çok özledim :) Sevgilerimle... Eminim çok leziz olacaklardır.. :)  13.11.2008 1:05
 

Sitede yeniyim, blogları gezerken yani bir blogdan diğerine geçiş yaparak kendimi sizin blogda buldum ve bu tarifi görüncede yorum uazmadan devam edemedim, annenizin diliyle yazmışsınız çok hoş ve sevimli olmuş mersinl olduğum için sesleri duyar gibi oldum .Tarif harika yalnız o bulgurdan nekedar çok köfte çıkar uff bunu annenize bi sorsanız ayrıca ceviz adana mersin ve hatayda kullanılmaz (yorumların birinde vardı sizde bilmiyorsunuz bende tabii)ve bir şey daha mersinde biz bu köfteleri acı pul biberliveya acı salçalı sarımsak ve zeytin yağından hazıladığımız bir sosun içerisinde şööle çevie çevire yeriz.ahhh nasıl özledim oraları ve yemeklerini Sevgilerimle güzel kızım..

Meral adak. 
 15.01.2008 11:17
Cevap :
Çok teşekkür ederim Meral Hanım. Yorumunuzu anneme de okudum :) Ben bu sosu hiç duymamıştım ama içli köfte yaptığımız bir gün deneyeceğim. Eminim, kulaklarınız da çınlayacaktır. 1 kg bulgurdan gerçekten çok köfte çıkıyor ama biz birazını da dolaba koyuyoruz, ertesi gün yemek için ya da kalabalık olduğumuz günler yapıyoruz ama az köfte yapmak için her şey yarıya indirilerek de yapılabilir. Bu arada, cevizli köfteyi de çok merak ediyorum. Sevgilerimle... Kendinize iyi bakın...  20.01.2008 19:13
 

En kısa zamanda yapacağım... Rahmetli Annanem yapardı... Çok severek yerdik... Annemde bilirdi ama ben birtürlü çalışma hayatının yoğunluğundan yapmaya fırsat bulamamıştım... En kısa zamanda bu tarifi deneyeceğim...Annenize selamlar çok teşekkürlerimi iletin lütfen...Yapıp kulaklarınızı çınlatacağım bir tabakta kendisine göndereceğim...Bakalım beğenecekmi...Sevgiler...

Zeynep Gülay 
 25.12.2007 19:02
Cevap :
Annem buna bayılacak. :) İnanmayacaksınız ama şimdi benim de canım istedi. Şöyle sıcak sıcak... Değil mi ama! Şimdiden afiyet olsun Zeynep Hanımcığım. Sevgilerimleee...  25.12.2007 19:11
 

GENE ADANA'MIZIN YÖRESEL BİR YEMEĞİ "İÇLİ KÖFTE" ÇOK ÇOK ENFES..! İNANIRMISINIZ SEVGİ HANIM,SENELER ÖNCE BU İÇLİ KÖFTENİN SADECE GÜNEYDE ADANA'YA AİT OLDUĞUNU BİLİRDİM..ANCAK BUGÜNLERE GELDİĞİMİZDE BU YEMEĞİN ÖRNEĞİN HATAY'DA "ORUK"OLARAK KARŞIMIZA ÇIKTIĞINI,SONRALARI G.ANTEP,URFA,K.MARAŞ,HATAY,MERSİN ve HATTA ve HATTA ŞİMDİ İSTANBUL'DA LOKANTALARDA (Beyoğlu-İstiklal Caddesi) GÖREBİLİYORSUNUZ İÇLİ KÖFTENİN VERSİYONLARINI...BİZİM ADANA'da ARAP KÖKENLİ HEMŞEHRİLERİMİZİN YAPTIKLARI (İçinde kıyma+ceviz) İÇLİ KÖFTENİN YEMEDE YANINDA YAT MİSALİ LEZZETİNE DOYUM OLMUYOR DOĞRUSU DİYEBİLİRİM.GERÇİ BİRAZ AĞIR OLMAKLA BİRLİKTE ,BENDENİZ BU YİYECEKLERDEN MÜMKÜN OLDUĞUNCA (Pehriz nedeni ile) UZAK DURMAMA RAĞMEN,HALA LEZZETİNİ GÖZÜMDE,DAMAĞIMDA ve AKLIMDA HAYAL EDİYORUM..SEVGİ HANIM SİZE,ELİNİZE SAĞLIK , YİYEBİLENLER içinde AFİYET ,ŞEKER OLSUN DİLİYORUM..(İşte bende şeker olduğu için yiyemiyorum bu lezzet köftesini..) SEVGİ HEMŞEHRİME SEVGİ ve SAĞLIKLAR DİLERİM..NECİP KÖNİ - ADANA/TR

Necip Köni - Adana / TR 
 24.12.2007 16:58
Cevap :
Çok geçmiş olsun Necip Bey. Yorumunuza sevindim. Hatay'da "Oruk" denildiğini bilmiyordum. Aslında, bir-iki tane içli köftenin perhizi bozacağını düşünmüyorum. Özellikle de bu tarifle, çünkü içine kuyruk yağı konulmuyor bunda. Gerçi, kuyruk yağı çok sağlıksız ve kulağa hoş gelmeyen bir şey olsa da içli köfteye yeniden bir lezzet katıyor. Cevizle yapıldığını ben de duydum ama yemek hiç nasip olmadı... Kendinize çok iyi bakın. Sağlık ve mutluluklar diliyorum...  24.12.2007 18:29
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 40
Toplam yorum
: 159
Toplam mesaj
: 51
Ort. okunma sayısı
: 7004
Kayıt tarihi
: 06.08.07
 
 

Ben Sevgi Biçer. 1983 Adana doğumluyum. Doğu Akdeniz Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Öğretmen..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster