Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Kasım '18

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Adana'ya Yolculuk / 4. Uluslararası Çukurova'da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali

Adana'ya Yolculuk / 4. Uluslararası Çukurova'da Türk Dünyası  Şiir ve Müzik Festivali
 

Şair Abdülkadir Güler Ödülünü Saadettin Arslan'dan alırken.


Güzel Türkiye’mizde zaman zaman kültür ve sanat etkinlikleri, şiir ve kitap günleri, çeşitli kültürel sempozyumlar yapılıyor.  Geçmişte Söke’de, Kuşadası’nda, Didim’ de şiir ve kitap günleri yapılırdı. Sanatımız ve kültürümüz açısında bunlar önemli etkinliklerdir.Geçenlerde 26,27, 28 Ekim 2018 tarihleri arasında Adana – Çukurova’da 4. Uluslararası Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali yapıldı. Halkımız tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Ben de Söke’den bu etkinliğe davet edilmiştim,  uzakta olmasına rağmen katılmıştım. Çünkü şiirimize, sanatımıza ve kültürümüze gönülden bağlı ve de seven bir insanım. Bir gün bu yolda gidip dönmeğe bilirim.  Benim için vatanın her karış toprağı kutsaldır…

4. Uluslararası Çukurova’da Türk dünyası şiir, Müzik Festivaline Aydın Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Şükrü Öksüz ile birlikte Adana - Çukurova topraklarına sabahın ilk ışıklarıyla merhaba demiştik. Konaklama yerimiz Adana’nın lüks Hotellerinden Sürmeli Hoteli idi.  Otelimizi rahat bulduk. Derler ya, sora sora Bağdat bulunur. Biz de öyle yaptık… Etkinliğin ve festivalin geniş bir programı vardı.

26 Ekim 2018 günü:

4. Uluslararası Çukurova’da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali Şöleni yapıldı.  Adana’da 4’üncüsü düzenlenen Çukurova’da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali’nin katılımcıları Adana Büyükşehir Belediyesi’nin misafiri oldular. Adana Büyükşehir Belediyesi örneğine yakışır bir konukseverlik örneğini gösterdiler. Festivalin organizatörü olan Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş ve  alise Tekbaş  ve yönetici arkadaşlarıyla hep birlik özverili bir çabayla 10 ülkeden 251 şair ve müzisyeni buluşturup bu etkinliğe desteklerinden dolayı Genel Sekreter Yardımcısı Halil Avşar’a teşekkür ettiler. Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş ile Azerbaycan, Irak  (Kerkük),  Kazakistan, Rusya, Özbekistan, Estonya, Tacikistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Tataristan ve Türkiye’nin dört bir yanından Adana’ya gelen edebiyatçı, müzisyen, gazeteci, yazar ve fotoğraf sanatçısıyla birlikte Adana Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret ettiler. Kardeşliğimizi, birliğimizi pekiştirdiler.

Türk dünyasından edebiyatçıların hediye ettiği eserleri kabul eden Halil Avşar, böyle bir etkinliğin Türk toplumlarının kardeşliğini, tarihsel bağlarını ve birliğini daha da pekiştireceğini vurguladı. Halil Avşar, “Türk dünyasının var olan o zengin kültürünü, sanatını, şiirini evrensel hale getirecek, dünyayla paylaşmasını sağlayacak önemli bir faaliyet olan Çukurova’da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali’ne destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz” diyerek örnek ve özlük bir konuşma yaptılar.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ve belediye bürokratlarına şükranlarını sunan Çukurova Edebiyatçılar Derneği Başkanı Halise Tekbaş ise 26-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek 4. Çukurova’da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali’ne katılan sanatçıların yapılacak gezilerde Adana’nın kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerini yakından tanıma imkânı bulacağını belirtti. Halise Tekbaş, festival kapsamında Ramazanoğlu Kültür Merkezi’nde şiir dinletini, Karaisalı Belediyesi Çok Amaçlı Toplantı Salonu’nda şiir dinletisi, 75. Yıl Sanat Galerisi’nde şiir dinletisi sunacağını, âşıklar ve halk ozanlarının konserler vereceğini vurguladı.

Bu etkinlik sırasında sanat ve kültür etkinliğine katılanlar Atatürk Parkına çelenk koyma ve saygı duruşunda bulundular. Adana aliliğini ziyaret ettikten sonra Adana Büyükşehir Belediyesi ve Ramazanoğlu Kültür Merkezinde  - Yüreğir’de bir çay molası verip katılımcı şairler şiirler ve ses sanatçıları tarafından türküler örnekler sundular.   

27 Ekim 2018 günü:

27 Ekim 2018 Cumartesi günü beş yıldızlıAdana’nın tanınmış Hotellerinden Sürmeli Otelinde kahvaltımızı yaptıktan sonra Karahisalı hareket ettik. Burada Karapınar Parkında biraz dinlendikten sonra Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan ile tanıştık. Burada 7. Anneler Günü münasebetiyle yapılan Şiir Yarışmasında derece alan şairlere ödülleri verildi.  Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan tarafından tebrik edildi.

Şiir yarışmasında 1. 2. ve 3. Gelenler vardı.  Aynen yazıyorum:
    Dağ Gülü rumuzuyla (SENDEN UZAKTA) şiiriyle Söke- Aydın’dan Abdülkadir GÜLER,
    Gülizar rumuzuyla  (ANASIN ) şiiriyle Mersin’den Şaire Meryem ÖZDEMİR,
    Mor Menekşe rumuzuyla ( SOLGUN BAHAR ) şiiriyle yine Mersin’den şaire Handan UÇAK’a verildi.

Şairlerimize birer plaket, onur ve birer teşekkür belgeleri çeşitli armağanlarla tebrik edildi.  
Şairlerimiz şiirlerinden örnekler sundular.  Onlara tanışma, şiirler ve çay ikramından sonra ( Varda Köprüsü )  yani Alman Köprüsü. Yerköprüsü, çeşitli   kültür ve doğa gezileri  yapıldı.    


Varda Köprüsü (Alman Köprüsü) veya Viyadüğü, Adana Karaisalı ilçesi Hacıkırı köyünde yer alıyor. Mühendislik harikası olarak nitelendirilen köprü 1900’lü yılların başında Almanlar tarafından inşa edilmiş, bu yüzden Alman Köprüsü diye de adlandırılıyor. Hacıkırı Demiryolu köprüsü olarak yapılan köprü heybetli oluşu nedeniyle yöre halkı tarafından Koca Köprü diye biliniyor. Buna VARDA KÖPRÜSÜ diyenler de vardır. Bunun ayrı bir öyküsü de vardır. Bu tarihi köprü 200 metre uzunluğunda ve 99 metre yüksekliğindedir. Adı geçen köprü 1912 yılında hizmete açılıyor. Çelik kafes taş örme tekniği ile yapılan köprü tarihi ipek yolunun yerini alan Berlin-Bağdat-Hicaz demiryolu hattının bir parçası.Varda Köprüsü, Adana Köprünün isminin bir de hikâyesi var. Köprü inşaatında çalışan iki Türk işçisi köprünün ne kadar yüksek olduğunu merak etmiş çünkü o ana kadar ülkenin hiçbir yerinde bu kadar büyük ve yüksek köprü görmemişler. Aralarında anlaşmışlar, paydos olunca köprünün üstüne biri, diğeri de aşağıya gidecek, biri yukardan bir kereste parçası atacak ve sayacaklar kaçta yere düşecek diye.

Tamam demişler paydos da dediklerini yapmışlar. Yukardaki bir iskele parçasını aşağıya atan ne oldu diye sormuş demiş aşağıdaki “Var daha” demiş. Saymaya devam etmiş: 2, 3, 4, 5 … Tekrar ne oldu diye sormuş. Aşağıdaki “Var daha” dedik ya demiş. 7, 8, 9, 10, 11 diye giderken varmadı mı daha demiş, diğeri de “Vardaa,  vardaa derken Almanlar koşmuşlar durumu görmüşler, işçiler de meraklarını anlatınca bundan sonra Almanlar da bu köprüye Varda demişler.

1888 yılında II. Sultan Abdülhamit ile Alman İmparatoru Kaiser  Willhem tarafından imzalanan sözleşmeyle Bağdat demiryolu inşaatı Almanlara verilmiş. Alman Deustche Bank’ın ayırdığı krediyle 15 yılda tamamlanan demir yolunun en zor kısmı Toroslarda ortaya çıkmış. Almanya’dan getirilen mühendisler işte bu mimari ve mühendislik harikasını yaratmışlar.

Hatta ilk önce sarp kayalıklar ve dağlık bölgenin uç kısmından köprü ayaklarını inşaatını devam ettirmelerine karşın, trenler keskin virajı alamayınca daha ileriye 200 metre derinliğinde ikinci bir köprü inşaatına başlamışlar. İlk köprünün ayakları halen görülebiliyor. Ayrıca Alman Köprüsü civarında bugün araç ulaşımı için kullanılan arka arkaya iki tünel de bulunuyor. Bu köprü görülmeğe değer tarihi bir eserdir. (1)

28 Ekim 2018 günü sabah kahvaltıdan sonra Şakirpaşa Konağı ve Sinema Müzesi gezileri yapıldı. Saat 19.00 da 75 Sanat Galerisi. Atatürk Parkı İçinde şiir dinletisi ve plaket ve onur belgeleri töreni yapıldı. Adana’da 4. Uluslararası Çukurova’da Türk Dünyası Şiir ve Müzik Festivali Şöleni hazırlanan program bağlamında başarı bir şekilde sona erdi.  Festival amacına ulaştı diyebilirim. Azerbaycan’dan Türkistan’a, Tacekistan’dan Kerkük’e kadar okunan tüm şiirlerde barış, birlik ve sevgi eylemi vardı. Karşılıklı bir kültür alışverişi oldu.

29 Ekim 2018 sabah kahvaltıdan sonra vedalaşma zamanı geldi. Etkinlik sırasında başta Adana Valiliğine, Büyük şehir Belediye Başkanlığına,  Karaisalı Belediyesine  Çukurova Edebiyatçılar  Derneği Başkanı  Halise Tekbaş ve Yönetim Kurulu üyelerine ve Sürmeli  Hotelin çalışkan ve konuksever personeline ayrı ayrı   teşekkür ediyor, buradan selam ve saygılarımı  gönderiyorum. Ayrıca şiir yarışmasında gerekli titizliği gösteren ve değerlendirmeyi yapan sayın jüri üyelerine de   teşekkürlerimi  sunuyorum.

Ayrıca  unutmadan eklemek isterim: Tüm etkilinlik sırasında Adana, Çukurova Edebiyakçılar Derneği  Üyelerinden şair ve şazarlardan M.Demirel Babacanoğlu ve Muhterem eşlerine, Şair Mansur Ekmekçi,  Şair ve öykü yazarı Bekir Dağsever, yazar Yaşar Yıltan ve  ÇED  Başkanı  şaire  Halise  Tekbaş'a    bana   göstermiş oldukları  sıcak ilgilerinden  dolayı da  sonsuz  teşekkürlerimi    sunuyorum. Sağ olsunlar , var olsunlar  diyorum.Dostuluğun ve konukseverlerin   örneğini gösterdiler. 

41. Uluslararası Çukurova’da Türk Dünyası Şiir yarışmasında birincilik kazanan  SENDEN UZAK’ta  adını taşıyan   şiirimi   burada  sizlerle  paylaşmak istiyorum.

 

SENDEN UZAKTA

                                   Rahmetli annemin
                             aziz ruhlarına armağandır


Bu bayram bir başka geçti
Kuşların uçuşu bir ayrı
Sokaklar kalabalık lâkin dar
Çocukların sevincine örnek yok
Göğün mavisi karamsar
Yaprakların yeşili
Artık eskisi gibi değil
Anneciğim diyemedim
 Beni sar

                   Sendin evlerde ocak
                   Anne kucağı sıcak


Bugün bir başka diyarda
Senden çok uzaklardayım
Bu bayram yine sensiz
Kilometrelerce fersah fersah
Senden çok uzaklarda yapayalnız
Hasta ve kimsesiz
Biçare ve yalınız

                         Anne saçı yumuşak
                         Mutluluğa bir duvak


                  Güzel annem canım annem
                  Ne olur beni bağışla
                  Dostum, arkadaşım, bir tanem
                  Bir bayram daha geçti sensiz
                  Mezarına bile gelemedim
                  Ellerim böğrümde kaldı
                  Çaresiz

                                               Bayramlar güzel durak
                                               Her çocuğa bir Burak


         Bayram sabahında aydınlık gülü
         Seni bir kez daha andım gönlümce
         Ak saçlı, nur yüzlü, başörtülü
         İçten okudum birkaç Fatiha sadece
         Anneciğim benden uzak kara toprakta
         Bu bayram böyle geçti muratsız
         Yapayalnız senden uzakta
         Gülbaharı muştulayan
          Nevruz çiçeğim
          Kerkük’te sanki Irak’ta
                     

                                                     Annem içimde bayrak
                                                     Öğünsün kara toprak


                                                        Abdülkadir GÜLER
 

Abdülkadir GÜLER
07 Kasım 2018-  SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..